logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE55F9000 - Cykliczne restarty i problemy z One Connect

iNFECTED 28 Mar 2018 21:27 3567 9
REKLAMA
  • #1 17134441
    iNFECTED
    Poziom 11  
    Witam

Samsung F9000 po uruchomieniu , nie uruchamia się , słychać cykliczne przełączenia z płyty zasilającej co 20-40 s , po odłączeniu one connect pojawia się obraz z ikoną by podłączyć one connect , wymieniłem płytę zasilającą , to samo , wygląda na main board ? , dodam , że czasami się uruchomi "załapie" i wtedy chodzi już bez problemu , aż do ponownego wyłączenia , po załączeniu zabawa zaczyna się od nowa , wymieniłem one connect na sek-3500 to samo , lub nawet gorzej , bo do czasu normalnego uruchomienia tv one connect sek-3500 strasznie się nagrzewa , nie pracuje wentylator ( brak sterowania ?) . Dziękuję za wszelkie sugestie . A może ktoś ma serwisówkę do tego modelu ?

Dziękuję

Szymon
  • REKLAMA
  • #2 17138733
    baki
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Witam.
    Z okazji zbliżających się Świąt poniżej prezent od zajączka.
    Na początek odłącz one connect i włącz tv niech działa jakiś czas (np 15min), potem go wyłącz i włącz z powrotem czy też się włączy?
    Załączniki:
    • UA55F9000AR chassis U91A.pdf (10.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 17138901
    iNFECTED
    Poziom 11  
    baki napisał:
    Witam.
    Na początek odłącz one connect i włącz tv niech działa jakiś czas (np 15min), potem go wyłącz i włącz z powrotem czy też się włączy?

Dziękuję serdecznie , sprawdzę , czy po tej procedurze gdy go mam włączyć to z podłączonym one connect czy bez ?

Szymon

Dodano po 41 [minuty]:

baki napisał:
    Witam.

Sprawdziłem , i mam następujące wyniki :

- po wyłączeniu , próba ponownego włączenia uruchamia tv z planszą - podłącz one connect .
    - po wyłączeniu , i próbie załączenia TV z podłączonym one connect SEK-3500 , odpala się dioda podświetlenie w środkowej części ekranu , matryca czarna , lecz jest widoczny przez środek czarny pas , matryca bez podświetlenia .
    -po wyłączeniu , i próbie załączenia TV z podłączonym "starym" one connect , odpala się dioda podświetlenie w środkowej części ekranu ,na ekranie migną ikonki kolorowe smart i matryca gaśnie , po pewnym czasie restart i ten proces postępuje zapętlony .

Szymon
  • REKLAMA
  • #4 17139249
    elmo071
    Poziom 30  
    Ocena: 798
    Może masz kolego uszkodzone podświetlanie? dlatego tak się dzieje, skoro część ekranu nie jest podświetlona . W nie których zasilaczach gdzie były stosowane układy SLC2013M często one się uszkadzały .Warto sprawdzić zasilacz i podświetlanie .
  • REKLAMA
  • #5 17139758
    iNFECTED
    Poziom 11  
    Niestety to na pewno nie , po podłączeniu "sterego" oryginalnego ONE CONNECT wyświetla napis "SMART TV" po czym napis znika , czarny obraz i po pewnym czasie ( różnym 10 , 30 , 120 sek) pojawia się ponownie restart . Dodatkowo przy podłączonym Onne CONECT pilot nie reaguje np nie da się wyłączyć TV . Czasami podczas podłączenia SEK-3500 pojawia się obraz jak w załączniku

Samsung UE55F9000 - Cykliczne restarty i problemy z One Connect

elmo071 napisał:
    Może masz kolego uszkodzone podświetlanie? dlatego tak się dzieje, skoro część ekranu nie jest podświetlona . W nie których zasilaczach gdzie były stosowane układy SLC2013M często one się uszkadzały .Warto sprawdzić zasilacz i podświetlanie .
  • #6 17139921
    baki
    Poziom 20  
    Witam.
    Wszystko wskazuje na to ,że masz uszkodzony one connect. Aby podłączyć ten nowy
    to musisz mieć wgrane najnowsze dostępne oprogramowanie do tego tv oraz musi być spełniony jeszcze jeden warunek , płyta w twoim tv musi mieć już układ komunikacji Fox-N.
    Pozdrawiam.
  • #7 17139975
    elmo071
    Poziom 30  
    Ocena: 798
    Nie widziałem wcześniej usterki teraz widzę i myślę że kolega baki ma racje
  • REKLAMA
  • #8 17141125
    iNFECTED
    Poziom 11  
    Myślę , że nie o to chodzi , jak pisałem wcześniej od czasu do czasu TV się uruchomi prawidłowo bez znaczenia na którym one connect i działa poprawnie aż do jego wyłączenia , więc teza o oprogramowaniu wydaje mi się nieprawidłowa .

baki napisał:
    Witam.
    Wszystko wskazuje na to ,że masz uszkodzony one connect. Aby podłączyć ten nowy
    to musisz mieć wgrane najnowsze dostępne oprogramowanie do tego tv oraz musi być spełniony jeszcze jeden warunek , płyta w twoim tv musi mieć już układ komunikacji Fox-N.
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [godziny] 19 [minuty]:
    Brak 3.3 V pin2 #2 na złączu płyty głównej CN201 napięcie się pojawia i po pewnym czasie zanika , przełącza to stycznik na płycie zasilającej , i napięcie nie wynosi 3.3V tylko 3.19V nie wiem czy to ma znaczenie .. , złącze to połączone jest taśmą z płytą zasilającą . Micome (IC2201) did not control the SW_
    Power.

Teraz pytanie czy to płyta główna podaje informację zwrotną do płyty zasilającej i ta wystawia SW_POWER 3.3V ? wtedy usterka będzie na płycie głównej , czy może uszkodzona płyta zasilająca która powinna cały czas podawać 3.3V .
  • #9 17148986
    baki
    Poziom 20  
    Sprawdź czy wtyczka kabla połączeniowego pomiędzy zasilaczem a płytą główna (od str.zasilacza) nie jest przegrzana - widać to po wyjęciu. Wejdź też w tryb serwisowy i sprawdź czy są błędy i jakie. Wprawdzie tym pilotem nie wszystko się da odczytać ale te główne tak. Jak jesteś w trybie to idziesz do opcji SVC potem do Info potem do
    ERCounter. Czy są błędy?. Podmieniałeś może kabel łączący One Connect?
    Wcześniej pytałem czy bez Connecta się włącza i wyłącza. Bo jak bez też to robi
    to może być to moduł FRC on takie figle robił po nagrzaniu .Napięcie 3,19v to nie takie odstępstwo ale powinno być 3,3v .
    Co do reszty to muszę się w to wgryźć bo już nie pamiętam.
  • #10 17151556
    iNFECTED
    Poziom 11  
    baki napisał:
    Sprawdź czy wtyczka kabla połączeniowego pomiędzy zasilaczem a płytą główna (od str.zasilacza) nie jest przegrzana - widać to po wyjęciu. Wejdź też w tryb serwisowy i sprawdź czy są błędy i jakie. Wprawdzie tym pilotem nie wszystko się da odczytać ale te główne tak. Jak jesteś w trybie to idziesz do opcji SVC potem do Info potem do
    ERCounter. Czy są błędy?. Podmieniałeś może kabel łączący One Connect?
    Wcześniej pytałem czy bez Connecta się włącza i wyłącza. Bo jak bez też to robi
    to może być to moduł FRC on takie figle robił po nagrzaniu .Napięcie 3,19v to nie takie odstępstwo ale powinno być 3,3v .
    Co do reszty to muszę się w to wgryźć bo już nie pamiętam.

Co do napięcia może to mieć znaczenie , w serwisówce jest napisane sprawdź czy na danym pinie jest napięcie przynajmiej 3,3 V lub większe . Dziękuję za wskazówki posprawdzam dokładnie te elementy zgodnie ze wskazówkami .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z telewizorem Samsung UE55F9000, który doświadcza cyklicznych restartów oraz problemów z modułem One Connect. Po odłączeniu One Connect telewizor czasami uruchamia się, ale z podłączonym modułem obraz jest czarny lub pojawia się czarny pas. Wymiana płyty zasilającej nie przyniosła poprawy, a nowy One Connect (SEK-3500) nagrzewa się i nie działa wentylator. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej lub zasilacza, a także zwraca uwagę na brak stabilnego napięcia 3.3V na złączu płyty głównej. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie połączeń, błędów w trybie serwisowym oraz napięcia na pinach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA