logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp DV-3750S - brak menu i regulacji, możliwy problem z procesorem lub pamięcią

Krzychu_S 19 Sie 2005 14:49 1694 9
REKLAMA
  • #1 1747148
    Krzychu_S
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam taki problem z w.w. TV: Brak menu programowania (po naciśnięciu przycisku na pilocie są dostępne tylko reg. głośności, jasności itd.). Dodatkowo brak możliwości regulacji tych parametrów (funkcja głośniej/ciszej nie działa ani z pilota, ani z klawiatury lokalnej). Jest to chassis S3B, przeprogramowałem pamięć i żadnej poprawy. Czy to jest problem w procesorze, czy może gdzieś indziej. Może ktoś dysponuje opisem zawartości pamięci, czy bajt opcji, tak jak w chassis 5BS jest pod adresem 0Bh?
    Pozdrawiam
    Krzysiek
  • REKLAMA
  • #2 1747321
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Wygląda to na tryb hotelowy, podstaw pamięć z pewnym wsadem .Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 1748195
    Krzychu_S
    Poziom 15  
    Też tak sądziłem, ale dlaczego nie reguluje głośności. Poza tym programowałem wsadem z elektrody i nic.
  • REKLAMA
  • #4 1754245
    Krzychu_S
    Poziom 15  
    Zauważyłem jeszcze jedną rzecz w tym TV. Mianowicie regulacja głośności jest możliwa tylko przez krótką chwilę (ok 3sek) po załączeniu. Może coś komuś to mówi?
  • #5 1754261
    tuszyn1
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Witam. Możliwe jest blokowanie przez czujnik przy wyłączniku sieciowym - odłącz go. Jeżeli nie pomoże odłącz klawiaturę lokalną.
  • #6 1757756
    Krzychu_S
    Poziom 15  
    Sprawdziłem klawiaturę lokalną, a styku przy włączniku sieciowym ten model nie posiada. Dalej nie mam pomysłu.
  • #7 1757833
    Zbynoch
    Poziom 24  
    Ocena: 4
    Może wyciekł elko w okolicy procesora i powstały upływności.
  • REKLAMA
  • #8 1762971
    Krzychu_S
    Poziom 15  
    Okolice procesora przepatrzyłem i nic. Elektrolity powymieniałem i nic. Nie mam za bardzo się czego czepić. Telewizor jak się dowiedziałem był programowany różnymi pilotami - być może ktoś grzebał w servisie. Ale dlaczego przeprogramowanie pamięci nic nie dało?
  • #9 1763567
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj,a próbowałeś na czstej pamięci czy ruszy ,sprawdz co sie dzieje na I2C testerem czy układy odpowiadaja ,czy jest prawidłowy reset procka ,umyj płyte ,posprawdzaj czy moze reaguje na ciepło-zimno
  • #10 1765891
    Krzychu_S
    Poziom 15  
    No i straszna plama. Biorąc go do naprawy zakładałem, że pilot jest oryginalny od tego modelu. Niestety. Cały problem tkwił w pilocie. Oryginałem dla tego modelu jest G-1046, a tu był G-1059 (oba IR510). Na tym pierwszym brak jest funkcji wejścia w programowanie. Dlatego przeprogramowanie pamięci nic nie dało - bo nie tu był problem.
    Potwierdza się, że należy robić szczegółowy wywiad przed naprawą.
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.
    Pozdrawiam
    Krzysiek

Podsumowanie tematu

✨ Problem z telewizorem Sharp DV-3750S (chassis S3B) polegał na braku menu programowania oraz niemożności regulacji głośności i innych parametrów zarówno z pilota, jak i z klawiatury lokalnej. Początkowo podejrzewano tryb hotelowy, uszkodzenie procesora, pamięci lub wyciek elektrolitów w okolicy procesora, jednak wymiana kondensatorów i przeprogramowanie pamięci nie przyniosły efektu. Sprawdzano również blokady sprzętowe, takie jak czujnik przy wyłączniku sieciowym oraz klawiaturę lokalną, bez skutku. Ostatecznie problemem okazał się nieoryginalny pilot – model G-1059 zamiast oryginalnego G-1046, który nie posiada funkcji wejścia w programowanie. Wymiana pilota na oryginalny rozwiązała problem, co podkreśla konieczność dokładnego wywiadu przed naprawą.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA