logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Avila - ładowarka wykrywana jako USB, restartowanie telefonu

michellee4 20 Paź 2011 23:18 3427 16
  • #1 10048870
    michellee4
    Poziom 9  
    Mam duży problem z Avilą . Pewnego dnia podczas ładowania telefonu na chwilkę został wyłączony prąd . Gdy chciałam wziąć telefon z ładowarki okazało się że jest wyłączony . Telefon po pewnym czasie włączył się i co chwilę gasł aż w końcu przestał reagować na cokolwiek . Telefon oddany do serwisu wrócił z notatka ' ingerencja cieczy ' choć nigdy ani zalany ani na wilgoć narażony nie był . Postanowiłam sprawdzić go z baterią innego telefonu i o dziwo działał więc kupiłam nową baterie . Telefon włączył się , działał jednak widać było , że nie tak jak trzeba . W ogóle nie chciał łączyć się z żadnym komputerem , ani przez PC studio ani samo USB . Komputer go po prostu nie wykrywal . Gdy bateria się rozładowała po podłączeniu ładowarki telefon widział ją jako USB i co chwila wyskakiwało okienko z wyborem sposobu przez który ma się łączyć . Po wyłączeniu telefonu i próby podłączenia ładowarki co chwilą zaczyna się restartować i na zmianę włączać i ładowac co żadnych efektów nie przynosi . Po prostu wariuje . Mimo całkowitego wyciszenia i wszystkich ustawień dźwięki działają . Chciałam wgrać nowy soft niestety nie łączy się on z komputerem i nie mam żadnej możliwości . Ma ktoś jakieś rady jak go postawić ? Chciałabym zaradzić temu jakoś sama niestety nie mam obecnie pieniędzy na naprawę . Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł proszę o pomoc . Z góry dziękuję .
  • #3 10049350
    michellee4
    Poziom 9  
    W tryb download wchodzi jak najbardziej . Natomiast po wybraniu wszystkich plików w MultiLoaderze przycisk 'dowolnad' jest siwy , nieaktywny .
  • #4 10049447
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6643
    Telefon był zalany wię wgranie nowego softu nic nie zmieni.
  • #5 10049515
    michellee4
    Poziom 9  
    Wynika więc z tego , że zalany został w serwisie . Bo będąc u mnie nie miał żadnej styczności z wodą czy wilgocią .
  • #6 10049697
    .:aspire:.
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    michellee4 napisał:
    Wynika więc z tego , że zalany został w serwisie.

Nikt ci w serwisie nie zalał telefonu. Z resztą wszyscy klienci tak samo mówią... A co do tematu zawsze możesz oddać to jakiegoś pana Włodka co prowadzi komis/serwis/restauracje i naprawi ci go...
  • #7 10049724
    michellee4
    Poziom 9  
    .:aspire:. napisał:
    michellee4 napisał:
    Wynika więc z tego , że zalany został w serwisie.

Nikt ci w serwisie nie zalał telefonu. Z resztą wszyscy klienci tak samo mówią... A co do tematu zawsze możesz oddać to jakiegoś pana Włodka co prowadzi komis/serwis/restauracje i naprawi ci go...
    Napisałam tylko co z tego wynika, a nie , że tak twierdzę . Nie rozumiem też tego , że mam płacić za naprawę skoro mam gwarancje . To jest chyba lekkie oszustwo ze strony serwisantów , którym zazwyczaj nawet nie chce się sprawdzić czemu telefo nie działa . Zwłaszcza , że wysyłany jest dopiskiem , że się nie włącza . Dlatego też staram się sama jakoś temu zaradzić . Studiuje i nie mam zbyt wielu pieniędz . Tym bardziej, że pracuje 2 dni w tygodniu , nie stać mnie na naprawę niestety .
  • #8 10050942
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6643
    To że nie wrzuciłeś go do wody wcale nie oznacza że telefon nie miał styczność z wodą. Spacer w desczu wdepnięcie w kałuże, a telefon w kieszeni, różnica temperatur i skraplanie się wilgoci w środku. Zwłascza ta ostatnia przyczyna zdarza się najczęściej. I wcale nie musiało to być wczoraj, mogło to być i rok temu, a korozja robiła w tym czasie swoje.
  • #9 10051558
    michellee4
    Poziom 9  
    Ja bardzo dobrze wiem co mogło się przyczynić do takiej a nie innej adnotacji ze strony serwisu . Ja o telefon bardzo dbam , ciągle noszony w pokrowcu , nie był narażany na deszcz . Mam go od 4-5 miesięcy . Rzeczywiście mógł to być wynik różnicy temperatur , zastanawiam się tylko dlaczego nie biorą tego w serwisach pod uwagę . Dziś przez moment połączył się z komputerem ale za chwilę połączenie zniknęło i już więcej nie chciał tego zrobić . Uzbieram trochę kasy i chyba oddam go odpłatnie . Mam tylko takie pytanie, czy mimo tego , że na gwarancji jest wpisana ' ingerencja cieczy ' mogę oddać go do serwisu raz jeszcze czy nie przyniesie to żadnego efektu ? Ps : Nie chce się czepiać ale jestem kobietą i wolałabym żeby zwracać się do mnie w formie żeńskiej nie męskiej ;)
  • #10 10052541
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Do autoryzowanego na gwarancji już nie ( naprawa nieodpłatna ).
    Możesz tam oddać na odpłatną ekspertyzę a oni wystawią kosztorys co z pewnością powali Cię z nóg.
    Z reguły wartość naprawy u nich przewyższy wartość telefonu.
  • #11 10052583
    michellee4
    Poziom 9  
    Domyślam się jak to może wyglądać w autoryzowanym serwisie . Mimo wszystko odnoszę wrażenie , że coś jest nie tak z oprogramowaniem w telefonie i jego zmiana by pomogła . Bo ogólnie jak ma naładowana baterie w sobie działa w miarę sprawnie , oprócz właśnie takich dziwnych rzeczy jak ładowarka jako USB czy dźwięki mimo wyciszenia . Zrobiłabym to sama, ale nawet w trybie 'dowolnad' telefon nie chce się z komputerem połączyć . Chyba będę musiała znaleźć jakiś mały punkt napraw i tam go dać .
  • #12 10055551
    Poziom 23  
    To nie wina serwisu że nie biorą pod uwagę zamian temperatur itp. tylko producenta. To on narzuca serwisowi wytyczne dotyczące ingerencji. Poza tym w ciągu 30 dni możesz się odwołać od decyzji ale małe są szanse że wygrasz a poniesiesz tylko dodatkowe koszty.
  • #13 10055771
    michellee4
    Poziom 9  
    Napisałam już z miesiąc temu do producenta . Najpierw przez kilka dni prosili mnie o te same skany dokumentów od telefonu a na odpowiedź czekam do dziś . Napisze chyba raz jeszcze, wiem , że nic nie zdziałam ale zawsze warto próbować . Polemizowałabym nad tym, że to wina producenta , na pewno nie we wszystkich salonach tak jest . Moja bliska znajoma oddała po 3 dniach użytkowania telefon do serwisu bo jeden guzik wcisnął się pod obudowę, telefon oddany nie naprawiony z dopiskiem ' ingerencja cieczy ' więc sama rozkręciła telefon i ten guzik naprawiła . Nie muszę chyba wspominać, że telefon zalany nie był a po 3 dniach nie byłoby chyba widać żadnych efektów związanych z różnicą temperatur . Zastanawiam się po czym rozpoznaje się, że telefon rzekomo był zalany . U mnie wszystko jest czyste , nic nie jest zaśniedziałe i nigdzie nie widać żeby w jakikolwiek sposób dostała się tam wilgoć .
  • #14 10057109
    Jaro070
    Poziom 24  
    Ocena: 35
    michellee4 napisał:
    Napisałam już z miesiąc temu do producenta . Najpierw przez kilka dni prosili mnie o te same skany dokumentów od telefonu a na odpowiedź czekam do dziś . Napisze chyba raz jeszcze, wiem , że nic nie zdziałam ale zawsze warto próbować . Polemizowałabym nad tym, że to wina producenta , na pewno nie we wszystkich salonach tak jest . Moja bliska znajoma oddała po 3 dniach użytkowania telefon do serwisu bo jeden guzik wcisnął się pod obudowę, telefon oddany nie naprawiony z dopiskiem ' ingerencja cieczy ' więc sama rozkręciła telefon i ten guzik naprawiła . Nie muszę chyba wspominać, że telefon zalany nie był a po 3 dniach nie byłoby chyba widać żadnych efektów związanych z różnicą temperatur . Zastanawiam się po czym rozpoznaje się, że telefon rzekomo był zalany . U mnie wszystko jest czyste , nic nie jest zaśniedziałe i nigdzie nie widać żeby w jakikolwiek sposób dostała się tam wilgoć .

W środku telefonu jest czujnik. Taka jakby bibułka i jak ona poczuje wilgoć to się zabarwia.
  • #15 10057904
    Poziom 23  
    Akurat owy czujnik nic nie oznacza. Producenci zabraniają unieważniać tylko na zabarwienie naklejki. Aby stracić gwarancje trzeba mieć ingerencje na płycie głównej.
  • #16 10060335
    michellee4
    Poziom 9  
    Wiem, wiem . Rozkręciłam telefon , sprawdziłam . Jak dla mnie żadnych śladów nie widać , wszystko czyste, pozwolę sobie nawet stwierdzić, że całość wygląda idealnie . Obecnie jakimś cudem udało mi się naładować baterię, o dziwo ładowarka ładowała normalnie, jednak po jakimś czasie znowu zaczęła być widziana jako USB. Telefon działa nawet sprawnie, nadal męczą mnie te dźwięki mimo wyciszenia i telefon po wyłączeniu prawie za każdym razem automatycznie się włącza . Oprócz tych wad i tego, że komputer nie łączy się ze sprzętem jest w miarę ok. Spróbuję kupić nowe USB może to w nim tkwi błąd. Nadal niestety twierdzę, że telefon w serwisie nie był sprawdzony . Wystarczyłoby by włożyli inną baterie i by zobaczyli , że działa w miarę sprawnie więc nie sadzę by to była wina domniemanego zalania .
  • #17 10847781
    Dorotka0404
    Poziom 1  
    mam to samo . ale pożyczałam od koleżanki ładowarke. i na innej normalnie sie ładuje

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Samsung Avila, który przestał działać po przerwie w zasilaniu podczas ładowania. Po oddaniu do serwisu, telefon wrócił z adnotacją o "ingerencji cieczy", mimo że nie był narażony na wilgoć. Po wymianie baterii telefon działał, ale miał problemy z połączeniem z komputerem oraz ładowarką, która była wykrywana jako USB. Użytkownik rozważał wgranie nowego oprogramowania, jednak napotkał trudności z aktywacją opcji w MultiLoaderze. Dyskusja dotyczy również możliwości naprawy w serwisie oraz problemów z czujnikiem wilgoci w telefonie. Użytkownik planuje dalsze próby naprawy, w tym zakup nowego kabla USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA