Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam nagłośnienia do prób oraz ew. do nagrywania w warunkach "domowych&qu

theadamp 30 Mar 2018 00:08 663 4
    theadamp
    Level 2  
    Czołem! Wygłupiamy się z kolegami w zespół. Obecnie dysponujemy pomieszczeniem przygarażowym ok. 3x4m (może trochę większe), które chcemy zaadaptować na salkę prób (trzeba położyć podłogę, może wygłuszyć ścianę jakąś pianką?).

Do rzeczy. Mamy 2 gitary, bas i ... perkusje z pętli ;) Nie mamy wokalisty, na razie tę fuchę pełnie ja. Chcemy jakoś dobrać sprzęt. Gitary / bas mają swoje comba, które na nasze potrzeby grają b. dobrze i mają spory zapas mocy. Brakuje nam sprzętu do nagłośnienia wokalu / ew. do puszczenia perki z pętli w sensowny sposób.

Mamy:
    - stary powermikser Eltron 100U :) (troche szumi, potencjometry stare, słabo chodzą)
    - dwie kolumny (w każdej 2x Tonsil GDS 30/30)
    - mikrofon Shure PG 58 (wokalny) + statyw
    - mikrofon Shure PG 57 (instrumentalny)

Naturalnie nie brzmi to wszystko jakoś dobrze i szukamy najkrótszej ścieżki upgrade'u. Czy cokolwiek z tego zestawu można zachować?
    Po przejrzeniu wielu stron, poradników itd. nie wiem nawet czy lepiej na nasze potrzeby kupić aktywną kolumnę z dwoma wejściami (budżetowo), czy powermixer, czy mixer + końcówka mocy. Czy te kolumny się do czegokolwiek nadają czy trzeba je też wymienić. No i czy wokal z PG 58 może nie brzmieć jak konferansjerka z Juraty (gramy punk / rock / metal).

Wstępnie przyglądałem się serii powermixerów Phonic Powerpod. Mógłbym np. kupić 750 RW albo i 1082R (ze strony thomann de ale mi tu linków nie pozwala wkleić :)). Czy to ma jakikolwiek sens?

Priorytetem jest, żebyśmy mogli sobie pograć na próbach, również przyszłościowo z perkusistą. Drugi priorytet to jest możliwość fajnego nagrania tego - najchętniej zarówno wersji live z próby, jak i po doszlifowaniu "studyjnie" w naszych warunkach.

Ktoś coś podpowie? Idą święta, może przy wolnym czasie ktoś pokusi się na odpowiedź w kolejnej permutacji tematu "nie znam się, co kupić" :D Mokrego jaja!
    DjMapet
    Level 43  
    Tyle, że to co masz (Eltron), to w ogóle a to co chcesz kupić (Phonic), nie do końca będzie kompatybilne z drugim priorytetem. Owszem w przypadku powermiksera, będzie można nagrać na 100-tkę kapelę, ale na jedna ścieżkę, co praktycznie uniemożliwi obróbkę poszczególnych instrumentów.
    Więc pozostaje, albo zakup wielokanałowego interfejsu, albo miksera z wielokanałowym interfejsem, albo nagrywać w studio. :ok:
    Musicie też przemyśleć trwałość waszego projektu, bo jak ma się rozjechać po kilkunastu próbach, to inwestowanie w nowy sprzęt, mija się z celem.
    Jak to ma być tylko (choćby początkowo) garażowy projekt, to na wokal wystarczy i ten Eltron 100U, tyle że lepiej nie korzystać z jego szumiących przedwzmacniaczy a z jakiegoś - podłączonego do niego (wejście1) - miksera. Z miksera będzie możliwość pobrania sygnału do ew. nagrań na 100-kę.
    Jak kolumny to ZG 602, lub jakieś samoróbki na GDS 30/30, bez głośników wysokotonowych, to wypadało by takowe w nich zastosować. To już nie tylko kwestia doboru wysokotonowych, ale i odpowiednich zwrotnic głośnikowych.
    Od biedy, w garażu, taki sprzęt wystarczy, ale pokazać się z tym gdzieś, to już inna kwestia. :-)
    Przemyślcie dogłębnie sprawę (burza mózgów :evil: ) i jak się zdecydujecie na lepszy sprzęt, to podaj budżet.

Acha, PG-58 to nie najlepszy mikrofon do wokalu, bardziej do gadania, ale jak już jest, to na początek wystarczy. Wg. mnie, nieco lepiej sprawuje się PG-48, nie mówiąc o nieśmiertelnym SM-58. :wink:

Pozdrawiam.
    theadamp
    Level 2  
    Że Eltron się do niczego nie nadaje to wiem, stąd poszukiwanie ścieżki upgrade'u sprzętowego. Powiedzmy, że drugi priorytet (nagrywanie) jest opcjonalny - jeżeli jest sensowny mikser z wielokanałowym interfejsem (sensowny, czyli droższy o maks 300 - 400 zł od fajnego miksera i nie gorszy od niego jakościowo i do priorytetu numer jeden czyli grania na próbach, ew. live).

Kwestia mikrofonu jest przesądzona - wiem, że muszę kupić, nie wiem jeszcze jaki, podejdę do sklepu i czegoś w granicy SM-58 (+- 100zł) kupię. Czy sam mikrofon zlikwiduje trochę efekt głosu a'la konferansjer z Juraty?

Co do samego upgrade'u, to chyba są dwie opcje:

1. Powermixer (+ przyszłościowo nowe kolumny pasywne)
    2. Mixer (potencjalnie z wielokanałowym interfejsem), wtenczas albo musiałbym kupić kolumny aktywne, albo dokupić końcówkę mocy (i przyszłościowo również lepsze kolumny). Jak rozumiem w teorii pierwsze wejście w Eltronie 100U może służyć za końcówkę mocy (nie ma tam przedwzmacniacza? jakiś potencjometr chyba jest).

Istniejące kolumny to jakaś Unitra, więc pewnie to to o czym mówiłeś. Są tam dwa głośniki, mogę się upewnić czy oba to na pewno GDS 30/30 (mam tylko załączone zdjęcie, nie widać jaki jest ten drugi głośnik Szukam nagłośnienia do prób oraz ew. do nagrywania w warunkach "domowych&qu ). Jeżeli ma sens dorzucanie tam wysokotonowych to ma ktoś poradę jak to się robi? Lutownicy się nie boję.

Budżet - cóż, wolę nic nie wydać, ale na powermixer te 1800 - 2000 jest ok. Za mikser z aktywnymi kolumnami mogę dać więcej. 3000 to jest górna granica.
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Rada - pograjcie na tym czym dysponujecie tylko dorób wysokotonówji do kolumn. Zrównajcie się poziomami głośności (nie musicie grać na całą piii no stop na 12m2), pograjcie trochę i zobaczcie czy zostajecie przy tym i inwestujecie czy odpuszczacie z sobie znanych względów, pojecie po 0.7 na twarz na rozchodne i zamykacie zespół. Szkoda inwestować w nowe fanty. Szukajcie używek jak już.
    DjMapet
    Level 43  
    W tej kasie już by się dało nabyć cyfrowy mikser z wielokanałowym interfejsem (Behringer X18) i końcówkę mocy do zasilenia kolumn, oraz na wysokotonowce do nich.

Pozdrawiam.