logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konica 226 - problem z zapisem ustawień skanowania na email

gregoryse 04 Kwi 2018 22:11 1386 6
REKLAMA
  • #1 17149473
    gregoryse
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam
    Przy próbie konfiguracji skanowanie email, maszyna nie chce zapisać ustawień.
    Konica 226 - problem z zapisem ustawień skanowania na email
    Serwer SMTP wpisywany po adresie ip jak i po nazwie. Urządzenie nie chce zapisać zmian. Jaki jest tutaj patent na ustawienie :D
  • REKLAMA
  • #2 17149737
    bryzy22
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    zobacz czy jak wpiszesz nazwe konta i haslo czy nie bedzie ok. sprobuj takze na innej przegladarce. ostatnia rzecz czy masz wogole skanowanie na maila? bo to jest opcja w tej maszynie i mozliwe ze tylko sa wolne pola
  • REKLAMA
  • #3 17151504
    jacekc3
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    W tej maszynie nie ma opcji skanowanie do emaila jest opcja karta sieciowa NC-504 i dodatkowy panel MK-733 które musisz zamontować aby skanować do emaila.
    Ale to jest chyba jasne , że bez karty sieciowej nie ma emaila.
  • REKLAMA
  • #4 17156906
    gregoryse
    Poziom 16  
    Na zrzucie widoczne jest adres ip, czyli maszyna ma kartę sieciową :D

Przy probie zapisu ustawień SMTP generuje komunikat o błędnych ustawieniach.
    Zastanawiam się gdzie jest haczyk .
    Skanowanie SMB ustawione i działa. To że w książce adresowej możemy ustawić od nr 250 nie wspomnę. Znalezienie tego zajęło mi parę minut.
  • #5 17156971
    Filem
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    SMTP server adress ma być adres serwera poczty wychodzącej. Np dla poczty na onecie to smtp.poczta.onet.pl lub w IP 213.180.147.145.
    Sender name raczej bez znaczenia ale na początek zmieniłbym na adres mailowy, później najwyżej wrócił na to co tam sobie chcesz.
    email adress - Adres z którego mają wychodzić maile
    Authentication -> smtp auth zrobic na enable, account name nazwa pełna konta email (patrz wyżej), wpisać hasło jakie jest na skrzynkę z puntu wyżej/
    Na koniec zostaje celowanie z portami. Zacząłbym od 465, przez 587, 25. Jak nie działa to sprawdzić gdzieś w ustawieniach dla tego konta jaki port poczty wychodzącej dla programów zewnętrznych.
    Tak to wygląda na szkynkach jak onet, wp, home itp. Tu widzę, że jest jakaś gov.pl nie wiem czy tam jest tam samo.

Nie wiem czy źle nie odczytałem tematu :D...
    Jak nie chce zapisać ustawień to zmień przeglądarkę. Konica często nie działa mi poprawnie pod chrome. Zawsze ustawiam wszystko na Firefoxie. Próbuj też explorer i edge
  • REKLAMA
  • #6 17158778
    gregoryse
    Poziom 16  
    Co potrzeba ustawić to wiem.
    Przy próbie zapisu ustawień komunikat "Update unsuccessful. There is an error in the settings. "

Jutro będę przy maszynie to sprawdzę inne przeglądarki,
  • #7 17166746
    gregoryse
    Poziom 16  
    Sprawa wyjaśniona.
    Musimy ustawić konfiguracje POP3, nie da się zapisać ustawień samego SMTP.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zapisaniem ustawień skanowania na email w urządzeniu Konica 226. Po wpisaniu adresu serwera SMTP, urządzenie generuje komunikat o błędnych ustawieniach. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie poprawności danych logowania, użycie różnych przeglądarek oraz upewnienie się, że urządzenie ma zainstalowaną kartę sieciową. Ostatecznie ustalono, że konieczne jest skonfigurowanie POP3, ponieważ samo ustawienie SMTP nie wystarcza do zapisania konfiguracji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA