logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migomat Bester 1801 - blokowanie drutu w pancerzu podczas spawania

topiss 17 Lut 2015 18:20 3270 11
REKLAMA
  • #1 14448768
    topiss
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z drutem w migomacie.
    Drut jakby blokował się w pancerzu podczas spawania.
    Wymieniłem pancerz na nowy i wszystko wyglądało że dobrze drut przechodził super ale dalej podczas spawania jakby się gdzieś w pancerzu lepił podajnik działa tylko drut gdzieś się blokuje. A bez spawania super idzie .
    Ktoś wie jaka może być tego przyczyna????
  • REKLAMA
  • #2 14448788
    radzio1990320
    Poziom 2  
    A końcówka w lancy jest tez wymieniona?
  • REKLAMA
  • #3 14448802
    topiss
    Poziom 9  
    Tak bez łuski środek
  • #4 14448971
    john6099
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    U mnie też tak było że spawałem, przestałem chwile i drut się blokował, a podajnik chodził, wtedy dokręciłem docisk rolek na podajniku na max do końca. Powód był taki że lekko się przykleił drut w dyszy a rolki podajnika się ślizgały. Dokręć na max docisk i zobaczysz że będzie lepiej
  • REKLAMA
  • #5 14448990
    topiss
    Poziom 9  
    Tu rolki podają dalej drut się wygina a nie wychodzi jakby się kleił gdzieś? Tylko pancerz czysty bo wymieniony i końcówki też i nie wiem już o co chodzi
  • #6 14449107
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    Musisz ustalić gdzie Ci się zawiesza, może na rolce zagina Ci drut i później blokuje się na załamaniu? Najlepiej uciąć kawałek drutu tak aby przeszedł przez przewód i poruszać nim, jak będzie coś nie tak z przewodem to się zawiesi.
  • REKLAMA
  • #7 14449155
    topiss
    Poziom 9  
    Już kilka razy przeciągałem drut i bez spawania też idzie super. Problem zaczyna się przy spawaniu trochę pójdzie i coś się dzieje że drut nie wychodzi tylko się gnie a to w pancerzu jak wyciągam póżniej to widać a to przy rolkach więc nie wiem o co chodzi. Bez spawania idzie super bez problemu.

Dodano po 59 [sekundy]:

Przewód pancerza dobry bo nówka dziś wymieniony.
  • #8 14449187
    john6099
    Poziom 9  
    Może wymień uchwyt spawalniczy

Dodano po 1 [minuty]:

Może to on podczas spawania przyciąga i blokuje drut
  • #9 14449222
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    Niech ktoś spawa a ty patrz co się dzieje w podajniku, ewentualnie na odwrót chociaż wątpię że zagina się przed przewodem w podajniku. Jak zatnie się a w podajniku będzie wszystko ok to przewód śmieć bo to w nim się musi zawieszać, innej rady nie ma. Możesz również sprawdzić czy zawiesza się również wtedy kiedy jest on idealnie prosto, czyli wtedy kiedy się nie zagina/łamie itp czy tak i tak.
    Jak się zawiesi to zlokalizuj mniej więcej gdzie się zawiesza, skoro wyjdzie trochę "pogięty" to zmierz drut od początku do tego "zagięcia", odwzoruj długość na przewodzie i będziesz wiedział gdzie Ci się zawiesza.
  • #10 14449257
    topiss
    Poziom 9  
    john6099 czy po mino wymiany końcówek uchwyt może być winny?
    Jaki jest koszt uchwytu ktoś się orientuje?
  • #11 14451413
    john6099
    Poziom 9  
    Najlepiej rozkręć go i zobacz

Dodano po 2 [minuty]:

Jak wymieniałeś przewód to trzeba było kupić cały z uchwytem.

Dodano po 4 [minuty]:

Cały przewód z uchwytem to 112zl na allegro
  • #12 15127032
    alekos13
    Poziom 2  
    Nie ma sensu wymieniać uchwytu. Budowa jest bardzo prosta. Przy wymianie prowadnika drutu (ten pancerz wyglądający jak pancerz linki rowerowej - koszt ok 10zł.) należy koniec (około 20cm) odizolować, tak aby prowadnik w "fajce" uchwytu miał doby styk z fajką. To z reguły pomaga i drut przestaje się kleić do dyszy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z blokowaniem drutu w migomacie Migomat Bester 1801 podczas spawania, mimo wymiany pancerza i końcówek. Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne przyczyny, takie jak zbyt luźny docisk rolek podajnika, zagięcia drutu w przewodzie, czy problemy z uchwytem spawalniczym. Rekomendacje obejmują dokręcenie docisku rolek, sprawdzenie, gdzie drut się zawiesza, oraz ewentualną wymianę uchwytu. Wskazówki dotyczą również odizolowania końcówki drutu, aby poprawić kontakt w uchwycie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA