logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Laptop Sony Vaio format - nie moge zrobic formata system operating not found

dziubek351 16 Mar 2018 08:39 798 6
REKLAMA
  • #1 17106499
    dziubek351
    Poziom 2  
    Otrzymałem zadanie zrobić formata na laptopie Sony Vaio SVE1712L1EW

ustawiam bootowanie na cd włączam laptopa długo mieli i wyskakuje operating system not found to samo przy użyciu asisst
    dodam, że nie mogę zalogować się na konto użytkownika zabezpieczone hasłem, którego właściciel nie pamięta :P
  • REKLAMA
  • #2 17106538
    Sztandar18
    Poziom 26  
    Ocena: 104
    Jaki system operacyjny jest w tym laptopie i jaki chcesz zainstalować?
  • REKLAMA
  • #3 17106954
    Unitra fan
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Spróbuj przywrócić bios do ustawień fabrycznych, a następnie wszystko posprawdzaj.
    Czy na pewno płyta i napęd dobra, spróbuj z usb, szybciej i wygodniej.
  • REKLAMA
  • #4 17107367
    perlit
    Poziom 39  
    Ocena: 456
    Użyj programu GParted na USB lub płycie CD.
    Link
  • #5 17107784
    Unitra fan
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    perlit napisał:
    Użyj programu GParted na USB lub płycie CD.
    Link

To dobry pomysł, ale co z tego że wyczyścisz i ewentualnie podzielisz dysk jak niebędziesz mugł dalej wystartować z instalacją.

Spróbuj z jakimś innym instalatorem lub innym systemem np. Linux Mint jest tam przydatna opcja pozwalająca uruchomić system z usb lub dvd bez instalacji do celów testowych.
  • #6 17116813
    dziubek351
    Poziom 2  
    Sr ze nie dawałem znaku życia.
    Rozwiązaniem problem z kolega w sumie to on rozwiązał podpial cdrooma ze swojego pc do lapka i poszlo
  • REKLAMA
  • #7 17116818
    dziubek351
    Poziom 2  
    Sr ze nie dawałem znaku życia.
    Rozwiązaniem problem z kolega w sumie to on rozwiązał podpial cdrooma ze swojego pc do lapka i poszlo

Dodano po 1 [minuty]:

Zewnetrzy naped

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z formatowaniem laptopa Sony Vaio SVE1712L1EW, ponieważ podczas próby bootowania z płyty CD pojawia się komunikat "operating system not found". Użytkownik nie może zalogować się na konto z powodu zapomnianego hasła. W odpowiedziach zasugerowano przywrócenie BIOS do ustawień fabrycznych, sprawdzenie napędu oraz użycie USB do instalacji. Rekomendowano również program GParted oraz system Linux Mint jako alternatywne rozwiązania. Ostatecznie problem został rozwiązany przez podłączenie zewnętrznego napędu CD do laptopa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA