logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VBA: Jak zablokować formatowanie komórek, ale zezwolić na zmianę wartości?

ballucz 25 Kwi 2018 22:46 1722 4
REKLAMA
  • #1 17188563
    ballucz
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam
    Nigdzie nie umiem znaleźć jak zrobić w VBA żeby blokowało mi wszystkie możliwości( zmianę szerokości, wysokości, koloru, rozmiaru i typu czcionki, obramowania itp) a zostawiło możliwość zmiany wartości w zakresie komórek.

Ktoś może pomóc?

To musi być koniecznie w VBA bo ma to działać po naciśnięciu przycisku który dodaje nowy arkusz i odpowiednio go formatuje. Po jego dodaniu ma zablokować w wyżej podany sposób wybrane zakresy i komórki.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17188803
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1419
    Nagraj makro i zobacz co w nim jest.
  • REKLAMA
  • #3 17188933
    kinggustav
    Poziom 27  
    Ocena: 93
    Poczytaj na msdn o metodzie Protect:
    expression . Protect( Password , DrawingObjects , Contents , Scenarios , UserInterfaceOnly , AllowFormattingCells , AllowFormattingColumns , AllowFormattingRows , AllowInsertingColumns , AllowInsertingRows , AllowInsertingHyperlinks , AllowDeletingColumns , AllowDeletingRows , AllowSorting , AllowFiltering , AllowUsingPivotTables )
    Być może odpowiedni będzie parametr Contents.
  • REKLAMA
  • #4 17189569
    lanzul
    Poziom 30  
    Ocena: 124
    Pewnie i czytał ... (?) ... ?
    ballucz ... czytał, nie czytał ... hę ... ?
    ...
    Kłopot jest taki, że przy zwykłej ochronie zablokujemy co prawda formatowanie, ale również i edycję komórek. Tutaj nie ma możliwości blokady formatu i nie blokowania zawartości, odwrotnie tak.
    W tym przypadku, trzeba by zastosować połączenie ochrony arkusza (z opcją ochrony przed formatowaniem, jak wyżej koledzy napisali) z "Edycją zakresów" - będzie można i edytować wartości w chronionym arkuszu i odmówić formatowania w nim komórek, np.:
    Zeszyt..zip (8.94 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 17192447
    ballucz
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    hej. działa mi to :) dzięki wielkie :)

Jeszcze tylko pytanie można w jakimś wypadku wyłączyć tą ochronę?
    mam taki kod:
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

te kolorowanie weekendów mi działa a chciałbym żeby jeszcze po wpisaniu "up" też działało i próbowałem napisać if -a, że jeżeli wykryje w zakresie "up" to pozwoli na zmianę koloru tła tej komórki i komórki obok ale mi nie wyszło.
REKLAMA