logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Szukam opraw wpuszczanych 230V do sufitu o obniżeniu 4-5cm [Niska oprawa wpuszczana]

oun 30 Mar 2018 08:25 5073 23
REKLAMA
  • #1 17137301
    oun
    Poziom 22  
    Ocena: 96
    Witam

Szukam, szukam i znaleźć nie mogę. Proszę doświadczonych o pomoc w doborze opraw oświetleniowych (230V) wpuszczanych w sufit o małym obniżeniu (4-5cm). W suficie przewiduje kilka sztuk halogenów LED, a z uwagi na wysoko obsadzone okno, nie ma możliwości opuścić sufitu niżej i stąd taki problem.
    Przeglądając oferty sklepów widzę, że większość opraw przewidziana na 12 cm, choć znalazłem też na 7 i 8 cm ale to za dużo. Czy znajdę oprawy na tak mało obniżony sufit?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17137359
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 543
    Podstawowe pytanie brzmi czy kolega chce oprawę na wymienne źródła światła Φ50 Gx5.3 (MR16) lub GU10. Jeśli tak, to niestety, ale nic takiego kolega nie znajdzie. Samo źródło światła ma około 57 mm wysokości.

Jedynym sensownym rozwiązaniem są oprawy ze zintegrowanym modułem LED i tego jest całkiem sporo. Np. Kanlux ROUNDA N LED6W-WW-W (25833)
  • REKLAMA
  • #5 17137391
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Ocena: 223
    Poszukaj opraw ze źródłem montowanym poziomo. Są niskie.
  • #6 17137434
    Lab75
    Specjalista elektryk
    barteksmrek napisał:
    Poszukaj opraw ze źródłem montowanym poziomo. Są niskie.

Sam chciałbym zobaczyć taki przykład. Mam nadzieję, że kolega nie mówi o oprawach na halogenowe źródła światła z trzonkiem np. G4. Może kolega wkleić jakiś link?
  • REKLAMA
  • #10 17137482
    Lab75
    Specjalista elektryk
    barteksmrek napisał:
    Nie ma problemu z halogenowymi oprawami. Są Ledowe zamienniki.
    https://led-hurt.pl/pl/p/Zarowka-LED-LEDline-G4-1%2C8W-9SMD-12V-ACDC-TALERZ-biala-ciepla/797

Przepraszam, ale to raczej kiepski pomysł, chociażby ze względu na:
    1. strumień świetlny: 145 lm z samego źródła światła. Po zasłonięciu go szybką ochronną jeśli otrzyma się 100 lm to będzie cud. Raczej pełniłoby to rolę akcentu dekoracyjnego a nie punktu świetlnego.
    2. nierealna żywotność: 30000 h, przy braku jakichkolwiek elementów odprowadzających ciepło generowane przez diody LED i zamknięciu wewnątrz oprawy.

Dodano po 1 [minuty]:

barteksmrek napisał:
    http://oswietleni.pl/ultra-cienka-oprawa-sufitowa-led-12w-830lm-4000k-neutralna-p-859.html
    Wpisz w google "cienka oprawa led"

To nie jest oprawa pod proponowane przez kolegę źródło światła. Proszę nie wprowadzać kolegów w błąd.
  • #11 17137571
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Lab75 napisał:
    barteksmrek napisał:
    http://oswietleni.pl/ultra-cienka-oprawa-sufitowa-led-12w-830lm-4000k-neutralna-p-859.html
    Wpisz w google "cienka oprawa led"

To nie jest oprawa pod proponowane przez kolegę źródło światła. Proszę nie wprowadzać kolegów w błąd.

Przepraszam. Moja wina. Źródło to jedno a proponowana jest lampa i myślę, że spełnia kolegi wymagania.
  • #12 17137699
    FaNtOmAs1990
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Poczekajmy może na odpowiedź autora
  • #13 17137710
    oun
    Poziom 22  
    Ślicznie dziękuję za podpowiedzi i dodam, że owe oprawy stanowić mają główne źródło światła, choć jeśli będzie taka konieczność to żyrandol wróci na swoje miejsce, czego oczywiście chciałbym uniknąć.
    Panel LED to bardzo dobre rozwiązanie, którego wcześniej nie brałem pod uwagę, przy czym świadom jestem, że miejsca zbyt mało aby żarówka lub jej zamiennik LED zmieścić, to też zastanawiałem się czy są oprawy z bocznym wejściem. Wadą paneli LED to problem z wymianą źródła światła i skłaniałbym się raczej ku wymiennym. Cena też odgrywa rolę i zależy mi na tym aby były to ogólnodostępne rozwiązania, co bym się na późnej nie wpuścił w maliny w razie wymiany źródła światła.
  • #14 17137736
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1153
    A z czego jest sufit nad sufitem podwieszanym? Może da się te kilka cm podkuć pod oprawy?
  • #15 17137783
    oun
    Poziom 22  
    Pan.Kropa napisał:
    A z czego jest sufit nad sufitem podwieszanym? Może da się te kilka cm podkuć pod oprawy?

Mieszkanie w bloku, strop z płyt betonowych zarzuconych tynkiem wapiennym. Płyty nierówno osadzone i w jednym miejscu tynku 3cm, a w innym niemal na zero.
    Płyty z epoki PRL, tego typu:
    Szukam opraw wpuszczanych 230V do sufitu o obniżeniu 4-5cm [Niska oprawa wpuszczana]
    i w jednym miejscu wystarczy puknąć młotkiem aby wpaść w pustkę, zaś w innych miejscach kilka centymetrów zbrojonego betonu, więc podkuwania wolałbym uniknąć.
  • #16 17137825
    FaNtOmAs1990
    Poziom 12  
    Nie ma tragedii panele led tanieją;) kupowałem kiedyś po 80 zł a teraz taki 18w kupi się za 30-40 i już któryś rok świecą:)
  • #17 17137885
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Zapomnij o kuciu w tym suficie. Pozostaja małe panele LED. Grunt, żeby ich korpusy były metalowe (pomogą w odprowadzaniu ciepła generowanego przez diody LED) a zasilacz był SELV (bezpieczeństwo). No i z sensem do tego podchodź. Nie oczekuj, że z małego panelu otrzymasz tysiące lumenów. Jeśli te punkty świetlne mają odpowiadać "halogenowym oczkom" to ~400 lm w zupełności wystarczy (300 lm to ekwiwalent halogenu 50W GU10).
  • #18 17137894
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Lab75 napisał:
    a zasilacz był SELV (bezpieczeństwo).

Oprawy nie będą montowane w łazience w strefie 1. Zresztą ponad 2,2m nie ma strefy nawet w łazience.
  • #19 17138321
    oun
    Poziom 22  
    Nie wiedzieć czemu temat przeniesiono na forum luźnych tematów skoro pytanie raczej konkretne i stricte z oświetleniem związane?

Wracając do tematu i natężenia światła jakie chciałbym uzyskać wspomnę, że dotychczas wystarczały trzy żarówki, powiedzmy o mocy 100W. Zatem dotychczas około 4000 lumenów oświetlało pokój 2,8mX4,7m plus wnęka (0,7mx2,2m) w której był dodatkowo kinkiet (dwie żarówki). Z całą mocą rzadko kiedy wszystkie źródła światła były włączone, aczkolwiek zdarzało się. Nie mniej zakładam, że owych 4000 lumenów nie chcę przekroczyć zważywszy, że źródła światła będą rozproszone.
    We wnęce przewiduje dodatkowe oświetlenie, a oczek w suficie zamierzam założyć 6, co daje mi po około 650 lumenów na sztukę. Myślę, że tak rozłożone oświetlenie się sprawdzi, nie mniej punkt na żyrandol (centralnie) profilaktycznie zostawię.
  • #20 17138456
    Lab75
    Specjalista elektryk
    barteksmrek napisał:
    Lab75 napisał:
    a zasilacz był SELV (bezpieczeństwo).

Oprawy nie będą montowane w łazience w strefie 1. Zresztą ponad 2,2m nie ma strefy nawet w łazience.

To wynika z wymogów bezpieczeństwa zawartych w normie na oprawy oświetleniowe (EN 60598-1). Zwróciłem na to uwagę, bo 'tanie chińczyki' nie zapewniają SELV'a i mogą być potencjalnym źródłem zagrożenia. Ten tani panel, do którego link wrzucił kolega FaNtOmAs1990, właśnie taki jest - nie posiada SELV'a (przynajmniej nie widzę cechowania na zasilaczu; nota bene widzę tam 3 różne zasilacze). Nawet nie wiadomo kto jest producentem tego cudeńka...
  • #21 17138542
    FaNtOmAs1990
    Poziom 12  
    Lab75 napisał:
    Ten tani panel, do którego link wrzucił kolega FaNtOmAs1990, właśnie taki jest - nie posiada SELV'a (przynajmniej nie widzę cechowania na zasilac

Ja tylko dałem przykład, że taki panel zastąpi zwykły tradycyjny halogen. Wiadomo że najlepiej kupić panel z atestem certyfikatem i selv. Jeśli to zwykłe pomieszczenie to ważne jest aby ochrona przeciporażeniowa była zapewniona
  • Pomocny post
    #22 17138581
    Lab75
    Specjalista elektryk
    @FaNtOmAs1990 - to nie jest jakikolwiek zarzut w Twoim kierunku. Proszę Cię żebyś tak tego nie odbierał. Rozumiem, że to przykład i jak najbardziej trafny jeśli chodzi o ideę. Dzielę się tylko swoimi spostrzeżeniami popartymi wiedzą i doświadczeniem, żeby kolega oun zwrócił na to uwagę podczas zakupów ;)
  • Pomocny post
    #23 17138666
    FaNtOmAs1990
    Poziom 12  
    @Lab75 nie odebrałem tego jako zarzut ale poczułem chęć wytłumaczenia się heh:)
  • #24 17307572
    oun
    Poziom 22  
    Czas zamknąć temat i dziękuję wszystkim którzy zabrali głos w temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje niskich opraw wpuszczanych 230V do sufitu o obniżeniu 4-5 cm, aby zainstalować halogeny LED. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym oprawy zintegrowane z modułem LED, takie jak Kanlux ROUNDA N LED6W-WW-W, oraz panele LED, które mogą być alternatywą dla tradycyjnych halogenów. Podkreślono, że oprawy powinny mieć metalowe korpusy dla lepszego odprowadzania ciepła oraz zasilacze SELV dla bezpieczeństwa. Użytkownik wyraził obawy dotyczące wymiany źródeł światła oraz dostępności produktów. Wskazano również na konieczność dostosowania natężenia światła do wcześniejszych źródeł, które wynosiły około 4000 lumenów.
REKLAMA