logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Samsung WF60F4E0W0W błąd 5E

Sklepviking 20 Mar 2018 18:48 5100 2
REKLAMA
  • #1 17112916
    Sklepviking
    Poziom 1  
    Witam.
    Mam problem z modelem tej pralki na programie (pranie codzienne) przy 34minucie przestaje prac i nie chce wirowac. Po chwili stania włącza się ostrzeżenie 5E (czyli zabrudzony filtr) filtr wyczyszczony. Pralka dalej robi to samo. A przy tym nie chce po wyłączeniu, zwolnić blokady drzwi. Ma ktoś może jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 17114861
    karol5608
    Poziom 28  
    Ocena: 318
    Trzeba "na piechotę" sprawdzić gdzie wchodzą kable od tacho na moduł i dokładnie sprawdzić elementy po drodze do procesora. Z reguły jest tam jeszcze dzielnik rezystorowy.
  • #3 17116686
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Sklepviking napisał:
    Witam.
    Mam problem z modelem tej pralki na programie (pranie codzienne) przy 34 minucie przestaje prac i nie chce wirować. Po chwili stania włącza się ostrzeżenie 5E (czyli zabrudzony filtr) filtr wyczyszczony. Pralka dalej robi to samo, a przy tym nie chce po wyłączeniu, zwolnić blokady drzwi. Ma ktoś może jakiś pomysł

Błąd 5E w pralkach Samsung to woda nie jest wylewana ze zbiornika pralki. Błąd sygnalizowany gdy po pewnym czasie ( pisali, że 10 min) od rozpoczęcia odprowadzania wody częstotliwość czujnika odpowiadająca poziomowi wody wynosi 25,5 kHz lub mniejsza.
    Przyczyny to:
    1.) Zatkany układ odpływu na odcinku od wanny do węża wylewowego (wszystko po drodze) do sprawdzenia.
    2.) Za słaba wydajność pompy spustowej w wyniku blokady, zużycia.
    3.) Zanieczyszczony lub niesprawny układ hydrostatu lub przerwane połączenie z modułem
    4.) Uszkodzenie toru na module.
REKLAMA