logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AMICA - Dwa iskrowniki nie daja iskry

smoleniuch 12 Maj 2018 07:56 5112 3
REKLAMA
  • #1 17216277
    smoleniuch
    Poziom 1  
    Witam,

Dwa iskrowniki przestaly dawac iskre w kuchence.Podłączyłem dzialajacy iskrownik w te samo gniazdo w generatorze iskr i rownież nie dawał iskry.Zamierzam wymienić cały generator.

Iskrowniki 2 i 3 nie daja iskry.

Przy zamianie podłączeń 1 <-> 2 w generatorze, dzialajacy iskrownik nie daje iskry.

Jestem zielony w elektronice, czy wymiana tego generatora to jedyne/sluszne rozwiazanie ??

Pozdrawiam, Janek
  • REKLAMA
  • #2 17216294
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4690
    Jak sam piszesz,
    smoleniuch napisał:
    Jestem zielony w elektronice,
    więc nie ma co szukać, a tym bardziej, nie jest to część naprawialna, bo nierozbieralna. Dodatkowo koszt 30-50 zł przemawia za tym, żeby nie szukać "na siłę "elektronika, tylko kupić nowy generator iskry.
  • REKLAMA
  • #3 17216306
    jaga134
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Ja bym jednak sprawdził dokładnie przewody i końcówki iskrownika.W domowej kuchence już nie jeden raz musiałem je oczyszczać z rożnych nalotów które powodowały przebicia w wyniku czego gaz się nie zapalał.
  • #4 17216328
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4690
    jaga134 napisał:
    Ja bym jednak sprawdził dokładnie przewody i końcówki iskrownika.
    To warto zrobić: przełożyć przewód ze sprawnie działającego palnika, w miejsce niedziałającego. Jeśli pojawi się iskra to, to przyczyna jest w generatorze, a jeśli nie to do sprawdzenia(może oczyszczenia) końcówka dająca iskrę. Podobnie z przewodami.
REKLAMA