logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwa komputery przez Neostradę 128 kbps na 3 km?

Kulajson90 19 Sie 2005 22:39 3624 16
REKLAMA
  • #1 1748398
    Kulajson90
    Poziom 11  
    Witam
    Mam problem , kolega mi opowiedział ze spodkał sie z czym takim jak siecia pomiedzy dwoma komputerami a dokłądniej :
    jezeli w domu są 2 komputery i chce je podłączyc w jedna siec ( otoczenie sieciowe Windows ) i udostępniac pliki drugiemu urzytkownikowi itp.wiem ze jest to możliwe na Lanie ale czy mozna taką operacje przeprowadzic pomiedzy dwoma komputerami oddalonymi od siebie o 3km które są podpięte do neostrady 128 kbps?
  • REKLAMA
  • #2 1748471
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Google i wpisz "połączenie tunelowane"
  • #3 1748521
    Kulajson90
    Poziom 11  
    a Czy ty myślisz ze ja tego nieczytałem ? ale i tak niekapuje jak mam to zrobic i czy idzie wogóle
  • #4 1748523
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Na wstępie pozdrawiam kolege z Rybnika.
    Jest to możliwe korzystając z wirtualnej sieci prywatnej (VPN), lecz nie miałem przyjemności dłużej konfigurować tego typu sieci. Więc, więcej na ten temat Ci nie powiem. Możesz pobawić się programem WinGate VPN kiedyś zaczynałem konfiguracje tego typu sieci lecz okazała się zbędna, firma skorzystała z radiówek.
    Możecie również postawić jakiś prosty serwer FTP. Będzie wam o wiele łątwiej niż przy konfigurowaniu kompów pod VPN.
    Więcej przeczytasz tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic325999.html
    Polecam Ci również lekture:
    http://www.e-link.com.pl/x_C_I__P_419163-410002.html

Pozdrawiam
  • #5 1748543
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Jezeli oba kompy maja poprostu neo to wlaczenie udostepnianai zasobow bedzie widoczne rowneiz w internecie , a kompa danego nalezy szukac po Ip jakie w danej chwili ma od neo lub ulatwic sobie rezerwujac domene dla zmiennych ip. i wpisujac dany ip lub zarejestrowana domene z palaca //ip, powinno dzialac
  • REKLAMA
  • #6 1748588
    Kulajson90
    Poziom 11  
    Możecie MI pomuc Jak i co Mam robic zeby taką siec VPN załozyc ? zalezy mi bardzo
  • #7 1748632
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Kulajson90 napisał:
    Możecie MI pomuc Jak i co Mam robic zeby taką siec VPN załozyc ? zalezy mi bardzo
    a po co ci VPN, tak jak napisalem wczesniej jak oba kompa maja po neo to wszystko bedzie dzialalo w necie , mniej bezpiecznie ale dziala a VPN to powazniejsza sprawa i wiecej kasy do zainwestowania
  • #8 1748664
    Kulajson90
    Poziom 11  
    Może bys przezstał pytac po co mi to tylko pomugł , chce sprubowac , nabrac doswiadczennia itp. bo FTP i p2p mam juz obcykane
    Napisz co i jak
  • #9 1749388
    Kulajson90
    Poziom 11  
    pomocy ! niewiem jak to zrobic
  • REKLAMA
  • #10 1820075
    Kulajson90
    Poziom 11  
    chciałbym Cośs ie dowiedziec wiecej w tej sprawie !
    czy ktos mi moze wytłumaczyc ?? za kilka dni zmieniam Neo na radiówke i taka opcja mi sie przyda zeby sie z kumplami wymieniac
    Pomocy
  • #11 1820923
    Kulajson90
    Poziom 11  
    ???????/ pomocy bo niewiem do teraz

Moderowany przez ankuch:

4 posty jeden pod drugim :?:
    Z kim ta dyskusja :?:
    Poza tym nick dość znajomy i była blokada konta.
    Do czasu wyjaśnienia, blokada na pisanie.

• #12 1821021
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Można tak zrobić programem Hamachi ;)
  • #13 1821305
    Czyki
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    :arrow: Kulajson90
    Śmigaj do kiosku po nowego Eksperta, tam jest w przystępny sposób opisany mechanizm VPN i program Hamachi.
  • #14 1821497
    kulajson1990
    Poziom 11  
    Ten program To jest dobry czy tylko tak kolega rzucił nazwe ? a co do tej gazetki to ją z przyjemnoscia Kupie

MODERATORZE ANKUCH BARDZO PRZEPRASZAM ZE NARUSZYŁEM REGULAMIN Prosze mi nieblokowac konta !
  • #16 1821692
    kulajson1990
    Poziom 11  
    mam siec kolegą i jakie sa plusy a jakie minusy ? uzywania tego programy
    ja bym chciał sciagac od niego pliki i klikam POłącz i pisze ze niema okreslonego Foldeeru a jak naprzykłąd mam piarcka wersje cs'a 1.6 to wiadomo ze na neostradzie niepogram sobie niekupujac oryginału ale wyczytałem ze mozna takie operacje przeprowadzac
    powiedzcie mi jak ?
  • REKLAMA
  • #17 1974431
    kristof44
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Czemu jak się chcę połączyć przez program hamachi do sieci utworzonej przez kolegi(ja również stworzyłem sieć) to miga zielona kropka, a po chwili zamienia się w żółty kolor. W ten sposób program staje się bezużyteczny- nie można nic robić. Mam radiówkę. Kolega ma neo.
    Spróbowalem się też połączyć do jakieś tam innej sieci hamachi i rezultat ten sam, a kolega bezproblemowo się połączył (zielona kropka = udostępnianie plików, gra jak w lanie itp). Co może być tego przyczyną? Z góry dzięki za odpowiedź.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości połączenia dwóch komputerów oddalonych o około 3 km, korzystających z łącza Neostrada 128 kbps, w celu utworzenia wspólnej sieci i udostępniania plików w środowisku Windows. Uczestnicy wskazują, że bezpośrednie połączenie LAN na taką odległość jest niemożliwe, ale można osiągnąć podobny efekt poprzez sieć VPN (Virtual Private Network). Proponowane rozwiązania obejmują konfigurację VPN za pomocą programów takich jak WinGate VPN lub Hamachi, które tworzą wirtualne sieci prywatne umożliwiające bezpieczne połączenie komputerów przez Internet. Alternatywnie sugerowano prosty serwer FTP do wymiany plików. Wskazano również, że udostępnianie zasobów przez Neostradę jest możliwe, jednak wymaga znajomości aktualnych adresów IP lub rezerwacji domeny dla zmiennych IP. Użytkownicy podkreślają, że VPN wymaga bardziej zaawansowanej konfiguracji i może wiązać się z dodatkowymi kosztami, ale jest bezpieczniejszym rozwiązaniem. Program Hamachi został polecony jako łatwy w użyciu i skuteczny sposób na stworzenie wirtualnej sieci LAN przez Internet. W dyskusji pojawiły się także problemy z połączeniem w Hamachi, gdzie status zmienia się z zielonego na żółty, co uniemożliwia korzystanie z sieci, zwłaszcza przy różnych typach łączy (Neostrada vs radiówka).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA