logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migająca kontrolka oleju w VW Polo 1.4 2000r - jak naprawić bez wymiany silnika?

Mari153 15 Maj 2018 19:14 22038 12
REKLAMA
  • #1 17222274
    Mari153
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Volkswagen Polo (przejściówka produkowana od 99-01)
    Silnik 1.4 benzyna
    rok produkcji 2000r
    przebieg 191 tys. km

Mam problem odnośnie migającej czerwonej kontrolki oleju.
    Problem pojawia się po przejechaniu (+/-) 50 km.
    Kontrolka się zapala razem z sygnałem dźwiękowym, sygnał mija, kontrolka miga kilkukrotnie i gaśnie, pojawiając się znowu za krótką chwilę.
    Sprawdzone ciśnienie oleju, podobno silnik nie utrzymuje ciśnienia oleju i według mechanika problem nie do naprawy, jedyna opcja to nieopłacalna wymiana całego silnika.
    W związku z tym, czy może ktoś z osób tutaj obecnych miał podobny bądź ten sam problem i udało się to jednak naprawić bez wymiany całego silnika?
    Będę wdzięczna, za każdą odpowiedź która jakkolwiek może nakierować mnie w stronę naprawy.
  • REKLAMA
  • #2 17222320
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3909
    A czujnik ciśnienia oleju jest sprawny? Jaki masz tam licznik 6N0919860P?
  • #3 17222356
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    Kiedy był wymieniany olej? Miałem kiedyś w swojej polówce takie objawy po zimie gdy olej był rzadki i puszczał na panewkach. Po wymianie na świeży problem ustąpił.
  • REKLAMA
  • #4 17222363
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Tak, koledze półtora roku temu siadł, najpierw kontrolka potem tłukące się popychacze, lub odwrotnie. Załatwił drugi za 350 zł, narazie bez problemów.
    Więc nie wiem czy nieopłacalne. Najpierw oczywiście podaj ciśnienie oleju i jaki olej zalany.
  • REKLAMA
  • #5 17222422
    Mari153
    Poziom 7  
    PITERRR napisał:
    A czujnik ciśnienia oleju jest sprawny? Jaki masz tam licznik 6N0919860P?

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy czujnik jest sprawny i jaki mam licznik, bo niestety się na tym nie znam. Auto dzisiaj odstawiłam do drugiego mechanika, więc nawet nie mam jak tego w tej chwili sprawdzić.

Dodano po 1 [minuty]:

osiniak75 napisał:
    Kiedy był wymieniany olej? Miałem kiedyś w swojej polówce takie objawy po zimie gdy olej był rzadki i puszczał na panewkach. Po wymianie na świeży problem ustąpił.

Właśnie taką próbę rozwiązania problemu dzisiaj zaproponował mi inny mechanik. Jutro powinnam dostać odpowiedź co i jak i czy w ogóle to coś zmieniło. Olej był wymieniany stosunkowo niedawno, aczkolwiek teraz dokładnie nie powiem, bo auto stoi u mechanika, a nie pamiętam dokładnie przy jakim przebiegu.

Dodano po 6 [minuty]:

helmud7543 napisał:
    Tak, koledze półtora roku temu siadł, najpierw kontrolka potem tłukące się popychacze, lub odwrotnie. Załatwił drugi za 350 zł, narazie bez problemów.
    Więc nie wiem czy nieopłacalne. Najpierw oczywiście podaj ciśnienie oleju i jaki olej zalany.

Olej zalany na ten moment według kartki wiszącej przy zbiorniku to Motul 10w40 (półsyntetyk)
    A co do ciśnienia jedyne co dostałam od mechanika to kartkę ze specyfikacją techniczną, której zdjęcie wrzucam poniżej.
    Załączniki:
    • Migająca kontrolka oleju w VW Polo 1.4 2000r - jak naprawić bez wymiany silnika? ciśnienie.png (6.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 17222484
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5108
    Za niskie ciśnienie oleju, pewnie silnika nie ma od dołu.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #7 17222515
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3909
    To przy tak niskim ciśnieniu oleju to się nie dziwie że kontrolka świeci.
  • #8 17222563
    Mari153
    Poziom 7  
    milejow napisał:
    Za niskie ciśnienie oleju, pewnie silnika nie ma od dołu.

Jak mam to rozumieć? :(

Dodano po 1 [minuty]:

PITERRR napisał:
    To przy tak niskim ciśnieniu oleju to się nie dziwie że kontrolka świeci.

Ale kontrolka zapala się dopiero po przejechaniu około 50km, jak silnik porządnie się nagrzeje. To nie ma żadnego znaczenia?
    W takim razie co robić, jest jakaś szansa czy faktycznie tylko i wyłącznie wymiana silnika?
  • #9 17222611
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    Jeśli po wymianie oleju ciśnienie nie wzrośnie to remont lub wymiana silnika.
  • #10 17222699
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Mari153 napisał:

Ale kontrolka zapala się dopiero po przejechaniu około 50km, jak silnik porządnie się nagrzeje. To nie ma żadnego znaczenia?
    W takim razie co robić, jest jakaś szansa czy faktycznie tylko i wyłącznie wymiana silnika?

Ma znaczenie, rozgrzewa się to traci na lepkości, ale 40 daje dosyć gruby film więc nie powinno być problemu z ciśnieniem nawet na gorąco. Można jeszcze zobaczyć jak zareaguje na np: 10W50, lub liczyć na to, że ten co masz był jakiś podrabiany lub rozcieńczony.
    Można też tak jeździć z ryzykiem zatarcia (niskie ciśnienie = brak gwarancji, że olej dotrze tam, gdzie docierać powinien). Dalsza destrukcja może być powolna, albo przebiegać lawinowo, w każdym razie jeżdżąc nim ryzykujesz że nie dojedzie.
  • #11 17223413
    Mari153
    Poziom 7  
    helmud7543 napisał:
    Mari153 napisał:

Ma znaczenie, rozgrzewa się to traci na lepkości, ale 40 daje dosyć gruby film więc nie powinno być problemu z ciśnieniem nawet na gorąco. Można jeszcze zobaczyć jak zareaguje na np: 10W50, lub liczyć na to, że ten co masz był jakiś podrabiany lub rozcieńczony.
    Można też tak jeździć z ryzykiem zatarcia (niskie ciśnienie = brak gwarancji, że olej dotrze tam, gdzie docierać powinien). Dalsza destrukcja może być powolna, albo przebiegać lawinowo, w każdym razie jeżdżąc nim ryzykujesz że nie dojedzie.

Mechanik zaproponował włanie wymiane oleju na początek i ponowne sprawdzenie ciśnienia. Zobaczymy czy to coś pomoże.
  • #12 17224094
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5108
    Mari153 napisał:
    Jak mam to rozumieć?

Ciśnienie oleju ucieka panewkami na wale bo silnik wyeksploatowany.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #13 17226553
    Mari153
    Poziom 7  
    Więc tak, odebrałam dzisiaj auto od mechanika. Wymienił olej i czujnik ciśnienia oleju. Zrobiłam dzisiaj około 100km i kontrolka ani razu się nie zapaliła, więc chyba jest lepiej.
    Aczkolwiek dzisiaj zapaliła mi się kontrolka "EPC", świeciła się jakieś 10-15 minut i zgasła. Drugi problem dotyczy 5 biegu.
    Mianowicie wrzucam "5" i auto szarpnie do tyłu, a obroty nagle skaczą do 4,5-5 tys.
    Jakiś pomysł co może być przyczyną? Kolega mówi, że piątka po prostu wyskakuje. Jutro po pracy jadę do tego samego mechanika, ale chciałam się jeszcze zorientować wstępnie na co się nastawiać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z migającą kontrolką oleju w Volkswagenie Polo 1.4 z 2000 roku, który występuje po przejechaniu około 50 km. Mechanik stwierdził, że silnik nie utrzymuje ciśnienia oleju, co może sugerować poważne uszkodzenia. W odpowiedziach użytkownicy sugerują sprawdzenie czujnika ciśnienia oleju oraz wymianę oleju, co może poprawić sytuację. Po wymianie oleju i czujnika ciśnienia, kontrolka przestała się zapalać, jednak pojawiły się nowe problemy z kontrolką "EPC" oraz szarpaniem przy wrzucaniu piątego biegu. Użytkownik planuje dalsze konsultacje z mechanikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA