logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Drukarka HP Deskjet Ink Advantage 1515 pulsuje dioda czarnego katridża

Andrzej Gdz 29 Mar 2018 13:59 2697 8
  • #1 17135727
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    Ocena: 96
    Witam,

Posiadam Drukarkę Drukarka HP Deskjet Ink Advantage 1515.
    System Windows 10 64 bit.
    Wymieniłem stare tusze 650 na nowiutkie , czarny i kolorowy.
    Gdy włączę drukarkę po kilku sekundach zapala się pomarańczowa dioda z prawej strony i pulsuje.
    Przetarłem spirytusem w środku drukarki miejsca gdzie przychodzą tusze ale to nic nie daje.
    Gdy próbuję coś drukować np w Wordzie to po jakim czasie mam komunikat o błędzie drukarki ?

P.s Instalowałem też na nowo sterowniki tej drukarki i nic.

Czy drukarka jest do wyrzucenia ?
  • #2 17135752
    negatyw001
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Tusze oryginalne, czy zamienniki?
  • #3 17135814
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    negatyw001 napisał:
    Tusze oryginalne, czy zamienniki?

Tusz wg specyfikacji zamiennik kupiony ---->>> https://hermesplus.pl/pl/activejet-ah-650br-t...zamiennik-hp-650-cz101ae-premium-2047762.html
    Najdziwniejsze jest to jak zamontuje stary pojemnik taki sam też z tej firmy to pomarańczowa dioda po prawej stronie na panelu drukarki jest zgaszona.
    Można bezproblemowo drukować ale w starym pojemniku jest resztka tuszu i wydruki są wyblakłe.
    Nadmieniam że wymieniono mnie tusz na nowy ponieważ tydzień temu miałem to samo z nowym pojemnikiem.
    Dziś przyszedł nowy i to samo ?
    Czy to oznacza że drugi pojemnik z tuszem jest też uszkodzony ?
  • #4 17135841
    negatyw001
    Poziom 13  
    Miałem czasami tak, że ten sam dostawca (z Alledrogo) i tusze nie działały, gdyż producent (China) zastosował jeszcze bardziej badziewne chipy i drukarka zauważyła ściemę. Tak się może zdarzyć...
  • #5 17135844
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    negatyw001 napisał:
    Miałem czasami tak, że ten sam dostawca (z Alledrogo) i tusze nie działały, gdyż producent (China) zastosował jeszcze bardziej badziewne chipy i drukarka zauważyła ściemę. Tak się może zdarzyć...

Hmm ale Activejet to dość dobra marka ?
    Pisać do sklepu że znowu drugi pojemnik z tym samym problemem ?
  • #6 17135932
    negatyw001
    Poziom 13  
    Nikt nie jest dobry, gdy za bardzo myśli per ZYSK. Pisz reklamację. Dostaniesz nowe tusze.
    A dostawcę zmień na innego. Znajdziesz tego sporo.
  • #7 17136069
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    negatyw001 napisał:
    Nikt nie jest dobry, gdy za bardzo myśli per ZYSK. Pisz reklamację. Dostaniesz nowe tusze.

Własnie bezproblemowo po kontakcie ze sklepem odstępuję od umowy kupna. Tak samo sugerują że to może być wina chipa.
    Nastąpi zwrot gotówki.
    Kupię z innego źródła i zobaczę co będzie się działo.
  • #8 17179708
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    Andrzej Gdz napisał:
    negatyw001 napisał:

Własnie bezproblemowo po kontakcie ze sklepem odstępuję od umowy kupna. Tak samo sugerują że to może być wina chipa.
    Nastąpi zwrot gotówki.

EDIT EDIT EDIT
    Z informacji jakie otrzymałem w hurtowni gdzie chciałem kupić zamiennik ActiveJet 650 pokazano mnie pismo z 15.03.2018 które mają przekazywać klientom ze firma HP wprowadziła jakieś zabezpieczenie do drukarek używających zamienników Tuszy 650.
    Ponieważ sterowniki do drukarki pobrałem nowe myśląc ze to wina sterowników że pokazuje uszkodzony pojemnik z tuszem być może zainstalowało się właśnie jakieś zabezpieczenie do zamienników.
    Czy to jest prawda ? Nie wiem , pismo w hurtowni widziałem na własne oczy.

Kupiłem Oryginalny tusz HP 650 i oczywiście problem zniknął drukarka najnormalniej jest sprawna.
  • #9 17179709
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    Andrzej Gdz napisał:
    negatyw001 napisał:

Nastąpi zwrot gotówki.

EDIT EDIT EDIT
    Z informacji jakie otrzymałem w hurtowni gdzie chciałem kupić zamiennik ActiveJet 650 pokazano mnie pismo z 15.03.2018 które mają przekazywać klientom ze firma HP wprowadziła jakieś zabezpieczenie do drukarek używających zamienników Tuszy 650.
    Ponieważ sterowniki do drukarki pobrałem nowe myśląc ze to wina sterowników że pokazuje uszkodzony pojemnik z tuszem być może zainstalowało się właśnie jakieś zabezpieczenie do zamienników.
    Czy to jest prawda ? Nie wiem , pismo w hurtowni widziałem na własne oczy.

Kupiłem oryginalny tusz HP 650 i oczywiście problem zniknął drukarka najnormalniej jest sprawna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką HP Deskjet Ink Advantage 1515, która po wymianie tuszy (czarny i kolorowy, zamiennik ActiveJet 650) zaczęła migać pomarańczową diodą, co sugeruje błąd. Po próbie czyszczenia wnętrza drukarki i reinstalacji sterowników problem nie ustąpił. Użytkownik zauważył, że stary pojemnik tuszu działa bez problemu, co prowadzi do podejrzeń o uszkodzenie nowego tuszu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z niskiej jakości chipów w zamiennikach. Po kontakcie ze sklepem, użytkownik odstępuje od umowy zakupu zamienników, a po zakupie oryginalnego tuszu HP 650 problem znika. Wspomniano również o możliwych zabezpieczeniach wprowadzonych przez HP, które mogą blokować działanie zamienników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA