logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Umarł Eryk T28- nie działa z baterią

waski78 20 Sie 2005 09:05 1166 11
  • #1 1749036
    waski78
    Poziom 20  
    Ocena: 89
    Był sobie Ericsson T28, który ładnie działał. Gdy wyczerpała sie mi bateria podłączyłem go do ładowarki i.... po 15 minutach przestał się ładować. Odłączyłem go na chwilę i przyłączyłem znowy i.... to samo. 15 minut i koniec. No to znowy go odłączyłem od ładowarki i z powrotem podłaczyłem ale tym razem juz nawet nie zaczął się ładować.
    Co się mu mogło stać ???
    I jeszcze jedno. Po tym wszystkim odłożyłem go do szuflady i leży tam juz od roku. Teraz jest mi potrzebny i nie wiem czy po takim czasie leżakowania jest w ogóle mozliwość go reanimować?
  • #2 1749047
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2086
    Najprostszy sposób to włożyć do niego nową baterię i powinien działać bo te objawy o których pisałeś mogły być spowodowane umierającą baterią.
    pozdr
  • #3 1749082
    waski78
    Poziom 20  
    Hmm, dzieki za podpowiedź. Spróbuje tak zrobić. Trochę mnie skołowało to, że przecież podłaczałem do niego ładowarkę. Czy jeśli bateria jest umierająca to znaczy, że nawet jesli mam podłączoną ładowarkę to i tak nie zadziała ? W końcu ma źródło zasilania - a że jest to ładowarka a nie bateria to nie wiedziałem, że to może być przyczyną jego zgonu. Czy jesli bateria jest do kitu to podłączanie telefonu z ładowarki nic nie da ???

Sorki za może banalne pytania, ale nie jestem specem od telefonów.
  • #4 1749114
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Dokładnie tak jest jeżeli bateria padnie całkiem to można ją ładować i 3 dni i to nic nie pomoże (nie ma żadnej reakcji, bo ona nie przyjmuje prądu), ja zawsze zaczynam w takich sytuacjach właśnie od podstawienia nowej bateri.
    pozdr
  • #5 1750279
    waski78
    Poziom 20  
    Nie zrozumiałem znowu. Jeśli bateria mi zdycha to wsadzam ładowarkę i od razu moge telefon (obecny - Siemens 25) odpalić mimo, że bateria jest rozładowana bo fon ciągnie energie bezpośrednio z ładowarki. Więc dlaczego z tamtym tak nie jest? Rozumiem, że baterii się nie naładuje, ale dlaczego przy podłączonej ładowarce nie chce chodzić ???
  • #6 1750304
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 1750436
    waski78
    Poziom 20  
    No i tu masz w 100% rację. Przypomniało mi się, że robiłem takie doświadczenie. W poniedziałek kupię nową. Tylko że jeszcze jedno pytanko zostało bez odpowiedzi. Czy po roku takiego bezproduktywnego leżakownia Eryk może się nie obudzić ?
  • #8 1750456
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Jeżeli przed leżakowaniem był sprawny to powinien się obudzić bez problemu, ostatnio miałem klientkę z nokią 3210 która mówiła że telefon leżał 2 lata i teraz nie chce się włączyć, włożyłem nową baterię i telefonik bezproblemowo się uruchomił.
    pozdr
  • #9 1750462
    waski78
    Poziom 20  
    No to na razie dziękuję. Jak kupię bateryjkę to dam znać jak przebiegła reanimacja ;-).
  • #10 1750518
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 1751295
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Zanim kupisz baterię, to spróbuj na pożyczonej, albo jak nie masz kumpla z podobnym telefonem, to wpadnij do pierwszego komisu/serwisu i na miejscu podstaw jakąś sprawną.
    Piszę tak, ponieważ w t28 bardzo częstą usterka jest awaria układu zasilającego (BGA) i podobnie się objawia - nawala podczas ładowania. Mam trochę doświadczenia z tym modelem, w tej chwili na magazynie leża 2 szt t28 z wylutowanym układem i czekają , aż się pojawi dawca organów.
  • #12 1751599
    waski78
    Poziom 20  
    No dziekuje za radę.
    Przyszło mi jeszcze coś do głowy. Przy podłączonej ładowarce na goldpinach dotykających baterię w aparacie powinno być chyba jakieś napięcie(to z ładowarki) ??? Bo w jaki inny sposób bateria mogłaby się ładować. Gdy podłączyłem ładowarkę to na tych złączach nie ma żadnego napięcia -więc jak się ta bateria może ładować? Jeśli mam rację to faktycznie to nie bzteria ale ten układ zasilający moze być bo kitu. Tak ???

Podsumowanie tematu

✨ Ericsson T28 przestał się ładować i działać po wyczerpaniu baterii. Objawy wskazują na uszkodzoną lub całkowicie zużytą baterię, która nie przyjmuje prądu nawet podczas podłączenia ładowarki. W takich przypadkach wymiana baterii na nową jest podstawowym krokiem diagnostycznym. Telefon nie uruchomi się bez sprawnej baterii, ponieważ zasilanie bezpośrednio z ładowarki nie jest możliwe w tym modelu. Po dłuższym okresie leżakowania (np. roku) telefon powinien nadal działać po wymianie baterii, jeśli wcześniej był sprawny. Istnieje jednak ryzyko uszkodzenia układu zasilającego (BGA), który może powodować podobne objawy – brak ładowania i zasilania. Sprawdzenie obecności napięcia na złączach baterii podczas podłączenia ładowarki może pomóc w diagnozie. Zaleca się przetestowanie telefonu z inną, sprawną baterią lub w serwisie, aby wykluczyć awarię układu zasilającego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA