logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tevion MD 7078 VTS-TV9,6 - Pali tranzystor HOT S2055N po 3 sekundach

xwojcio 19 Sie 2005 12:58 2659 10
REKLAMA
  • #1 1746845
    xwojcio
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Beznadziejnie za każdym włączeniem pali HOTa. Po włączeniu startuje wysokie i po ok. 3 sek. pali S2055N - taki siedział w oryginale i taki podstawiam. Mam pytanko, czy podstawienie czystej pamięci spowoduje rozruch TV, czy konieczne jest programowanie kości SMD 24c32 (brak dostaępu do programatora:cry:). Okolice Hota oraz kondensator linii, zdają się być dobre. Przy wylutowanym s2055N, napięcie na trafo 145 V (wydaje się być prawidłowe). Zaobserwowałem jednakowe napięcia na transoptorze po stronie diody, podczas pomiarów jaby się wzbudzał piszczał. pozostałe napiecia na zaliczaczu po wtórnej są prawidłowe.
  • REKLAMA
  • #2 1746987
    Serwis1

Poziom 23  
    Ocena: 128
    Miałem taki przypadek że na czystej też uszkadzał po chwili, dopiero pomogło gdy wgrałem właściwy wsad do 24c32 (numer wersji jest na kartce epromu np. 2V8) Wiem że są takie wersje że wystarczy zapodać czysty eeprom i działa dobrze, oczywiście należy poustawiać geometrię itp. w serwisowym.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    50-lecia Kopalni Konin 11, Kleczew, 62-540 | Strona WWW: http://rtvlg.pl
  • #3 1747057
    xwojcio
    Poziom 15  
    No właśnie obawiam sie , że bez dobrego wsadu nie da rady uruchomić, muszę zapytać czy ktoś w kozienicach programuje pamiątki tego typu, jak by coś to odezwę się do Ciebie Serwis1 na PW.
  • REKLAMA
  • #4 1747505
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Ocena: 96
    Przed podstawieniem EEPROM^u sprawdź f H, jeśli OK to może FBT
    pozdr.$$
  • REKLAMA
  • #5 1797777
    xwojcio
    Poziom 15  
    Kontynuujac temat, chyba jednak jest coś jest nie tak w H Drive. Włączyłem TV, bez Q304 (który się odrazu palił-jak pisałem w pierwszym poście ) zmierzyłem napięcia na Darlingtonie Q303 i jedynym jaki na nim występuje jest 13,8V w kolektorze, na bazie jest 0V. Dioda D302 jest OK. Wskazywało by na to, że powodem może być uszk. C305 (malutki SMD), którego nie ruszałem, ale zanim ruszę, mam pytanie jakie powinno być orentacyjne napięcie sterujace bazą Q303 ??.
    W gałęzi Q302 z pomiarów wynika, że raczej wszystko jest w porządku.
  • #6 1798277
    onuca
    Poziom 2  
    Prosze wstawic eprom z Lifetec Tevion Schneider nastepnie wlaczyc do startu Po chwili wylaczyc i powrocic do swojego epromu Dalej to wejscie do serwisu i glaskanie Powodzenia
  • #7 1798543
    xwojcio
    Poziom 15  
    Yhy, to wiem, że można tak zrobić epromem, pytanie skąd mam go wziąć :cry: Ale nie oto mi chodziło - ja pytałem o prawidłowe napięcia w "ON" na Q303, wydaje mi się , że ze sterowaniem tego tranzystora jest coś nie tak
  • #8 1798549
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    sprawdz trafo wn,testerem moze co obciaza za trafem.programator zrob sam PONY PROG(szukaj)
  • REKLAMA
  • #9 1799654
    bulbasek
    Poziom 12  
    Jeśli chodzi o schneidera9.6 to sprawdź kondzia chyba 1nF lub 100pF na trafie drivera- strona pierwotna.
    Pozdrawiam
  • #10 1800543
    xwojcio
    Poziom 15  
    Tam siedzą 150n i 18p. Jednak w dalszym ciągu potrzebuje info o prawidłowym napięciu bramki Q303, czy powinno być 0,7V , z uwagi na pracującą w gałężi bramki diodę LS4148 ??. Niech mnie ktoś utwierdzi w przekonaniu, że tak ma być 0,7 V,dioda ma takie napięcie złączowe. Nie posiadam oscylogramów do schematutu - chodzi konkretnie o : (OSZ-9). Wtedy nie zawracałbym głowy !!!
  • #11 1819485
    xwojcio
    Poziom 15  
    I po bólu, przyczyną palenia HOT'a był (wydaje się być zatkany) Q303. Po jego wymianie i jeszcze kilku elek w zasilaczu dla zasady TV wystartował i wszystko jest w porządku. Dziękuje wszytkim - temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Tevion MD 7078 VTS-TV9,6 występował problem z przepalaniem tranzystora HOT S2055N po około 3 sekundach od włączenia. Próby wymiany tranzystora na oryginalny nie rozwiązały problemu. Dyskusja wskazała, że sam czysty EEPROM 24c32 bez odpowiedniego oprogramowania (wsadu) nie pozwala na prawidłowy rozruch urządzenia. Konieczne jest wgranie właściwego wsadu, co wymaga dostępu do programatora. Sprawdzono również napięcia i elementy w układzie H Drive, gdzie stwierdzono nieprawidłowe sterowanie tranzystorem Q303 (Darlington), który miał napięcie 13,8 V na kolektorze i 0 V na bazie. Po wymianie Q303 oraz kilku kondensatorów w zasilaczu telewizor uruchomił się poprawnie. Wskazano także na konieczność kontroli kondensatorów na pierwotnej stronie transformatora drivera oraz możliwość użycia EEPROM z innych modeli (Lifetec, Schneider) do testów. Ostatecznie przyczyną awarii był uszkodzony tranzystor Q303, a nie sam HOT S2055N ani EEPROM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA