logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników 5.1: Logitech X-530 vs Creative Inspire T5900 na Asus K8VSE Deluxe

tymek 21 Sie 2005 18:31 3187 6
REKLAMA
  • #1 1752634
    tymek
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Chcę kupić głośniki do kompa 5.1 zastanawiam sie nad Logitech X-530 lub Creative Inspire T5900 5.1. Nie wiem które wybrać. Może macie je osłuchane??
    Druga sprawa czy będa dobrze działały one na zintegrowanej karcie dżwiękowe (Pł. gł. Asus K8vSE deluxe, dźwięk: SoundMax Integrated Digital Audio). Czy dobrze było by kupić karte dźwiękową: Audigy 2 ZS ??
  • REKLAMA
  • #2 1755154
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Dobrze by było kupić jednak tą Audigy 2 ZS.
    Ja kupiłbym Logitech - wg mnie są lepsze naprawdę.

pzdr.
  • REKLAMA
  • #3 1756413
    ccamell_pl
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jedno co wiem to że creative to creative bardzo dobra firma i ją bym polecał :D
  • REKLAMA
  • #4 1756462
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Testowałem Creative 5800. Od 5900 różnią się w zasadzie dodanymi głośnikami wysokotonowymi w przednich satelitach (równiez inny manipulator). Uważam to za marny dodatek. A w cenie spora różnica.
    Po pierwsze byłem zaskocozny, że zestaw automatycznie może pracować w trybie pseudo 5.1 na zestawie 4- kanałowym (Forte-media FM-801) bez żadnych ingerencji ze strony użytkownika.
    Dokonywałem odsłuchów na tej karcie, oraz na Creative live 1024. Byłem zaskoczony dynamizmem jaki wydobywa się z takiego malutkiego subwofera (niecałe 20W). Po rozstawieniu głośników, miła niespodzianka. Wysokie tony dosyc czyste. Może tylko sprawiają wrażenie nieco "syczących". Zestaw reaguje śmiało na pokrętło volume. Zdaje się sprawiać wrażenie, że pozostawia dosyć spory zapas mocy. Na ucho porównywalne z mocą około 50W (100 muzycznej). Niskie tony dają satysfakcje przy bardzo dobrym rozmieszczeniu subwofera. Ale przy mocy dźwieku wiekszej niż 50% niskotonowy jest już przesterowany i trzeba rozsądnie dysponować regulacją basu. Mimo to daje sporą satysfakcje przy dosyć głośnym odsłuchu (az dziw, ze z takiego malucha wydobywa się taki dźwięk). Jedyne moje zastrzeżenie to niezbyt dobre spasowanie wzmacniacza w środku, które powoduje że przy niskim basie powietrze śmiesznie przeciska się przez elementy wzmacniacza (kondenstatory itd) co powoduje czasami zauważalny "rezonans".

Co do wykonania zestawu nie mam zastrzeżeń. Okleina jest solidna i na pewno wytrzyma więcej niż tanie zestawy, w których po prostu puszcza klej na krawędziach.

Kierując się kupnem zauważyłem również poważna wade manipulatórów (vol/bass) w 5900 (sa zbyt delikatne, jakby niespasowane). W 5800 wystepują całkowicie inne, moim zdaniem o wiele lepsze.

Mimo że, wyłącznik zestawu znajduje się w pokrętle vol to zasilacz sieciowy (5A/12V) jest na stale podłaczony do pradu. Zalecam wiec zetaw posiadaczom listw sieciowych, wyłączający całośc po skończonej pracy (niestety sa i tacy bez listw).

Odnoście karty muzycznej. Testowane jak wyżej. Przy "Live" miałem wrazenie lepszej klasy dźwieku, szczegóły bardziej wyeksponowane, lepszy komfort odsłuchu. Dlatego po zintegrowanych kartach nie spodziewajcie się, że będa grac jak najnowsze Audigy. Bo jak posłuchacie na tych lepszych, możecie byc lekko zdziwieni.

Pozdrawiam

Przepraszam, że ograniczyłem się do Creativa. Ale jak na zestaw (5800) za 250zł jest warty "grzechu".

(5900 podajże 310zł)
  • #5 1756742
    saint_m
    Poziom 11  
    a karta muzyczna zintegrowana z plyta ABIT NF7-S rev.2.0 ?
    Jest dobra czy tez lepiej kupic karte muzyczna?
  • REKLAMA
  • #6 1756850
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    To jest bardzo dobra karta. SoundStorm to udana konstrukcja.

pzdr.
  • #7 1761211
    tymek
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    A jednak Logitechy :-)
    Wczoraj kupiłem, grają pięknie :-) czysty dźwięk, bas mięciutki, bardzo miły dla ucha i głęboki zarazem. Jak narazie słucham tego zestawu na zintegrowanej dźwiękówce. I nie jest źle.

Ale może mi ktoś powie czy gdybym wrzucił creativa audigy 2 ZS to czy było by głośniej ?? Teraz nawet na maksymalnych ustawieniach (i w windows i w głośnikach) jest głośno, ale nie tak aby była natychmiastowa konieczność ściszenia. Przy cicho nagranych piosenkach, czasem ciężko uzyskać odpowiednią głośność. Czy Na dźwiękówce Creativa była by taka możliwość??

I drugie pytanko: jak zrobić dźwięk przestrzeny w winampie, wiem że są różne wtyczki do tego, którą byście polecili ??

I trzecie, ostatnie pytanie: Windows Media Player sam robi dżwięk przestrzenny, ale tylne satelity są zdecydowanie ciszej, czy to tak sie dzieje zawsze i trzeba resztę ściszyć, a tyl zgłośnić aby był dźwięk słyszalny z każdej strony ?? A możę to taki ich urok (robią delikatne tło)?? Może to głupie pytanie, ale dźwiękiem 5.1 ciesze sie od wczoraj i można powiedzieć że jestem świeży w tym temacie :-)

Za odpowiedzi z góry dziękuje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru głośników 5.1 do komputera, porównując Logitech X-530 oraz Creative Inspire T5900. Logitech X-530 są oceniane jako lepsze pod względem jakości dźwięku, oferując czysty dźwięk i miękki, głęboki bas. Creative Inspire T5900, podobne do modelu 5800, mają dodane głośniki wysokotonowe w przednich satelitach, co jest uznawane za niewielką zaletę w stosunku do wyższej ceny. Zestaw Creative dobrze współpracuje z kartami dźwiękowymi, nawet z 4-kanałowymi, oferując dynamiczny dźwięk i satysfakcjonujące niskie tony przy odpowiednim ustawieniu subwoofera. W kwestii kompatybilności z płytą główną Asus K8VSE Deluxe i zintegrowaną kartą dźwiękową SoundMax Integrated Digital Audio, użytkownicy sugerują, że warto rozważyć zakup dedykowanej karty dźwiękowej, np. Creative Audigy 2 ZS, która może zapewnić wyższą głośność i lepszą jakość dźwięku. Dodatkowo poruszono temat konfiguracji dźwięku przestrzennego w odtwarzaczach takich jak Winamp i Windows Media Player, gdzie zauważono, że tylne satelity często grają ciszej, co może być cechą charakterystyczną lub wymagać ręcznej regulacji głośności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA