logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VBA Excel - Jak zablokować wszystkie komórki i formatowanie w arkuszu?

krynekndm 27 Lis 2018 15:21 936 3
REKLAMA
  • #1 17589091
    krynekndm
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Dzień dobry,
    Proszę o pomoc. Robię plik z grafikami na cały rok.
    Arkusz jest chroniony hasłem, użytkownicy mają dostęp na zaznaczanie odblokowanych i zablokowanych komórek oraz na formatowanie komórek.
    Połowa komórek jest z nich zablokowana a połowa nie.
    Potrzebuję dodać przycisk, który po naciśnięciu zablokuje wszystkie komórki (lub cały arkusz) w aktywnym arkuszu oraz zablokuje możliwość formatowania ich.

Kombinowałem już ze trzy dni ale nie chce mi nic działać:
    Przykłady jakich używałem:
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

to dla blokady próbowałem użyć a do zablokowania formatowania komórek czytałem gdzieś ze można to zrobić jednak nie mogę teraz tego znaleźć.
    Jeżeli potrzebujecie to zamieszczę plik w którym chcę coś takiego zrobić.

Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 17590576
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    Na początek nagraj makro czynności "Chroń Arkusz", odznaczając wszystkie opcje.
    Spróbuj wykorzystać nagrany kod.
  • REKLAMA
  • #3 17590672
    krynekndm
    Poziom 10  
    Staram się ale nie wychodzi mi to :-(
    Makr jeszcze nie robiłem to byłoby moje pierwsze.
    Jakbym ja zarządzał plikiem to nie byłoby mi potrzebne bo "ręcznie" bym odblokował plik zablokował komórki a później włączył ochronę arkusza ale do docelowego pliku kilka osób będzie miało dostęp.

Czytałem jak poradzić sobie z drugim problemem. Na stronie https://docs.microsoft.com/en-us/office/vba/api/excel.worksheet.protect
    znalazłem metodę AllowFormattingCells - pewnie ona by pomogła jednak nie wiem jak jej użyć:-(

Może jak miałbym w pliku przykładowym to bym mógł dojść co źle robię i jak to powinno wyglądać.
    Dałoby radę wstawić taki przycisk?
    hasło: haslo
    Załączniki:
    • Grafik przykładowy.rar (17.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 17595547
    krynekndm
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc.
    Uświadomiłem sobie, że nie wiem jak to się robi bo nigdy tego nie robiłem.
    Kupiłem kursik VBA za ok 60zł (nie będę reklamował skąd) i po obejrzeniu zaledwie wstępu już wiedziałem co źle robiłem. (na pewno cały obejrzę:-))

adamas_nt dzięki za zainteresowanie - nagrałem kod jednak nie zadowalał mnie on. tzn. po odpaleniu makra prosił o hasło a później blokował, chronił arkusz już bez hasła. Nie wiem czemu tak się stało. Lekko go zmodyfikowałem i działa tak jak chciałem. Jakby ktoś potrzebował to wklejam go poniżej:
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Temat uważam za zamknięty.
REKLAMA