logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IPS Glow czy Backlight bleed? Monitor nie ma nawet półroku!

Piwniczakus Garbatus 24 Kwi 2018 06:41 13146 8
REKLAMA
  • #1 17185033
    Piwniczakus Garbatus
    Poziom 6  
    Witam, niedawno zauważyłem pewne defekty na moim monitorze (AOC i2475PXQU). Zagłębiając się nieco w temat dowiedziałem się, że ponoć IPS Glow jest normalną rzeczą w panelach IPS, po prostu tak ma być jak twierdzą niektórzy. Lecz nie jestem pewien, czy to aby na pewno jest IPS Glow. Mógłby mi ktoś pomóc stwierdzić co to dokładnie jest i czy ewentualnie jeśli monitor mam około pół roku to jest sens zgłaszać go na gwarancję, czy coś?
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • IPS Glow czy Backlight bleed? Monitor nie ma nawet półroku! IMG_0728.JPG (638.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17185073
    daminek1234
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    @Piwniczakus Garbatus wygląda mi to bardziej na backlight bleed. IPS jakie mam w pracy jak i w domu czegoś takiego nie wykazywały.
    Poczekajmy na opinię innych.

A to w lewym górnym rogu to co to jest? Czy to nie bad piksel?
  • REKLAMA
  • #3 17185104
    Piwniczakus Garbatus
    Poziom 6  
    Nie, to po prostu miałem pewien błąd na Manjaro z Xorg'iem wówczas zauważyłem ten IPS glow/BLB
  • REKLAMA
  • #4 17185110
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6800
    Cytat:
    Backlight Bleed.
    Similar to IPS glow, an effect called backlight bleed is when light leaks around the corners in an LCD display.

IP glow to poświata na ekranie podczas patrzenia pod duzym kątem!

:?: jak siedzisz przed ekranem w normalnej pozycji widzisz ten efekt?
    * nie uzywając parametrów wyswietlania "wyżyłowanych " na max.

Pamiętaj ,że tam jest matryca AH-IPS pseudo 8-bit (6-bit +FRC), GT 4/6ms (metoda pomiaru Gray-to-Gray)
    *matryca taka zalecana dla 23,6-23,8"

* Na EU East mogą dawać matryce "gorszego sortu (IPS)?
    Wybór matryc opisano Link_kolumna 23_23.8"

p.s
    za taką cenę monitor z ( DVI-D, HDMI + DisplayPort) nie kupisz
    W Eco mode firma zaleca
    Cytat:

Brightness – 50-60;
    Contrast – 50;
    Gamma – 1;
    OverDrive – Medium;
    Color Temp. – Warm – 100/or 100/*100.

Dla każego uzytkownika , jego oczu odczucia są subiektywne i inne!
    W AOC _i2470 był "podobny" i jest to typowe- standartowe dla matryc AH-ips , e-IPS przy patrzeniu pod ...? kątem (ips glow), Anti-glare
    * podobnie w Viewsonic VP2468, LG 24MP88HV,
    * przeważnie Lewa strona, góra i dół ?!!
  • #5 17185127
    Piwniczakus Garbatus
    Poziom 6  
    @lisek Tak, normalnie siedzę i jak mam ciemną scenę w filmie lub grze to to widzę gołym okiem na kontraście 40 i jasności 50 w dzień, w nocy nie wspominając. Mimo 40/50 to i tak jest ciemny obraz, a ponoć taki właśnie ma redukować efekt glow'u

Czyli w skrócie - tak ma być?
  • REKLAMA
  • #6 17185158
    lisek
    Serwisant RTV
    Może masz matrycę PLS ?

Może Aida64, odcztyta jak tam matryca?
    Lub program do zczytania parametrów EDID. ( Monitor Asset Manager)
  • #7 17185167
    Piwniczakus Garbatus
    Poziom 6  
    Znaczy na stronie sklepu pisało że niby IPS ( https://www.mediaexpert.pl/monitory-led/monitor-aoc-i2475pxqu,id-693204#tab_description ) zaraz jak skończy się pobieranie spróbuję dać wyniki aidy

edit: aida jedyne co pokazuje przydatne (chyba) to "typ monitora" LCD FHD
    Załączniki:
    • IPS Glow czy Backlight bleed? Monitor nie ma nawet półroku! gsjerjgweqeaswet.PNG (1.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 17185254
    lisek
    Serwisant RTV
    Zazwyczaj stawiano AH-IPS matryce LG-Philips LM238WF2-SS A1 Link

Typ E-IPS to LM240WU8-SL A2 Link

p.s

:idea: spróbuj tym drugim programem .

Opinie o AOC (inny model, matryca AH-IPS) Link
  • #9 17185591
    Piwniczakus Garbatus
    Poziom 6  
    Znaczy chodzi mi tylko o to, czy jest to backlight bleed, czy IPS glow i czy ewentualniue panele IPS mają w normie backlight bleed, czy można dać go na gwarancję (pytałem w punkcie gdzie nabyłem i Pani powiedziała, że nie wie, ale jak coś to wyśle na serwis ale mogą zejść 2 tygodnie zanim monitor do mnie wróci i nie jest powiedziane, że będzie naprawiony i czy w ogólne przyjmą na gwarancję, a nie mam monitora zastępczego a komputer jest mi w pewnym sensie niezbędny)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył defekty na monitorze AOC i2475PXQU, zastanawiając się, czy to IPS Glow, które jest normalne dla paneli IPS, czy backlight bleed. Odpowiedzi wskazują, że problem może być związany z backlight bleed, a nie z IPS Glow, który objawia się poświatą przy patrzeniu pod dużym kątem. Użytkownik pyta, czy powinien zgłosić monitor na gwarancję, biorąc pod uwagę, że ma go od około pół roku. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące matryc AH-IPS oraz PLS, a także subiektywne odczucia użytkowników dotyczące jakości wyświetlania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA