logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo y510p - Resetuje się, nie włącza lub wyłącza, podejrzenie CPU/GPU

again92 01 Kwi 2018 14:28 594 6
  • #1 17142428
    again92
    Poziom 2  
    Drodzy forumowicze, poważny problem napotkał mojego laptopa. Zaznaczę, że dzieje się tak nawet gdy wyciągnę dysk, pamięć i kartę wifi więc to nie po ich stronie jest wina. Opcje bios były zresetowane do domyślnych.

Opis problemu:

Laptop potrafi w ogóle się nie włączyć. Zaświeci się kontrolka na przycisku włącznika i zaraz laptop albo się zresetuje, albo wyłączy. Bateria może być włożona lub wyjęta. Czasami uda się włączyć do poziomu systemu, podziała z 15-20 minut i reset lub wyłączenie. Czasem towarzyszą temu kolorowe paski na ekranie. Obstawiam albo procesor, albo dedykowana grafikę. Bios jaki jest w tym sprzęcie to zmodowany svl7. Z takim to kupiłem z drugiej ręki. Na podzespołach jest położona świeża pasta, a temperatury nie przekraczają więcej jak 80c (o ile uda się włączyć programy)

Konfiguracja laptopa

I7 4700mq
    8gb tam
    Zwykły dysk 1tb
    Gt 755m

Niestety nie mam na zamiane plyty ani procesora. Chciałbym w jakiś sposób wykluczyć jedno albo drugie, a może błędnie szukam przyczyny.
  • #2 17142448
    kcm
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witaj.
    Miałem podobny przypadek i wina była zasilacza.
    Nie wykluczam też awarii płyty - uszkodzenie sekcji zasilania.
  • #3 17142456
    again92
    Poziom 2  
    Na baterii sytuacja jest taka sama. Niestety, za sprawdzenie na serwisie (samo przełożenie procesorow) wołają chore pieniądze, a i nie chcą laptopa który jest rozkrecony. Muszę to dac w całości. Zastanawiam się, czy nie kupić cpu i płyty, a później jedno zwrócić jednak to już dosyć duży koszt.

Jak ostatnio rozkręcałem go celem wymiany pasty (y510p lubi się grzać więc to była pierwsza mysl) to starałem się wszystkie taśmy etc idealnie powpinac. Jest w nim pewna fuszerka- ktoś chyba kiedyś gdy laptopa rozkręcał uszkodził zatrzask od miejsca gdzie wkłada się taśmę włącznika. Jest ona zrobiona "na sztukę" taśmą izolacyjna.
  • #4 17142481
    kcm
    Poziom 8  
    Bardziej obstawiam padnięta płytę niż procesor.
  • #5 17142489
    again92
    Poziom 2  
    intel processor diagnostic tool nie wykrył problemów gdy jeszcze laptop działał dłużej niż 10 minut. Mam również mieszane uczucia co do samego biosu. Gdybym zamawiał płytę główną, to wystarczy że będę kierować się rozdzielczością mojej matrycy ( w tym przypadku fhd) oraz gt755m? Na portalach aukcyjnych tych płyt jest dosyć sporo więc wybierać mam w czym.
  • #6 17142509
    kcm
    Poziom 8  
    Bierz taką samą...Nie kombinuj.
  • #7 17142929
    again92
    Poziom 2  
    Może źle to napisałem. Chodzi o to, że bez znaczenia z jakiej aukcji kupię o tej samej konfiguracji co moja? Tzn, matryca fhd i Nvidia 755m. Czy muszę czymś jeszcze się kierować? Oczywiście mowa tu o płytach od laptopa lenovo y510p.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Lenovo y510p, który nie włącza się lub resetuje, nawet po odłączeniu dysku, pamięci i karty Wi-Fi. Laptop czasami uruchamia się na 15-20 minut, po czym następuje reset lub wyłączenie, a na ekranie pojawiają się kolorowe paski. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie procesora lub dedykowanej karty graficznej (GT 755M). Wspomniano o zasilaczu jako potencjalnym źródle problemu oraz o możliwych uszkodzeniach płyty głównej. Użytkownik rozważa zakup nowej płyty głównej i procesora, ale ma wątpliwości co do kompatybilności części. Zdiagnozowano, że narzędzie diagnostyczne procesora Intela nie wykryło problemów, gdy laptop działał dłużej niż 10 minut.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA