logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 6010 - tuner nie akceptuje kart, błąd ATR. Co robić?

neokreska20 18 Sie 2005 11:46 2609 6
REKLAMA
  • #1 1743742
    neokreska20
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Tuner nie przyjmuje mi zadnej karty. Probowalem z Funka, oryginalna c+, i z karta ze splitera caly czas mam nieprawidłowy atr. Czy ktos moglby mi powiedziec co moze byc przyczyna????
  • REKLAMA
  • #2 1743757
    1433
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Sprawdz czy nie był zamontowany wewnętrzny bloker.
  • REKLAMA
  • #3 1743791
    neokreska20
    Poziom 14  
    Tuner nie ma blokera ani kwarcu. rozebralem go i okazalo sie ze ktos troche grzebal przy slocie karty ale po przywroceniu do stanu fabrycznego jest dokladnie to samo

Tak wyglada slot karty. Moze mi ktos powiedziec co tu ktos probowal zrobic????

Moderowany przez TONI_2003:

Czy nie uważasz ze przegiąłeś z tą fotką 2,3 Mega!
    Zobacz jak można i nikt nie musi tracić punktów by Ci pomóc .

Załączniki:
    • Philips 6010 - tuner nie akceptuje kart, błąd ATR. Co robić? 0dsc02298_121XXX.jpg (220.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1744229
    tico
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Jeśli niema zworek i wyskakuje atr to wymiana tego scalaczka i po krzyku można go łatwo uwalić, jak ktoś wcześniej przy nim coś mieszał, robił generator to mógł go uszkodzic.
  • REKLAMA
  • #5 1744340
    neokreska20
    Poziom 14  
    zauwazylem ze od lini nozki pierwszej tda nie ma sciezki(przecieta) czy ktoś moglby mi podeslac fotke zeby zobaczyc jak to powinno wygladac????
  • REKLAMA
  • #7 1748022
    darek1999
    Poziom 11  
    na zdjęciu wida że był wstawiany kondesator a więc przetaktowanie karty na 13,5 Mhz . stawiam na zimny lut lub uwalony scalak , przydałaby ci się lupa
    zły atr oznacza niezgodnoś w taktowaniu karty z tunera w stosunku do wgranego wsadu na kartę

Podsumowanie tematu

✨ Tuner Philips 6010 nie akceptuje żadnej karty, wyświetlając błąd ATR, co wskazuje na problem z komunikacją między kartą a tunerem. Przyczyną może być ingerencja w slot karty, uszkodzenie scalaka odpowiedzialnego za generowanie sygnału taktującego kartę lub przerwanie ścieżki na płytce, np. od nóżki układu TDA. W tunerze nie ma wewnętrznego blokera ani kwarcu. Na zdjęciu widać, że był wstawiany kondensator, co sugeruje próbę przetaktowania karty na 13,5 MHz. Zaleca się sprawdzenie połączeń lutowanych, zwłaszcza pod kątem zimnych lutów, oraz ewentualną wymianę scalaka generującego taktowanie. Dla dokładnej diagnostyki pomocny może być schemat dostępny pod adresem http://dvb-upload.com/index.php?dir=philips. Błąd ATR najczęściej wynika z niezgodności taktowania karty z tunerem lub uszkodzenia elementów elektronicznych w torze karty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA