logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ICE TV1045/1 - Cykanie przetwornicy, nie włącza się, podejrzenie IC402

greg30_73 18 Sie 2005 14:00 1572 11
REKLAMA
  • #1 1744083
    greg30_73
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Telewizor otrzymałem mocno zapuszczony więc na początku dokładnie wszystko odkurzyłem :-) Po właczeniu do sieci pali sie czerwona dioda a po naciśnięciu STAND BY telewizor nie startuje. Słychac tylko dosyć głośne "cykanie" przetwornicy.Znalazłem schemat do zblizonego modelu (1045/2) ale nie wiem od czego zacząć. Podejzewam IC402 ale nie wiem jak mozna go sprawdzić. Z góry dzieki za pomoc i dobre rady...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1744286
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Sprawdź elektrolity w zasilaczu, zwłaszcza po stronie wtórnej w okolicach trafa WN i tranzystora odchylania (BU508 lub podobny)
    Zobacz czy TV wystartuje na zarówce 60W wpiętej pomiędzy C a E tranzystora BU508
  • Pomocny post
    #3 1746082
    twimpex
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam , jeżeli slychać ,, cykanie " to albo masz uszkodzony zasilacz albo odchylanie , moze najpierw trzeba było pomierzyć na ,, sucho " czy np tranzystor na odchylaniu nie jest zwarty - będzie widać na mierniku chociaz czasem wystepuje to dopiero pod napieciem , tak więc to z poprzedniego postu plus pomiary i cos z tego wyniknie , pozdrawiam
  • #4 1751924
    greg30_73
    Poziom 12  
    Tranzystor na odchylaniu (2SD1554) faktycznie miał zwarcie. Wymieniłem go na BD508D oraz wymieniłem kondensatory elektrolityczne w okolicy trafopowielacza.Teraz przetwornica startuje lecz TV nadal sie nie uruchamia:cry: Słychac tylko jednostajny pisk i po czasie zaczyna coś smierdziec spalenizną:?:. Wydaje mi sie ze trafopowielacz nie daje napięcia na anode kineskopu.Aha-podłaczyłem żarówke 60W między E i K tranz. BU508D i świeci lecz po chwili przygasasa. A kineskop nawet sie nie żarzy:cry:
  • REKLAMA
  • #5 1752068
    End
    Poziom 29  
    greg30_73 napisał:
    Tranzystor na odchylaniu (2SD1554) faktycznie miał zwarcie. Wymieniłem go na BD508D oraz wymieniłem kondensatory elektrolityczne w okolicy trafopowielacza.Teraz przetwornica startuje lecz TV nadal się nie uruchamia:cry: Słychac tylko jednostajny pisk i po czasie zaczyna coś smierdziec spalenizną:?:. Wydaje mi się ze trafopowielacz nie daje napięcia na anode kineskopu.Aha-podłaczyłem żarówke 60W między E i K tranz. BU508D i świeci lecz po chwili przygasasa. A kineskop nawet się nie żarzy:cry:

No to zobacz co to się dymi w środku.
    Wydaje się, że to wina trafa WN.
    Czy po włączeniu TV BU508 padł czy jest cały?
  • Pomocny post
    #6 1752453
    kordzio
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    witam
    czy zasilacz w tym modelu jest na STR5412? jeżeli tak to w większości podobnych płyt wkładana była w napięciu lini dioda zabezpieczająca R2m i to może powodować że żarówka zaświeci na chwilę a po przekroczeniu napięcia dopuszczalnego będzie zwierać do masy i z tąd może być zapach spalenizny ponieważ jest to typ mało spotykany to warto podać typy układów na których jest zbudowany TV a nie ich oznaczenia schematowe
    pozdrawiam
    kordzio
  • REKLAMA
  • #7 1752702
    greg30_73
    Poziom 12  
    Zasilacz w tym TV zbudowany jest na tranz. 2SD820 i układzie AN5521(IC402). Nic też sie nie dymi- po prostu czuć narastający swąd z okolic trafopowielacza i częściowo z cewek.(Tak na mój nos) Tranzystor BU508D mocno sie grzeje pomimo sporego radiatora ale przetornica startuje bez problemów za kazdym razem. Coraz bardziej podejrzewam trafopow.Nie mam tylko nic na zamiane :-(
  • Pomocny post
    #8 1752723
    twimpex
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam , jesli to trafo to po chwili powinien być goracy - sprawdz to jak wyłaczysz tv , wiesz jakie to chasis ? sprawdz w bazie - jest na forum albo odczytaj z trafa co to za ptica , jak trafo nie bedzie gorace to sprawdz takie kondensatory stałe koło trafa coś około 470n/250 volt - w cewkach bodajże , moze to z nich , pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 1752750
    End
    Poziom 29  
    Cytat:
    kondensatory stałe koło trafa coś około 470n/250 volt - w cewkach bodajże , moze to z nich , pozdrawiam

Kondensatory już powymieniał :)
    Mogą być też cewki odchylania zwarte (zapieczone)
    Ale stawiam bardziej na trafo WN.
    Poszukam schematu :)
  • REKLAMA
  • #10 1752786
    greg30_73
    Poziom 12  
    Kondensatorów jeszcze nie wymieniałem bo ich po prostu nie mam. Trafopowielacz sie nie grzeje ale BU tak i to mocno.Schemat posiadam z modelu ICE1045/2-chetnie podeśle do konsultacji:-) I jeszcze coś co zauważyłem dopiero teraz: po dłuzszym czasie włączeniaTV widać dymek z cewek na kineskopie!!!
  • #11 1752798
    End
    Poziom 29  
    No to cewki odchylania upalone :(
    Nie wiem czy to będzie się opłacało naprawiać...chyba, że gdzieś okazyjnie od kogoś kupisz.
    A i później jeszcze trzeba to ustawić...
    Co do wymiany kondensatorów to:
    Cytat:

wymieniłem kondensatory elektrolityczne w okolicy trafopowielacza

P.S. ściągnij cewki i zobacz czy są popalone, dla pewności.[/quote]
  • #12 1752813
    greg30_73
    Poziom 12  
    OK. Z ciekawości zajże jeszcze pod cewki i ew. poszukam podobnego TV do rozbiórki. Dzięki wszystkim za porady i zaangażowanie :-) P.S. Miałem na myśli kondensatory stałe 470n. Takich nie mam a elektrolity miałem więc wymieniłem w większości.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor ICE TV1045/1 po włączeniu do sieci sygnalizuje obecność zasilania czerwoną diodą, jednak nie uruchamia się, a przetwornica wydaje charakterystyczne "cykanie". Podejrzenia padły na układ IC402 (AN5521) oraz trafopowielacz i elementy zasilacza. Po wymianie tranzystora odchylania 2SD1554 na BD508D oraz elektrolitów w okolicy trafopowielacza przetwornica zaczęła startować, lecz kineskop nie żarzy się, a z okolic cewek i trafopowielacza pojawia się zapach spalenizny i dym. Podłączona żarówka 60W między emiter i kolektor tranzystora BU508D świeci chwilowo, potem gaśnie, co wskazuje na możliwe zwarcie lub uszkodzenie elementów wysokiego napięcia. Cewki odchylania wykazują oznaki przepalenia, a trafopowielacz nie nagrzewa się nadmiernie, natomiast tranzystor BU508D mocno się grzeje. Wskazano na konieczność sprawdzenia kondensatorów stałych (około 470nF/250V) oraz cewek odchylania, które mogą być zwarte lub uszkodzone. Schemat podobnego modelu ICE1045/2 posłużył do diagnozy. Naprawa może wymagać wymiany uszkodzonych cewek i precyzyjnego ustawienia odchylania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA