logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fiat Punto - Nie odpala na benzynie - jak sprawdzić pracę pompy benzyny?

8850 05 Kwi 2018 08:39 4437 9
REKLAMA
  • #1 17149963
    8850
    Poziom 21  
    Ocena: 285
    Cześć. Fiat Punto w wersji I, silnik 1.1 8V 98r PB+LPG. Auto stało 4 miesiące przez zimę i przed tym działało na każdym paliwie. Obecnie nie odpala na benzynie ale odpala na gazie. Jak sprawdzić przekaźniki, bezpieczniki i pompę paliwa czy są sprawne? Ewentualnie co mogę jeszcze sprawdzić?

Jeśli auto zapali na gazie to pracuje ale jak przełączę na centralce LPG na paliwo PB to od razu gaśnie silnik.

Dodam: podczas wyciągania alternatora (który był uszkodzony - napuchł i nie mogłęm zapalić) uszkodziłem przewód paliwowy (ten w środku i którego brakuje) który złamał się i kilkadziesiąt kropel benzyny wyciekło. Przewód ten wchodzi w podstawę przepustnicy. Kupiłem wąż opaski metalowe i zalóżyłem gumowy zbrojony wąż od przepustnicy do tego sztywnego. Mocno zacisnąłem.

Fiat Punto - Nie odpala na benzynie - jak sprawdzić pracę pompy benzyny?
  • REKLAMA
  • #2 17150135
    mario 77
    Poziom 23  
    Ocena: 335
    Ściągnij tylną kanapę , odkręć dekiel i sprawdź pompę na krótko. Jeśli nie działa to wiadomo. Jak działa to sprawdź czego brakuje , zasilania czy masy. Jeśli zasilania to do sprawdzenia bezpiecznik , przekaźnik itd. , jeśli brakuje masy to do sprawdzenia wyłącznik inercyjny (u ciebie chyba pod siedzeniem).
  • #3 17150260
    8850
    Poziom 21  
    Ok a.gdzie jest bezpiecznik i przekaznik w tym modelu w grodzi silnika bo w tablicy bezpiecznikow nie widze
  • REKLAMA
  • #5 17151615
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Przerabiałem dokładnie taki sam przypadek w "kropce".
    Naszukałem się pół dnia dlaczego pompa w ogóle nie pracuje po przekręceniu kluczyka.

Przyczyna okazała się banalna. Koło siedzenia kierowcy jest odcięcie pompy paliwa (np. podczas uderzenia).
    Sprawdź czy nie wyskoczył wyłącznik wstrząsowy. Należy go wcisnąć.
  • REKLAMA
  • #6 17156128
    8850
    Poziom 21  
    Naciskałem odcięcie pompy paliwa, nic to nie dało. Chciałbym spiąć na krótko pompę paliwa, ale nie wiem który to przewód plus i minus, pomożecie?
    Zdjęcie przedstawia wejście do pompy paliwa.

• #7 17156284
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3452
    Pompę sprawdzisz tylko w jeden sposób - zdejmujesz wężyk powrotu (ten na zdjęciu u dołu), wkładasz do butelki i włączasz zapłon. Z wężyka powinno cieknąć paliwo. Jeżeli nie cieknie to możesz mieć np. mało wydajną pompkę, uszkodzony regulator ciśnienia lub pospolity brak zasilania.
  • REKLAMA
  • #8 17156519
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 996
    Według schematu brązowy z białym paskiem + i czarny -, oba powinny być najgrubsze.
    Masz lpg, nie odcinało pompy paliwa ?
    8850 napisał:
    Jak sprawdzić przekaźniki, bezpieczniki i pompę paliwa czy są sprawne?
    Z tej strony raczej wszystko ok, cewki WN zasilane są jak pompa paliwa /pali na lpg/, najwyżej z modułu przekaźników nie wychodzi napięcie tylko na pompę > inne wyjście, pin 4.
  • #9 17156765
    8850
    Poziom 21  
    Mam LPG, nie odcinało pompy paliwa, muszę domyć kable aby zobaczyć kolory wygląda na to że nikt tam nigdy nie zaglądał, sprawdzę w najbliższym czasie.

A czy regulator ciśnienia ma wpływ na to że wymieniłem fragment przewodu paliwowego w grodzi silnika? Na pierwszym zdjeciu zaznaczony ten w środku jest urwany w to miejsce włożyłem wąż gumowy i wchodzi w przepustnicę.
  • #10 17505857
    8850
    Poziom 21  
    Dziękuję za opinię, pozdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Fiat Punto z silnikiem 1.1 8V z 1998 roku nie odpala na benzynie, ale działa na LPG. Użytkownik podejrzewa problemy z pompą paliwa, przekaźnikami i bezpiecznikami, zwłaszcza po uszkodzeniu przewodu paliwowego. Użytkownicy sugerują sprawdzenie pompy paliwa poprzez podłączenie jej na krótko oraz zbadanie wyłącznika inercyjnego. Wskazówki dotyczą również lokalizacji bezpieczników i przekaźników, a także testowania ciśnienia paliwa. Użytkownik planuje sprawdzić kable oraz regulator ciśnienia paliwa, który mógł być uszkodzony podczas wymiany przewodu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA