logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] AV Autovision AV 63L nie włącza się po naładowaniu, nie wykrywa USB

PiotrPK 13 Maj 2018 15:24 1233 5
REKLAMA
  • #1 17218639
    PiotrPK
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Dzień dobry
    Posiadam czytnik ebook Autovision AV 63L. Czytnik po dłuższym okresie nieużywania wyładował się (komunikat na ekranie ACCU LAAG). Po naładowaniu nie uruchamia się, nie jest również wykrywany po podłączeniu do komputera do USB. Posiadam do niego firmware. Czytnik oparty jest na procesorze Rockchip 2818 i pamięci Hynix H27UBG8T2BTR-BC.

AV Autovision AV 63L nie włącza się po naładowaniu, nie wykrywa USBAV Autovision AV 63L nie włącza się po naładowaniu, nie wykrywa USB

Czytałem o zwieraniu odpowiednich nóżek układu pamięci ale mojej pamięci nie znalazłem (tu dane kości: https://upverter.com/parts/Hynix/H27UBG8T2BTR%20-%20BC/ ).
    Na tą chwilę po podłączeniu ładowarki lub do komputera dioda ładowania pulsuje - jak czytnik działał to świeciła ciągle.
    Proszę o pomoc.
    Piotr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17219336
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2107
    PiotrPK napisał:
    Posiadam do niego firmware

Multimetrem (miernikiem) sprawdź napięcie na odpiętej baterii powinieneś mieć max 4.20V nominalnie 3.7V.

Zapewne z tej strony pobierałeś firmware.

Nie wiem jak w tym czytniku klawiszami wywołać bootloader czy recovery mode ale jak już go otwarłeś masz tam pamięć NAND FLASH hynix i SPI FLASH Winbond w25x40cl ale ona chyba jest od panelu dotykowego o ile się nie mylę lub spełnia inną funkcję.

Wracając do pamięci nand spróbuj igłą zewrzeć zaznaczony pin 7 i 8 wcisnąć reset na 3s i po pewnym czasie ebook podpięty pod USB 2.0 Powinien być widoczny w menadżer urządzeń. Program do wgrywania firmware i sterowniki masz w załączniku.
    AV Autovision AV 63L nie włącza się po naładowaniu, nie wykrywa USB
    Załączniki:
    • RK28Upgrade tool Drivers.rar (912.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 17220910
    PiotrPK
    Poziom 15  
    Dziękuję za pomoc.
    Tak firmware mam ze strony dystrybutora.
    Bateria ma w tej chwili 4,20V - ładowałem ją (po odlutowaniu) zewnętrzną ładowarką do ogniw litowo-jonowych.
    Ekranu dotykowego ten czytnik nie ma.
    Metodę na zwarcie wypróbuje jutro - powinienem mieć trochę czasu aby to spokojnie zrobić.
    Dziękuję za pomoc - oczywiście poinformuję o efektach.
    Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • #4 17233703
    PiotrPK
    Poziom 15  
    Czytnik po zwarciu pinów ożył. Dziękuje gradek83.
    Niestety moja radość trwała krótko. Postanowiłem wgrać nowe firmware (czytnik wcześniej sprawiał pewne problemy). Oprogramowanie wgrałem metodą (numer 1) ze strony dystrybutora czytnika ( http://www.autovision.nl/autovision/service/v...readers/vragen-av-63lumiread/firmware-av-63l/ ). Proces przebiegł bez problemów, niestety po uruchomieniu czytnik ma problemy z wyświetlaniem - obraz jest poprzesuwany - zdjęcia wszystko pokazują:

- podczas startu:

AV Autovision AV 63L nie włącza się po naładowaniu, nie wykrywa USB

- po uruchomieniu:

AV Autovision AV 63L nie włącza się po naładowaniu, nie wykrywa USBAV Autovision AV 63L nie włącza się po naładowaniu, nie wykrywa USBAV Autovision AV 63L nie włącza się po naładowaniu, nie wykrywa USBAV Autovision AV 63L nie włącza się po naładowaniu, nie wykrywa USB

Myśląc, że oprogramowanie źle się wgrało, wgrałem je ponownie metodą 2 ze strony dystrybutora. Niestety nic to nie zmieniło. Wygląda na to, że firmware jest wadliwe. Szukam teraz starszego firmware lub od podobnego urządzenia - może to pomoże. Chyba że wgranie firmware uszkodziło czytnik.

Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17233728
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2107
    A w ustawieniach czytnika nie ma jakiejś kalibracji ekranu ?
    Ewentualnie wyłącz czytnik odepnij te tasiemki od ekranu włącz czytnik bez tasiemek a następnie po czasie wyłącz czytnik podepnij tasiemki i włącz od nowa.
    Albo może ma czytnik tryb recovery kombinacja klawiszy jakaś przy starcie i tam wspomniana kalibracja.
  • #6 17352164
    PiotrPK
    Poziom 15  
    Kalibracji żadnej w ustawieniach nie ma.
    Napisałem do serwisu dystrybutora i dostałem odpowiedź, że te oprogramowanie, które wgrałem (najnowsze) nie współpracuje z moim sprzętem. Dostałem od nich informacje gdzie jest starsze oprogramowanie (strona była po holendersku i nawet z tłumaczeniem tego firmware wcześniej nie zauważyłem). Po wgraniu tej starszej wersji firmware czytnik działa poprawnie.
    Dziękuje gradek83 za nieocenioną pomoc.
    Pozdrawiam Piotr.
REKLAMA