logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migomat Bester 1801 iskrzy, ale nie spawa po dłuższej przerwie - możliwy mostek prostowniczy

romet2 08 Maj 2018 22:02 4116 6
REKLAMA
  • #1 17210738
    romet2
    Poziom 9  
    Ocena: 85
    Witam, otóż po ponad półrocznej przerwie dzisiaj uruchomiłem migomat i spotkała mnie nie miła niespodzianka, otóż po uruchomieniu tylko iskrzy co widać na filmie. Podejrzewam, że winowajcą może być https://www.eltrex.net.pl/mostek-prostowniczy...midimagster-magpower-r-0010-405-1r,id147.html . Dodam tylko, że przy ostatnim spawaniu strasznie zaklejała się łuska z drutem, bo powierzchnie nie były czyste i słyszałem, że od tego mogła się spalić jakaś dioda.
    Załączniki:
    • 20180508_202324.mp4 (23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17210920
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 737
    Witam.Warto przejrzec podobne posty na forum,Mysle, ze jest to spowodowane za malym pradem spawania ,moze byc uszkodzony ten prostownik ,ale pewnie nie jestes w stanie sprawdzic napiecia podczas procesu spawania..Zauwaz czy czasem Twoj prostownik nie ma oznaczenia takie jak podales tylko z oznaczeniem +C+R.Tak jak ten.
    http://www.spaw-serwiscz.pl/product_info.php?products_id=507
  • REKLAMA
  • #3 17218216
    stalin2
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    W prostowniku wymień śrubki co są od przyłączy z przewodami in , out , oszlifuj papierem ściernym i daj nowe podkładki .

Z czasem śrubki robią się jak klepsydra .
  • REKLAMA
  • #4 17219365
    romet2
    Poziom 9  
    stalin2 napisał:
    W prostowniku wymień śrubki co są od przyłączy z przewodami in , out , oszlifuj papierem ściernym i daj nowe podkładki .

Z czasem śrubki robią się jak klepsydra .

Te co przykręca się te przewody z oczkami do niego tak?
  • #5 17219622
    stalin2
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Tak i daj tam podkładki sprężynujące .
  • REKLAMA
  • #6 17253193
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    A może trzeba wymienić- naprawić uchwyt, bo się linki miedziane pourywały ;)
  • #7 17381363
    romet2
    Poziom 9  
    Kupiłem nowy mostek i bardzo ładnie spawa :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z migomatem Bester 1801, który po dłuższej przerwie uruchamia się, ale tylko iskrzy. Podejrzewa uszkodzenie mostka prostowniczego, co może być spowodowane wcześniejszymi problemami ze spawaniem, takimi jak zaklejanie się łuski z drutem. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie napięcia, wymianę śrubek przy przyłączeniach oraz zastosowanie podkładek sprężynujących. Inna sugestia dotyczy wymiany lub naprawy uchwytu, jeśli linki miedziane są uszkodzone. Po zakupie nowego mostka, użytkownik potwierdził, że migomat działa prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA