logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sony CMT CPX11: Jak wymienić laser w odtwarzaczu CD?

młody641 07 Kwi 2018 20:38 1644 8
REKLAMA
  • #1 17154809
    młody641
    Poziom 4  
    Ocena: 89
    Witam

Nie wiem czy w dobrym dziale utworzyłem zapytanie. Chciałbym się dowiedzieć jaki model lasera siedzi w wieży Sony CMT CPX11? Jak dostać się do mechanizmu laserowego w tej wieży? Posiadam schemat ale nie za bardzo mogę z obrazków wywnioskować co należy odkręcić aby dostać się do lasera.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17154958
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1447
    Czyżby na 65 stronie był inny niż ten który podałem?
  • REKLAMA
  • #6 17155075
    młody641
    Poziom 4  
    Ok. A wie ktoś może czy łatwo się dostać w tym modelu sony do mechanizmu? Chciałbym sprawdzić laser ponieważ bardzo często płyta nie chcę wystartować (pojawia się ilość ścieżek, czas ale nie odtwarza), czasami także nie odczytuje kompaktów i je automatycznie wyrzuca.

Czy można zastosować za podany model głowicy np. KSS213?
  • #7 17155351
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1447
    W poście 2 podałem Ci na talerzu plik PDF a w nim są wszelkie informacje jak dostać się do mechanizmu - otworzyłeś go ? Chyba jednak nie ...Oddaj ten sprzęt do serwisu.
  • #8 17155703
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 736
    Witam.Widze ze nie kumasz o co pytasz i sam nie rozumiesz jak dziala czytnik CD.Najlepsze to to co napisal poprzednik czas odwiedzic serwisanta bo samo pisanie nic nie pomoze tej wiezy.pozdrawiam
  • #9 17155768
    młody641
    Poziom 4  
    Witam

Nie opłaca mi się oddawać tego do serwisu ponieważ jest to już sprzęt wiekowy, a ja mimo początkującej wiedzy z zakresu sprzętu audio robiłem już wymianę czytnika optycznego w wieży więc wiem w czym rzecz. Zapytałem o rozkręcanie tylko dlatego aby dowiedzieć się czy z punktu praktycznego w tym sprzęcie jest to pracochłonne i czy jest to trudne.

Nie mniej jednak dziękuję za niezbędne schematy i oznaczenia lasera, które na pewno przydadzą mi się do naprawy.

Pozdrawiam

Temat uważam za zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o model lasera w odtwarzaczu CD Sony CMT CPX11 oraz o sposób dostępu do mechanizmu laserowego. Otrzymuje informację, że odpowiedni model lasera to KSM-215DCP, a schemat serwisowy zawiera szczegóły dotyczące demontażu. Pojawiają się również sugestie, aby oddać sprzęt do serwisu, jednak użytkownik preferuje samodzielną naprawę, mając doświadczenie w wymianie czytnika optycznego. Na koniec dziękuje za pomoc i zamyka temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA