logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CFD-S32L - wymiana soczewki lasera czy całego modułu CD? Koszty i modele

Pth 21 Kwi 2006 15:02 2869 9
REKLAMA
  • #1 2551129
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Mam do naprawy Boom-box'a Sony CFD-S32L i nie odtwarza płyt CD ponieważ soczewka jest kompletnie zniszczona nawet nie wiem czemu - takie dostałem radio do naprawienia. Trzeba bedzie cały moduł cd wymieniać czy da sie jakoś samą soczewkę podmienić? albo co trzeba wymienić zeby działało i jak jamniejszym kosztem? Jaki jest moduł cd w tym radiu (model etc ew koszt modułu lub samej czesci lasera).
  • REKLAMA
  • #2 2551259
    kazkla
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Soczewki nie podmienisz ,najlepiej wymienić moduł na nim powinna być kartka z symbolem.
  • REKLAMA
  • #3 2552489
    Pth
    Poziom 26  
    ale cały moduł cd czy tylko modul lasera da sie wymienić?
  • #4 2553161
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2349
    Napewno bez problemu można wymienic sam czytnik podaj oznaczenia.
  • #5 2553518
    Pth
    Poziom 26  
    no właśnie kompletnie nie wiem jaki jest bo tego nie rozkrecałem puki nie bede pewien zeby sie za to zabierać...
    wiem tylko ze radio to Sony CFD-S32L
  • REKLAMA
  • #6 4043061
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    I jak wymieniłeś to u siebie ? właśnie mam takiego samego pacjenta u siebie .. to samo do roboty
  • REKLAMA
  • #7 4043458
    Pth
    Poziom 26  
    Noe bo nie kupiłem jeszcze od tamtego czasu śrubokręta... :D A tam są strasznie długie wnęki i trzeba mega długi śrubokręt..
  • #8 4043567
    Pytong
    Poziom 32  
    Pth napisał:
    trzeba mega długi śrubokręt..

To racja :D:D ... a dorwałeś może schemat? nigdzie nie moge znaleźć wszystko płatne
  • #9 4043642
    Pth
    Poziom 26  
    Po co mi schemat?! Muszę tylko wymienić soczewkę (czyli też laser etc...)
  • #10 4052502
    Pytong
    Poziom 32  
    U mnie jest troszke inna jeszcze usterka ... dlatego też pytam tak troche zapobiegawczo. W sieci nawet nie mogłem nigdzie trafić na jego zdjęcie .. dziwne.

Mój egzemplarz:

A o to i wyspecjalizowany śrubokręt .. czyli zrobiony na szybko z drutu spawalniczego :D (kóncówka zbita młotkiem :D)

Pacjent po rozbiórce:

No i finalnie okazało sie, że laser to KSS-213C cena około 20zł :)

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [hefid]

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku uszkodzonej soczewki lasera w Sony CFD-S32L zaleca się wymianę całego modułu CD, ponieważ samą soczewkę trudno jest podmienić. Moduł CD powinien mieć oznaczenia, które ułatwią identyfikację części do wymiany. W praktyce możliwa jest wymiana samego czytnika, jednak konieczne jest poznanie dokładnego modelu modułu. Po rozbiórce urządzenia okazało się, że laser to model KSS-213C, którego koszt wynosi około 20 zł. Do demontażu potrzebny jest długi śrubokręt, ze względu na specyficzne, głębokie wnęki w obudowie. Schematy serwisowe są trudne do znalezienia i często płatne, jednak do wymiany lasera wystarczy znajomość modelu lasera i modułu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA