logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VBA,MySql, Skryptu który "na żywo"sprawdza wpisywane do rekordy do tab

zaku55455 09 Kwi 2018 16:19 660 4
REKLAMA
  • #1 17158166
    zaku55455
    Poziom 2  
    Potrzebuje skryptu który "na żywo"sprawdza czy wpisywany do tabeli rekord istnieje już w danej tabeli, a jeśli istnieje to wyświetla o tym komunikat . Na przykład w sytuacji gdy w Tabeli X, wpisuje do pola Y(pole Y nie jest identyfikatorem) rekord Z ,po czym wpisuje kilkadziesiąt innych rekordów, ale gdy znowu w którymś momencie spróbuje wpisać rekord Z to skrypt wywali mi komunikat o tym, że taki rekord już istnieje. Nie mam bladego pojęcia jak sobie z tym poradzić, ma ktoś taki skrypt na zbyciu lub wie jak go napisać i miałby chwilę czasu to byłbym wdzieczny :)
  • REKLAMA
  • #2 17158181
    kinggustav
    Poziom 27  
    Ocena: 93
    Ale gdzie mają być te dane? VBA sugeruje Excel (choć niekoniecznie), ale MySql raczej zewnętrzną bazę. To najpierw gdzie będą te dane, a potem co i jak z nimi zrobić. Jeżeli Rekord już jest to tylko komunikat i operator musi sobie poradzić? A może jednak makro/skrypt/program powinno coś z tym zrobić, np zsumować dane?
  • REKLAMA
  • #3 17158302
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    Jeśli baza, to różne opcje unikalności indeksu się nasuwają. Bazę danych tzreba sobie porządnie zaprojektować.
    Tym niemniej szklana kula już ma nieczynne.
  • REKLAMA
  • #4 17158857
    zaku55455
    Poziom 2  
    Chodzi mi o bazę danych w MS Access, skrypt ma się odnosić tylko i wyłacznie do tej jedynej tabeli X.
    Na załączniku jest zobrazowane o jaką sytuacje mi chodzi. Potrzebuje skryptu który po prostu "zacznie krzyczeć" gdy będę chciał dodać kolejny rekord Z w polu Y.(Oczywiście chodzi mi o to żeby komunikat pojawiał się za każdym razem gdy zostanie powtórzony jakikolwiek rekord)
    Załączniki:
    • VBA,MySql, Skryptu który "na żywo"sprawdza wpisywane do rekordy do tab xyz.jpg (42.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 17160879
    Andie
    Poziom 22  
    Ocena: 19
    Najczęściej w takiej sytuacji ustawia się dla pola Y w tabeli X właściwość "Indeksowane" na "TAK (bez duplikatów)".
    To skutecznie zapobiega wprowadzaniu zduplikowanych wartości.

andie
REKLAMA