logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekierowania subdomen na adresy IP - rozwiązania Linuxa

tinware 28 Mar 2018 11:52 1134 3
  • #1 17133052
    tinware
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Cześć,

Chciałem zabrać się wreszcie za uporządkowanie domen dla moich kilku domowych serwerów. Oczywiście mam wykupioną domenę, przekierowaną na adres IP routera (dostępny tylko jeden stały publiczny), router przekierowywuje ją na Serwer1 w lokalizacji 1 - i tutaj chciałbym aby stało oprogramowanie, które rozpoznawałoby subdomenę i przekazywało połaczenie do konkretnej maszyny. Chciałem, aby całość w razie awarii połączenia Internetowego działała za pomocą lokalnych adresów IP i ew. portów lub/i ścieżek. Dla całej architektury chciałem stworzyć następujące (przykładowe) subdomeny i przekierować je na adres lokalny lub adres w tunelu.

Oto przykład:

Jako Serwer1 używam Linux Raspbian, kiedyś Linux Debian, a docelowo dedykowany serwer vps. Potrzebuję oprogramowania prostego w konfiguracji, w którym przekieruje odpowiednią subdomenę na konkretny adres IP odpowiedniej maszyny lokalnej lub dostępnej w tunelu vpn oraz zakres portów lub wybrany port oraz ew. ścieżkę dostępu do zasobu. Dodatkowym atutem byłaby możliwość ustawienia max. przepustowości dla danej subdomeny.

Obecnie do przekierowań używam wirtualnych hostów dostępnych w serwerze Apache2 z funkcją ServerName, ServerAlias oraz ProxyPass i ProxyPassReverse - obecnie chciałem poznać inne, za pewnie dużo lepsze rozwiązania.

Proszę o Wasze propozycję.

Pozdrawiam,
    kw
    Załączniki:
    • Przekierowania subdomen na adresy IP - rozwiązania Linuxa forwarding.png (96.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • forwarding.xlsx (12.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 17133381
    myszkoscielna
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Może HaProxy ?
  • Pomocny post
    #3 17133426
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    tinware napisał:

Obecnie do przekierowań używam wirtualnych hostów dostępnych w serwerze Apache2 z funkcją ServerName, ServerAlias oraz ProxyPass i ProxyPassReverse - obecnie chciałem poznać inne, za pewnie dużo lepsze rozwiązania.

W żadnym ze stwierdzeń nie ma nic n/t jakoby ruch wykraczał poza HTTP.

Nie ma powodu odchodzić od najbardziej naturalnych rozwiązań typowych dla HTTP. Pewnie jeszcze w serwerowniach znajdzie ngnix czy load ballansig proxy, wszystko to są rozwiązania które "rozumieją" protokół HTTP. Trudno to zrobić lepiej.
  • #4 17133518
    tinware
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    JacekCz napisał:
    W żadnym ze stwierdzeń nie ma nic n/t jakoby ruch wykraczał poza HTTP.

Przepraszam, w swoim poście nie napisałem nic o protokołach. Nie chciałbym się ograniczać tylko do http, dlatego do spisu dodałem kamery ze strumieniem na protokole rtsp (załóżmy, że zależy mi na samym strumieniu, a nie panelu Web na którym ten strumień jest).

Oto przykład:

Nazwijmy jakoś te przykłady - przykładowo, oczywiście nie zamierzam mieć serwera torrentów w garażu, ale...:
    # Serwer 1 - mieszkanie w bloku
    # Serwer 2 - piwnica piętro niżej
    # Serwer 3 - garaż 200m dalej
    # Serwer 4 - działka 100km dalej
    # Itd.

Przychodzi mi jeszcze jedna opcja do głowy - załóżmy że Serwerem4 jest telefon - przekierowanie połączenia jest na adres z tunelu, ale jeśli ów telefon znajdowałby się w lokalizacji1 gdzie jest serwer VPN, przekierowanie mogłoby korzystać z lokalnego adresu IP, a nie z tunelu.
REKLAMA