Bardzo proszę o pomoc. Od kilku miesięcy obraz zaczął pojawiać się po coraz dłuższym czasie, teraz nawet po 15 minutach, czy to może być kineskop? OTVC ma 8 lat.
Tak to możę być efekt siadającego kineskopu ale do pewnego stwierdzenia potrzebne są pomiary. Na początek może spróbuj podkręcić S2 (SCREEN) na trafopowielaczu lub na płytce kineskopu bo nie wiem dokładnie gdzie w tym modelu znajduje się ta regulacja.
Witam !
W/w TV jest chassis BE3B . Mam zapytanie , czy po tym długim czasie pojawienia się obrazu , czy jest on normalny [ dobry kontrast , dobre nasycenie kolorów , dobra jasność , dobra ostrość ] ?
Gdyż na podstawie powyższego , można dalej wyciągnąć wnioski .
Pozdr.
Witam !
Powyższy objaw wskazuje na słabą emisję katod w kineskopie . Trzeba by pomierzyć emisję katod .
Te niektóre Trynitrony po kilku latach, tak się zachowują .
Można by przyrządem do reaktywacji kineskopów , te poszczególne katody oczyszczyć . Może w pobliżu miejsca zamieszkania , jakiś serwis RTV taki przyrząd posiada . [ ? ]
Jestem w posiadaniu takiego przyrządu typu REWO .
Pozdr.
✨ W telewizorze SONY KV-25T1K Trynitron obraz pojawia się dopiero po około 15 minutach od włączenia, a kontrast i nasycenie kolorów są słabe. Przyczyną jest najprawdopodobniej słaba emisja katod kineskopu, co jest typowe dla kineskopów po kilku latach użytkowania. Zwiększenie napięcia S2 (SCREEN) do około 700V przyspiesza pojawienie się obrazu, jednak problem nie ustępuje całkowicie. Zalecane jest zmierzenie emisji katod oraz ewentualna regeneracja lub wymiana kineskopu. Regenerowany kineskop można kupić za około 300 zł, co jest szybszym rozwiązaniem niż próby reaktywacji. Ostatecznie potwierdzono, że uszkodzony był kineskop. Wygenerowane przez model językowy.