logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modecom Premium 500W - Zasilacz trochę działa a trochę nie.

slej01 14 Maj 2018 19:39 1167 4
REKLAMA
  • #1 17220665
    slej01
    Poziom 9  
    Witam.
    Moim dzisiejszym problemem po powrocie ze szkoły okazał się zasilacz. Otóż wróciłem ze szkoły i chciałem włączyć komputer, naciskam power i zero reakcji. Sprawdzam kabel podłączony przełącznik ustawiony na 1. Sprawdzam wszystkie kable wszystko ok, diody na płycie niby świecą a zero reakcji. Rozkręciłem komputer sprawdzałem każdy element po kolei ram, karta graficzna etc. Znalazłem jakiś stary zasilacz modecom feel 1 bez wiatraka więc był strach ale podłączyłem go na chwilę i okazuje się, że diody od płyty świecą ale świecą normalnie przy codziennym, że tak powiem zasilaczu diody delikatnie pulsowały a zasilacz jakby wydawał jakieś dziwne brzęczenie a przy odłączeniu go diody na płycie na chwilę rozświetlały się i gasły. Gdy zobaczyłem jak komputer zareagował na podłączenie feela nawet nie włączałem go bo widziałem, że wszystko jest w normie. Rozkręciłem zasilacz nie jestem elektrykiem więc nic nie przykuło mojej uwagi ale bezpiecznik wydaje się być cały kondensatory także oprócz jednego który jest delikatnie wybrzuszony ale wydaje się być w w normie. Jestem nastawiony na wymianę zasilacza więc naprawa tego mnie nie interesuje ale może ktoś z was spotkał się z takim przypadkiem i wie co mogło się stać. Dodam tylko, że już odruchowo zasilacza nie odłączam na noc jest włączony. Tak sobie myślałem, że może burza w nocy poszedł piorun i poszło przepięcie po zasilaczu ale nic w domu oprócz mojego komputera nie dostało więc wydaje się być to nie realne raczej.

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 17220698
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3929
    Witam. Za zwyczaj zasilacze firmy Modecom są awaryjne trudno teraz bez pomiarów stwierdzić co jest uszkodzone. Zalecałbym kupno nowego zasilacza markowego Np. SilentiumPC Vero L2, be quiet! SYSTEM POWER, Corsair VS.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17220715
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 472
    Wybrzuszenie kondensatora elektrolitycznego jest normalne tylko w jednym wypadku czyli jego uszkodzenia, taki kondensator nie mając odpowiedniej pojemności powoduje, że zasilacz nie może nawet wystartować komputera.
  • REKLAMA
  • #4 17220746
    slej01
    Poziom 9  
    Nie mam w sumie co narzekać na ten zasilacz. Nie uważam że zasilacze Modecom są złe to trochę generalizowanie. Są udane modele są modele które należy omijać. Mi się ten zasilacz sprawił dobrze. Kupiłem komputer używany w roku 2013 sądząc po podzespołach to ten zasilacz młody nie był pewnie rok 2010 więc nawet jak podziałał te 8 lat to nie jest zły wynik. Więc ja osobiście na niego nie narzekałem.
  • #5 17220761
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3929
    Możesz wymienić te elektrolity wyschnięte i sprawdzić go na stole czy ruszy i jakie daje napięcia no ewentualnie sprawdź czy coś nie jest uszkodzone oprócz tych elektrolitów?
REKLAMA