logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż siłowników CAME Krono plus przy niewidocznych zawiasach

Brooda 04 Kwi 2018 12:55 2241 8
  • #1 17148217
    Brooda
    Poziom 10  
    Witam,

Jestem na etapie zakupu siłowników CAME, zestaw Krono plus. Szczegóły już doprecyzowane oprócz jednego mankamentu.
    Wszelkie instrukcje obsługi pokazują montaż siłowników i elementów mocujących dla skrzydeł,które mają zawiasy przymocowane na boku wzdłuż bramy. Moje zawiasy będą przymocowane inaczej, nie będzie ich widać od zewnątrz. W załączeniu poglądowy rysunek, czerwone linie to mój montaż.
    I tu powstaje moje pytanie jak zamontować siłowniki? Czy wystarczy jak przedłużę o promień zawiasa element mocujący siłownik do skrzydła i powinno to chodzić?

Długość skrzydła bramy to ok 2.2 metra, ciężar do 200kg, słupek szerokość 12x8cm. Wymiar C powiniennem utrzymać bez problemu jeżeli chodzi o samo umieszczenie zawiasów.

Mam jeszcze także pytanie o cykl pracy. Np. 30%. W jakim przedziale czasowym odczytujemy podaną wartość. NA 1h, czy na 24h? Nie mogłem znaleźć normy odnośnie tego.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam
    BrodaMontaż siłowników CAME Krono plus przy niewidocznych zawiasach
  • #2 17148340
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1412
    Jeżeli wymiary A B będą jak w instrukcji wszystko będzie działało. Jeżeli jest to prywatna posesja cykli pracy na 100% wystarczy.
  • #3 17148652
    Brooda
    Poziom 10  
    Dzięki:)
    Bramą będą wjeżdżały ogólnie 4 auta.

A tak przy okazji, może polecacie innych producentów? Jest tylko warunek, aby centralka mogła obsłużyć piloty space (mam SP4).
    Z tego co wyczytałem, to wystarczy zmienić moduł radiowy na inny, kompatybilny. Jeżeli jest w tym temacie jakiś post podeślijcie proszę, bo nie mogłem znaleźć.

Pozdrawiam
    Broda
  • #4 17158003
    Brooda
    Poziom 10  
    Witam,

Wybór padł jednak na NICE WINGO 2024. Amperometryczne wykrywanie przeszkody i zwalnianie przy zamykaniu i otwieraniu mnie przekonało. Musze jednak dobrać odpowiedni radioodbiornik do pracy z pilotami CAME SPACE. Wybór padł na proxima NW2.

Ktoś z Was ma taki zestaw?

Moje pytanie dotyczy tego samego co dla siłowników Krono. Czy montaż będzie możliwy i czy powinno to działać tam samo?

Drugie pytanie, max dłg skrzydła dla NICE to do 2m. Czy powiniennem w takim przypadku wziąć model 3524 (skrzydło do 3.5m)?

Pozdrawiam
    Broda
  • #5 17162862
    PROXIMA sj

Specjalista - Sterowniki Radiowe
    Ocena: 219
    W sprawie odbiornika NW2,
    Nie znam sterownika/kontrolera tych siłowników,
    ale jeżeli w sterowniku jest miejsce na wtykany odbiornik NICE,
    to wygodniejsze od zewnętrznego odbiornika NW2 jest skorzystanie z wewnętrznego odbiornika - ecoKARTA NICE kompatybilnej z Came Space.
    pozdrawiam
    PROXIMILIAN
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
    Polna 23A, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.proxima.pl
  • #6 17162996
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Brooda napisał:
    Drugie pytanie, max dłg skrzydła dla NICE to do 2m. Czy powiniennem w takim przypadku wziąć model 3524 (skrzydło do 3.5m)?

Nie warto oszczędzać tych 200-300 zł. 3524 są dłuższe i w związku z tym ich "sztywność" przy zamkniętej bramie jest większa. Ponadto dłuższy skok śruby pociągowej to większe pole "manewrów" np. przy wymiarach montażowych.
    PROXIMA sj napisał:
    Nie znam sterownika/kontrolera tych siłowników,
    ale jeżeli w sterowniku jest miejsce na wtykany odbiornik NICE,

W centrali MCA2 jest miejsce na wtykalny odbiornik Nice, więc karta odbiornika Came Space -SME (2kanałowa), lub SMP (4kanałowa) będzie pasowała.
  • #7 17287677
    grzechotnik
    Poziom 27  
    Ocena: 425
    Marek J. napisał:

Nie warto oszczędzać tych 200-300 zł. 3524 są dłuższe i w związku z tym ich "sztywność" przy zamkniętej bramie jest większa. Ponadto dłuższy skok śruby pociągowej to większe pole "manewrów" np. przy wymiarach montażowych.
    .

..dłuższy silnik to też dłuższy czas otwierania. A przy wingo niebędziesz miał możliwości wyregulowania zwolnienia. Looknij na BFT PHOBOS BT A25, jest do skrzydła 2,5m

Marek J. napisał:

W centrali MCA2 jest miejsce na wtykalny odbiornik Nice, więc karta odbiornika Came Space -SME (2kanałowa), lub SMP (4kanałowa) będzie pasowała.

a w centrali BFT Thalia drugi kanał jets wyprowadzony na zewnątrz i jeżeli masz tylko zrobioną odpowiednio instalacje to z pilota bft zasterujesz inną bramą
  • #8 17287707
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    grzechotnik napisał:
    w centrali BFT Thalia drugi kanał jets wyprowadzony na zewnątrz i jeżeli masz tylko zrobioną odpowiednio instalacje to z pilota bft zasterujesz inną bramą

.....
    Brooda napisał:
    Jest tylko warunek, aby centralka mogła obsłużyć piloty space (mam SP4)

...nie doczytał Kolega?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje montaż siłowników CAME Krono plus w bramie z niewidocznymi zawiasami. Pytania dotyczą sposobu montażu siłowników oraz cyklu pracy. Odpowiedzi sugerują, że przy zachowaniu odpowiednich wymiarów montażowych, siłowniki powinny działać poprawnie. Użytkownik rozważa również alternatywne rozwiązania, wybierając NICE WINGO 2024 z odpowiednim radioodbiornikiem, a także porównuje różne modele siłowników, zwracając uwagę na ich długość i funkcjonalność. Wskazówki dotyczące kompatybilności odbiorników i zalety dłuższych siłowników zostały również omówione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA