logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak skonfigurować tani serwer FTP na Raspberry Pi lub PC bez stałego IP?

BlueberryBear 26 Lut 2026 10:20 651 22
REKLAMA
  • #1 21849139
    BlueberryBear
    Poziom 2  
    Witam kolegów :)

Panowie, proszę o pomoc.

Potrzebuję stworzyć serwer FTP jak najmniejszym kosztem - Raspberry Pi ew. na posiadanym PC, aby udostępnić sobie pliki, które będę mógł pobrać poza swoją siecią. Nie mam stałego IP.

Czy da się to zrobić? Jak da się to zrobić w jak najprostszy sposób, bo moja wiedza w temacie sieci bardzo znikoma.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21849174
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21849291
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    Zgadza się. choć to po taniości raczej nie będzie, bo NAS, nawet używany, trochę kosztuje. A używany może mieć problem z aktualizacją.
    W ramach edukacji podam jeszcze taki link Czy autor skorzysta, to inna sprawa, ale może się czegoś dowie - tego nigdy za dużo.
    https://www.youtube.com/live/eGmq1VyH2Xg?si=BtzD3jxAJLJ7mjs2
  • #6 21849313
    BlueberryBear
    Poziom 2  
    Dziękuję Panowie za informację, linki.
    Wieczorem się zapoznam z lekturą :) i w razie czego będę pisał.

Pozdrawiam!
  • #7 21849765
    IC_Current
    Ocena: 2524
    Jak uda ci się zrobić VPN, to odradzam:
    BlueberryBear napisał:
    serwer FTP

To stary, głupi i malo użyteczny na obecne czasy protokół. Do pobierania ok, ale czasem chce się coś odesłać albo zdalnie pracować na pliku. Skończy się to bałaganem pomiędzy wersjami pliku.
    Użyj czegoś z obecnego a nie z poprzedniego wieku - SMB 3, WebDav,
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21849785
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21849851
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 417
    Nie przesadzajcie z tym stary i głupi bo zapytam jak postawić Gophera.
    Też się przymierzam do FTPa.
  • #10 21849852
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21849893
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 297
    Jeśli tylko Ty masz mieć dostęp do plików, to może użyć DWS? ( https://www.dwservice.net ) To oczywiście agent zdalnego dostępu, ale można też pobrać pliki, a dostęp do wszystkiego jest z poziomu przeglądarki WWW. No i nie musisz się martwić o stały IP, połączenie nie jest blokowane przez większość firewall-i, bo chodzi po portach WWW. Chyba, że te pliki to grube megabajty... może okazać się zbyt wolne, ale i tak wygodniejsze niż VPN.
  • #12 21849920
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 732
    >>21849139 Nie masz stałego adresu, czy nie masz publicznego adresu IP? Od tego trzeba zacząć.
  • #13 21849932
    BlueberryBear
    Poziom 2  
    dktr napisał:
    >>21849139 Nie masz stałego adresu, czy nie masz publicznego adresu IP? Od tego trzeba zacząć.

Nie mam stałego IP :) Jest możliwość, ale opłata do rachunku ok. 20 zł dodatkowo.

Dodano po 42 [sekundy]:

IC_Current napisał:
    Jak uda ci się zrobić VPN, to odradzam:
    BlueberryBear napisał:
    serwer FTP

To stary, głupi i malo użyteczny na obecne czasy protokół. Do pobierania ok, ale czasem chce się coś odesłać albo zdalnie pracować na pliku. Skończy się to bałaganem pomiędzy wersjami pliku.
    Użyj czegoś z obecnego a nie z poprzedniego wieku - SMB 3, WebDav,

Proszę o rozwinięcie tematu i przedstawienie danej konfiguracji.
  • #14 21849933
    dktr
    Poziom 26  
    >>21849932 No dobrze że nie masz stałego już wiemy, ale czy masz publiczny to nie chcesz zdradzić.
  • #15 21849934
    BlueberryBear
    Poziom 2  
    Erbit napisał:
    IC_Current napisał:
    To stary,

"On" pamięta jeszcze czasy Arpanetu ;) ;) ;) czyli to lata 70 ubiegłego wieku ;)

Kolega wróżbita, czy problem z czytaniem?
    - cyt. "Moja wiedza w temacie sieci bardzo znikoma"

Dodano po 2 [minuty]:

dktr napisał:
    >>21849932 No dobrze że nie masz stałego już wiemy, ale czy masz publiczny to nie chcesz zdradzić.

Nie wiem, przesłuchanie kolega robi? Nie jestem biegły w tym i nie wiem, jak to sprawdzić, a w temacie stałego to wiem, że nie mam, bo u dostawcy jest możliwość zakupienia.
  • #16 21849964
    dktr
    Poziom 26  
    Trzeba rozróżnić dwie kwestie. Adres IP możesz mieć prywatny lub publiczny. W przypadku adresu prywatnego nie da się zrobić tego co chcesz bez użycia pośredników - innych serwerów pośredniczących przez który będzie przechodził cały ruch. Jeśli masz publiczny adres IP nie ma problemu z wystawieniem na świat dowolnej usługi, ale adres ten zmienia się co X czasu - w takim przypadku można użyć usług zewnętrznych typu dyndns które przy każdej zmianie adresu aktualizują w swojej bazie wpis dns aby np jakis_twoj_adres.dyndns.org zawsze wskazywał na Twój aktualny adres IP. A gdy posiadasz stały publiczny adres IP nie trzeba korzystać z żadnych usług zewnętrznych - łączysz się prosto do adresu IP, no chyba że chcesz ładną nazwę zamiast cyferek to możesz sobie wykupić domenę i skonfigurować rekord A na ten stały adres IP. A jak sprawdzić czy masz publiczny adres IP, najprościej wejść na jakąkolwiek stronę która wyświetla Twój adres IP i porównać z adresem jaki otrzymał Twój router na interfejsie WAN - jeśli będą różne nie masz publicznego adresu IP.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #17 21849971
    jprzedworski
    Ocena: 828
    dktr napisał:
    Jeśli masz publiczny adres IP nie ma problemu z wystawieniem na świat dowolnej usługi,

Technicznie problemu nie ma, ale zwykłe przekierowanie portów bez dodatkowych zabezpieczeń bywa zaproszeniem do cyberataku. Coś za coś.
    Określenie "adres IP stały" oznacza tylko to, że się w czasie nie zmienia. "Publiczny" to unikalny (jedyny w całym internecie) adres przydzielany przez dostawcę usługi. Może być stały, albo zmienny.
  • #18 21849981
    dktr
    Poziom 26  
    >>21849971 Większa szansa że mu już jakaś "żarówka wifi" inwigilowała sieć lokalną niż dziura w jakieś wystawionej usłudze na publiku, wszystko zależy co i komu się wystawia. Ja hostuje wszystkie pierdoły od siebie, skonfigurowałem sobie to tak że jak serwer WWW 5 razy pod rząd komuś zwróci 404 to jego adres IP trafia do mikrotika na adres-listę drop, przez pół roku wpadło tam z 3000 adresów i spokój, logi zmalały, ataki praktycznie ustały - w przypadku serwera www najczęściej szukają dziury w wordpress.

Lista żądań HTTP w logu serwera z podejrzanymi ścieżkami, m.in. /admin i pliki .php
  • #19 21850070
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21850084
    BlueberryBear
    Poziom 2  
    Erbit napisał:
    BlueberryBear napisał:
    Kolega wróżbita, czy problem z czytaniem?

BlueberryBear napisał:
    Nie wiem, przesłuchanie kolega robi?

Kolega to oczekuje pomocy czy przyszedł sobie z nas jaja robić ?

EOT.

Dokładnie, przyszedłem po pomoc, a nie być przez Ciebie oceniany.

Dodano po 1 [minucie]:

Koledzy.

Aby nie popadać w jakieś niepotrzebne marazmy :)
    Szukam taniego rozwiązania do swoich zastosowań: nie wypuszczania FTP np. w świat, aby ktoś inny z tego korzystał.
    Zastosowanie również nie na stałe, na dłuższy czas, a będzie odpalane okazyjnie, aby w razie W mieć dostęp do potrzebnych danych w delegacji.
  • Pomocny post
    #21 21850298
    K_o_s

Poziom 26  
    Ocena: 116
    Zainteresuj się rozwiązaniami typu Zero Trust, np. Twingate, jak najbardziej connector może być na RPi.

Pozdr.
    Konto firmowe:
    IT SERVICES
    5 Military Road, Colchester, CO1 2AA | Strona WWW: https://www.komputerowiec.net
  • Pomocny post
    #22 21850738
    IC_Current
    Ocena: 2524
    Jeżeli od czasu do czasu itp, to po prostu zainstaluj sobie usługę Tailscale (VPN z serwerem pośredniczącym). Konfiguruje się to banalnie łatwo. Potem na tym RPI po prostu uruchom usługę SMB, WebDAV czy nawet ten stary FTP. Razem z Tailscale każda z tych usług zostanie obudowana w warstwę ochronną.
    Co do WebDAV, to np tutaj poczytaj: https://archman.pl/co-to-jest-webdav-i-jak-z-niego-korzystac/
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21851681
    BlueberryBear
    Poziom 2  
    Serdecznie, Panowie, dziękuję za informację, poradniki i cenne wskazówki.
    Z opcją Tailscale już się zapoznałem i widzę, że idzie to w dobrym kierunku.
    Myślę, że można uznać temat za rozwiązany :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono możliwość skonfigurowania taniego serwera FTP na Raspberry Pi lub PC bez stałego adresu IP. Ze względu na brak publicznego, stałego IP rekomendowane jest wykorzystanie serwera pośredniczącego i zestawienie tunelu VPN, np. za pomocą usługi Tailscale, która umożliwia łatwą konfigurację i bezpieczny dostęp zdalny. Alternatywnie można rozważyć rozwiązania NAS z wbudowanymi mechanizmami tunelowania, np. Synology QuickConnect, choć wiąże się to z wyższymi kosztami. Zwrócono uwagę, że tradycyjny FTP przesyła dane i hasła nieszyfrowane, co jest niezalecane w sieciach publicznych; lepszym wyborem jest SFTP lub protokoły SMB 3 i WebDAV, które oferują nowocześniejsze i bezpieczniejsze metody udostępniania plików. Dla użytkowników o ograniczonej wiedzy sieciowej polecano także usługi zdalnego dostępu działające przez przeglądarkę, takie jak DWService, które nie wymagają stałego IP i są łatwe w obsłudze. Podkreślono konieczność rozróżnienia między adresem IP prywatnym, publicznym, stałym i zmiennym oraz ryzyko bezpieczeństwa związane z bezpośrednim wystawianiem usług na świat bez odpowiednich zabezpieczeń. Ostatecznie rekomendowano rozwiązania typu Zero Trust, np. Twingate, oraz VPN z serwerem pośredniczącym, które zapewniają wygodny i bezpieczny dostęp do plików zdalnie, nawet przy zmiennym adresie IP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA