logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI H110M PRO D + PENTIUM G4560 + GOODRAM 4GB 2133 1.2V

MrEcuador 26 Mar 2018 13:06 1710 8
REKLAMA
  • #1 17128787
    MrEcuador
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam.

Panowie, mam takie pytanie. Składam sobie PC z takich części jak w tytule.
    Płytkę mam z 2016 roku i po zainstalowaniu procka i pamięci, komputer nie rusza.
    Raz tylko zakręcił się wiatrak wentylator i mrugnęły diody na płycie głównej.
    Wszystko jest dobrze podłączone.
    Moje pytanie, czy żeby uruchomić ten procesor, muszę aktualizować BIOS?
    Czy na H110 Kaby Lake, ze starym BIOS-em, powinien się uruchomić? Wiatrak Wentylatorpowinien chodzić pracować?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17128797
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    Do tego CPU jest wymagany nowsza wersja BIOS'u.
    https://pl.msi.com/Motherboard/support/H110M-PRO-D#support-cpu

Nie masz starego CPU, z którym wcześniej działała płyta?

MrEcuador napisał:
    Raz tylko zakręcił sie wiatrak i mrugnęły diody na plycie głównej.

To nie jest dobry objaw bo komputer powinien się uruchomić tylko na ekranie nic nie zobaczysz.
  • REKLAMA
  • #3 17128820
    MrEcuador
    Poziom 9  
    Innego procesora niestety nie mam. Płytkę kupiłem używaną ma jeszcze gwarancje. Procesor również na gwarancji. Ram jedynie bez gwarancji.

Czyli pozostaje mi albo skombinować celerona lub pentiuma na skylake albo serwis.

Ram włożyłem w slot DIMM1. Dobrze?
    A kompa odpalam zwarciem pinów JFP1 - szósty i ósmy. Na h81 robilem tak samo i ruszało. (Zbieram jeszcze na obudowe;)

Dodano po 2 [minuty]:

Taki ram posiadam.
    Załączniki:
    • MSI H110M PRO D + PENTIUM G4560 + GOODRAM 4GB 2133 1.2V 285669_2245_draft.jpg (119.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 17128831
    Kasek21
    Poziom 43  
    MrEcuador napisał:
    Ram włożyłem w slot DIMM1. Dobrze?

Tak.

MrEcuador napisał:
    A kompa odpalam zwarciem pinów JFP1 - szósty i ósmy.

Tak.

MSI H110M PRO D + PENTIUM G4560 + GOODRAM 4GB 2133 1.2V

Teraz po zwarciu pinów jest jakaś reakcja?
  • #5 17128872
    MrEcuador
    Poziom 9  
    No wlaśnie nie ma.
    Dziś wszystko złożylem i za pierwszym razem zakręcił sie wiatrak na chłodzeniu następnie mrugnęły diody na płycie - niestety nie wiem które i nic.
    Zasilacz mam sprawny jeszcze ze starego kompa. be quiet! SYSTEM POWER S6-SYS-UA-300W. Dysk również ok.
    Piny w socket'cie są proste. Procek osadzony prawidłowo. Pasta jest :)

Na poprzednim tez nie zawsze ruszało w ten sposób..

Co tu robić. Serwis ? Czy Skylake ?

Może ten ram powienien mieć 1.35v ?
  • REKLAMA
  • #6 17128875
    Kasek21
    Poziom 43  
    Jeżeli płyta w ogóle nie startuje to pewnie padła.

MrEcuador napisał:
    Może ten ram powienien mieć 1.35v ?

Bez pamięci startuje?
  • #7 17128886
    MrEcuador
    Poziom 9  
    Facet od którego kupowałem zapewniał ze działa. Mam na nią gwarancję do 2019r.
    Zastanawia mnie tylko ten ram do ma napięcie 1.2v a na stronie intela napisane ze g4560 obsluguje 1.35v ...

Dodano po 1 [minuty]:

Nie próbowalem bez pamięci ;)
  • #8 17132324
    MrEcuador
    Poziom 9  
    Witam ponownie
    Płyta dziś była w serwisie wgrali mi nowy bios i wszystko chodziło az do momentu kiedy chciałem postawić Windowsa. Wchodzę do BIOSu, ustawiamy first boot from cd, save and exit i już nie odpala. Już nie mam siły. Co radzicie wysłać ją na gwarancję czy odnieść spoweotem do tego serwisuvgdzie wgrywalivmi bios..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik składa komputer z płytą główną MSI H110M PRO D, procesorem Pentium G4560 oraz pamięcią RAM Goodram 4GB 2133 1.2V. Po złożeniu system nie uruchamia się, a jedynie wiatrak na chłodzeniu kręci się i mrugają diody na płycie. Użytkownik zastanawia się, czy konieczna jest aktualizacja BIOS-u, aby uruchomić procesor. Odpowiedzi wskazują, że do działania G4560 wymagana jest nowsza wersja BIOS-u. Użytkownik nie ma innego procesora do testów, a RAM może być niekompatybilny z napięciem 1.2V. Po wgraniu nowego BIOS-u w serwisie, komputer działał, ale ponownie przestał się uruchamiać po ustawieniu bootowania z CD. Użytkownik rozważa wysłanie płyty na gwarancję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA