logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka z Alcatel 501? Błąd odczytu w programie Robson

bony78 18 Sie 2005 15:44 1647 9
REKLAMA
  • #1 1744347
    bony78
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 9
    dobra wszytko ładnie podlaczyłem i jak podlacze telefon do kabla i wlacze program do simlock jakiegos "robsona" ustawiam BE5 (al 501)
    i daje połacz(w programie) to telefon się wlaczy normalnie (nie wchodzi w zadne tryby mp.test mad jak w philipsie savvy o ile powinna) i wyskoczy w programie blad odczytu z telefonu i się nie połaczy co moze być?
  • REKLAMA
  • #2 1744475
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Zły kabel lub zły styk na zewnątrz lub wewnątrz aparatu.
  • REKLAMA
  • #3 1744477
    brajek
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    naladuj baterie i daj zwnetrzne zasilanie.
  • #4 1744481
    bony78
    sim napisał:
    Zły kabel lub zły styk na zewnątrz lub wewnątrz aparatu.

kabel dobry poniewaz robilem nim simlocki w t610 t65 w philipsie savvy
    a nie moge zrobic w alcatelu nie wiem co jest grane posciagałem pare innym progsow niz ten "robson" i zobaczymy co dalej
  • REKLAMA
  • #5 1744677
    sim
    Poziom 28  
    W tych alcatelach zwykły kabel mi nigdy nie działał, tylko taki jak poniżej.
    I to jeszcze z zasilaniem zewnętrznym, a nie takim jak tu z rs-a.
    Załączniki:
    • alc_bd_cable.jpg (288.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1744784
    bony78
    tzn ze mam podlaczyc +5v do 4pina mase do 2pin ale tak robie i mi nie chodzi:cry::cry:
  • #7 1744874
    sim
    Poziom 28  
    Tu chodzi o ujemne napięcie na 7 pinie i to jeszcze jakoś kluczowane - z 7 rs-a przez układzik z diodkami i tranzystorem. Bez tego nigdy nie uzyskałem połączenia tylko włączenie telefonu :) .
  • REKLAMA
  • #8 1744976
    bony78
    tzn co ja mam zrobic jak mam taki kabel od ericsonna na pewno na takich powinien chodzic moze ktos inny robil smoka z niego to moze sie wypowie
  • #9 1753719
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Zrób wszystko co Ci radzą koledzy, tj. przerób kabel, naładuj baterię do pełna, oczyść styki (w alcatelach szybko się brudzą), dodaj do układu zewnętrzne zasilanie (nie wszystkie programy ustawiają na DTR stan wysoki i nie każdy port RS ma dostateczną wydajność prądową. Czasem trzeba fona rozebrać i oczyścić złącze z płytką. Nie używaj jakiś tam programów (użyj AWS i zrób backup jak ruszy) bo zawalisz fona i będzie kłopot z ożywieniem. Chyba dla elektronika to nie problem zmontować taki prosty układ, nie wszystkie fony da się zrobić mając tylko Rx i Tx, niektóre mają troszkę większe wymagania. Nawet giełdowi kabelkarze o tym wiedzą ! ;)

SławeK
  • #10 1756125
    Nerwus
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    W 501 potrzebny jest jeszcze jedna linia poza TX i RX jezeli nie rozwiazales poroblemu to daj znac. Mam programi ktory sciaga z wszystkich wersji bo nie ktore w starych programach trza bylo flashowac w dół.
    Załączniki:
    • Alcatel Service Software by s2gsm - działa.rar (1.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z odczytem simlocka w Alcatel 501 przy użyciu programu Robson wynika najczęściej z nieodpowiedniego kabla lub złych styków, zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz telefonu. Standardowy kabel używany do innych modeli, np. Sony Ericsson T610, Philips Savvy, nie działa poprawnie z Alcatel 501. Konieczne jest zastosowanie specjalnego kabla z zewnętrznym zasilaniem oraz odpowiednim układem do generowania ujemnego napięcia na 7 pinie, kluczowanego przez diody i tranzystor. Dodatkowo, w Alcatel 501 wymagana jest jeszcze jedna linia poza TX i RX do prawidłowej komunikacji. Zaleca się pełne naładowanie baterii, oczyszczenie styków i ewentualne rozebranie telefonu w celu poprawy połączenia. Używanie niewłaściwych programów może uszkodzić telefon, dlatego rekomendowany jest program AWS z funkcją backupu. W przypadku problemów z połączeniem konieczne jest przerobienie kabla i zastosowanie zewnętrznego zasilania, gdyż port RS232 może nie dostarczać wystarczającego prądu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA