logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie przekonwertować DVD na DIVIX bez utraty danych?

teope 21 Sie 2005 22:04 22034 32
REKLAMA
  • #1 1753235
    teope
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Witam,
    mam film na DVD i bardzo chce go przerobić na divixa
    czytałem wszystko na ten temat na elektrodzie, ściągnąłem z sieci całą masę różnorakich programów do tego celu i wszystko to nie działa tzn ściślej mówiąc działa ale nie w 100% - albo poucina jakieś fragmenty albo przegrywa 5% i koniec, albo 95% i sie wywala.
    Czy ma ktoś 100%pewny sposób na zmianę z formatu DVD na DIVIX, AVI??? Posiadam dvd w kompie.
    Drugie pytanie brzmi:
    czy jeśli przekopiuje zawartość płyty dvd na HDD to będę mógł np odtworzyć to co skopiowałem w np POWER DVD tak jak bym odtwarzał bezpośrednio z płyty??? - jeśli to ma jakieś znaczenie to dodam iż płyta z filmem o którym mowa pochodzi w wypożyczalnie czyli jest chyba oryginalna.
    Z góry WIELKIE DZIĘKI za rozwiązanie mojego problemu!!!
  • REKLAMA
  • #2 1753707
    heros46
    Poziom 15  
    witam nie wiem skąd ściągasz te programy do tego chyba to jest jakieś demo tych programów proponuje link usuniety tam z tego żyją wszyscy robią to na śpiąco zresztą zobaczysz na własne oczy a co do drugiego pytania alkochol i robi się obraz płyty jak chcesz odtwarzać jak z orginału a ten alkochol to nie do picia tylko to taki program do nagrywania płyt no i chyba jeden z najlepszych do tych rzeczy pozdrawiam

Moderowany przez jankolo:

Link usunięty przeze mnie nie powinien znaleźć się na Elektrodzie. Następnym razem przyznam "nagrodę" za naruszanie regulaminu.

• #3 1754894
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    hm... bardzo ciekawe linki podajesz ;) ...swoja droga elektroda nie jest od przerabiania formatów streamowych .... jak juz to na www.cdrinfo.pl zapraszam
  • #4 1755130
    heros46
    Poziom 15  
    przepraszam admin ale to nie z chęci propagowania innych serverów to tylko z dobrej woli pomocy tak się zapędziłem zmówię 10 zdrowasiek za karę i wymierzę sobie chłostę :-(( ale tylko chciałem pomuc nic więcej ale jak podobały ci się linki mam więcej takich :-)) ok jeszcze raz przepraszam nie będe pomagał
  • #5 1755857
    OLOK
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Do teope ja używam DVDRip 2 .Darmowy po polsku poszukaj go na www.komputerswiat.pl , albo na jednej z ich płyt.
  • REKLAMA
  • #6 1758665
    teope
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Kolego OLOK jak byś mi przesłał instalke wsponianego programu byłbym wdzięczny bo szukałem w google ale na hasło DVDRIP wyskakują same forum a na str komputerświata link do ściągnięcia programu jest obecnie niedostępny. Jeśli możesz mniejwięcej opisać jak zrobić obraz płyty DVD na HDD lub od razu przerobić to na DIVIX było by super.
    pozdro
  • #7 1759391
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Ze swojej strony polecam najnowszy Gordian Knot + najnowszy DivX (najlepiej w wersji PRO). Zapewnia doskonala jakosc obrazu i szybka kompresje. Dzwiek pozostawic taki jak w zrodle - czyli np. AC3 5.1. Obszerne poradniki sa do programu, posiada polski interfejs.

Plyty mozna zgrywac na dysk DVD Decrypterem - najlepiej w trybie FILE (pliki) - przerabiac filmy tylko i wylacznie z dysku twardego - inaczej mozna zajechac naped na amen.
  • #8 1759463
    Stachu123
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Również polecam GordianKnot albo jeszcze lepiej AutoGordianKnot (ma o wiele prostszą obsługę bez setki ustawień, w których nie wiadomo o co chodzi). Działa bardzo dobrze - sprawdzone w praktyce. Też długo szukałem programu do konwersji DVD-DIVX i AutoGordianKnot to najlepsze co udało mi sie do tej pory znaleźć.
  • #9 1770951
    gexcite
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Weź pierwszą lepszą dystrybucję Linuxa (może być np. Aurox Live) i użyj mencodera
  • #11 1772622
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Nie chcesz się męczyć przy nastawach? "Auto GordianKnot". Wybierasz, klikasz i masz. No... pewien wpływ jednak masz na to co uzyskasz. Ale w prosty sposób.
  • REKLAMA
  • #12 1772788
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    dvd2avi i do tego xvid, bo divx to moim zdaniem był dobry do wersji 4.0, później zaczął podupadać.
    Zrobiłem już parę filmów i nie ma nic lepszego niż dvd2avi
  • #13 1773648
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    oj oj oj ... ten Gordian wieszego szjasu w zyciu nie widziałem za mało ustawien .... pozatym ktos wspomnial o kompresji na linuxsie jest to b.dobry sposob bo trwa tam o połowe krocej ( tak jest w moim przypadku ..) ...ogolnie jak wejdziecie na jakie kolwiek forum (o kompresji video)nikt wam nie poleci AUTO GOR.... bo to dla leniwych i nie majacych cierpliwosci ....TMPG to podstawa .... i pjest multum opisów

Powodzenia wszystkim w kompresji >:)
  • #14 1774422
    OLOK
    Poziom 12  
    Ale widzisz że kolega teope jest zielony w te klocki i prosi o AUTOMAT to trzeba mu pomóc , ja nieuznaję divixa ze względu na jakość ale to moja sprawa , a teope trzeba kombajna i to jego sprawa:D:D

Przepraszam za błędy w tym jestem mistrzem.:cry:
  • #15 1792118
    lysymixer
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    ja mam program DR. DivX i dosys dobrze sobie z tym radzi. mozna nim zmielic kazdy plik z filmikiem na AVI
  • #16 1792289
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    najpierw to przydaloby sie ocenic czy warto kompresowac bo gdy nosnik zrodlowy jest jednowarstowy a obok jest nagrywarka DVD+/-R|W to przy cenie nosnika nie warto tracić czasu CPU na kompresje.

Może nie Auto ale Gordian Knot jest naprawde użytecznym _zaawansowanym_kalkulatorem_ i programem sterującym dla pozostałych (VirtualDub(Mod), DVD2Avi itd.)

W celu sensownego wykonania ripu DVD na DivX/XviD trzeba znać co nieco podstaw kompresji (artykuły na stronach temu poświęconych) i 'kompresowalności' materiału (jak dobrać rozdzielczość, ilość CD, rodzaj kompresji audio albo pozostawienie bez zmian).

Co do kodeka -> XviD (to standard, wystarczy przeskanować czy nawet obejrzec nazwe pliku wielu filmów z sieci p2p)

Chcąc odtwarzać za pomocą PowerDVD z HDD można posłużyć sie wymienionym wcześniej DVDDecrypterem z trybie 'File' (można też 'ISO' - montując poźniej stworzony obraz płyty do wirtualnego CD-ROMu).
  • #17 1794255
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    Wojtas: jeżeli nośnik jest jednowarstwowy. W tym problem, że dla uzyskania lepszej jakości, zmieszczenia making of-ów i trailerów większość oryginalnych płyt jest 2warstwowa, a nośnik DVD+/-R DL ma mocno przesadzoną cenę.
    Tak swoją drogą używam Gordiana i jestem zadowolony. Dźwięk AC3 5.1 to wg mnie przerost formy nad treścią - sama ścieżka audio zajmie na płytce więcej niż wideo!
  • #18 1794342
    WojtasJD
    Poziom 43  
    zgadza sie, czasem może sie okazać ze po wywaleniu making-ofów, trailerów i nadmiarowych strumieni audio (rezygnacja z menu - auto start filmu) własciwy film wejdzie na jednowarstwowy DVD-/+R|W ale to rzadko.

Co do AC-3 to zależnie co kto lubi, jak ciekawy materiał to wole zostawić no i wiadomo że min. 2CD (przykladowo dla typowego czasu trwania 100 ... 130 min.).
  • REKLAMA
  • #19 1794840
    OLOK
    Poziom 12  
    Wojtas Tabsior co wy piszecie przeczytajcie pierwszy post.O czymś innym tu piszemy .Też mam bzika na punkcie DVD a w szczegulności DTS,ale to nie ten wątek:D :DZnacie fora do tych tematów.
    Moderator zadziałaj!!!
  • #20 1794869
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Koledzy WojtasJD i Tabsior, autor wątku prosił o dyskusję na inny temat. Koledzy poruszają zupełnie inne zagadnienie. Proszę o dyskusję zgodną z potrzeba zasygnalizowaną w pierwszym poscie. Wypowiedzi nie na temat będę usuwał do kosza. Dziekuję.
  • #21 1794936
    WojtasJD
    Poziom 43  
    OLOK - nie wprowadzaj zamieszania

wiem że DVD, DTS i kompesja MPEG-2 może bardzo kojarzyć sie z nazewnictwem typu 'nośnik jednowarstwowy' czy 'dwuwarstwowy' ale może slużyć on także do 'przenoszenia' innych plikow jak chociażby z tytułowym "DIVIXem" (umieszczenie trzech dwuplytowych (CD 700MB) 'DIVIXów' na jednym jednowarstowym DVD-/+R zajmuje mniej miejsca na półce i taniej wychodzi, inny przykład: efekt połączenia video typu DivX/XviD z kilkoma strumieniami AC-3 czy DTS korzystnie jest umieścic - z uwagi na rozmiar - wlaśnie na DVD-/+R).
    Wg mniej to sie trzyma tematu - szkoda że autor postu już nic nie pisze bo przydałoby sie sprecyzować jego problemy.
  • #22 1795327
    OLOK
    Poziom 12  
    Wojtas teope napisał
    "mam film na DVD i bardzo chce go przerobić na divixa
    czytałem wszystko na ten temat na elektrodzie, ściągnąłem z sieci całą masę różnorakich programów do tego celu i wszystko to nie działa tzn ściślej mówiąc działa ale nie w 100% - albo poucina jakieś fragmenty albo przegrywa 5% i koniec, albo 95% i się wywala.
    Czy ma ktoś 100%pewny sposób na zmianę z formatu DVD na DIVIX, AVI??? Posiadam dvd w kompie. " W\G mnie jasno napisał czego chce:D
    Czy to nagra na CD-R czy DVD to jego problem uzależniony od możliwości technicznych( trzeba mieć nagrywarkę DVD)
    Przy cenach nośników DVD od 1,00 zł też bym odpóścił sobie taką operację DVD-DIVIX.

ps. napisałeś "zgadza się, czasem może się okazać ze po wywaleniu making-ofów, trailerów i nadmiarowych strumieni audio (rezygnacja z menu - auto start filmu) własciwy film wejdzie na jednowarstwowy DVD-/+R|W ale to rzadko."Niespotkałem takiego filmu który niedałby się upchać na 1DVD i to bez straty jakości możliwej do wychwycenia przez laika.

Na tym kończę udział w tej dyskusji.:D:D
  • #23 1795917
    WojtasJD
    Poziom 43  
    OLOK napisał:
    W\G mnie jasno napisał czego chce:D
    Czy to nagra na CD-R czy DVD to jego problem uzależniony od możliwości technicznych( trzeba mieć nagrywarkę DVD)
    Przy cenach nośników DVD od 1,00 zł też bym odpóścił sobie taką operację DVD-DIVIX.

to bardziej zbitka narzekań niż przedstawienie problemu
    Po pierwsze to ściagnięcie całej masy roznych programów (jakich ?) - błąd, teraz każdy ucz się obsługiwać; niektóre z nich 'przychodzą' z pakietem innych programów pomocniczych -> po takim hurtowym instalowaniu ciężko dojść co sie ma w systemie.
    te 5% albo 95% -> czym to się konczy ? zamyka sie i już ? a może jakiś komunikat, a może te 5% to kolejne kawałki filmu w regularnych odstępach co może stanowić próbny pierwszy przebieg - test kompresowalności.
    (albo problem sprzętowy - nieprawidłowe chłodzenie CPU - po zapuszczeniu kompresji temp. wzrasta i się "wywala")
    itd.
  • #24 5739230
    hotohori17
    Poziom 1  
    Witam
    jestem pierwszy raz na tym forum i mam problemy z konwersją filmu z DVD na DivX, z obrazem nie mam problemu ale akurat tu są 2 ścieżki audio i na swoim kompie (używam Mplayer / Mencoder) mogę odtworzyć tylko jedną z nich przełączając się klawiszem "#", ale zależy mi żeby w jednej chwili obie grały, oczywiście już docelowo na "DivX", korzystam z tego sprzętu i systemu co jest napisany na dole, szukałem tego na Google ale nigdzie nie mogę tego znaleźć jak te ścieżki audio pod linuksem połączyć, bardzo proszę o pomoc, preferuję programy konsolowe a nie z wodotryskami graficznymi, ale jak trzeba to i z takich korzystam ;)
  • #25 5739372
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    Aleś odkurzył temat sprzed ponad 3 lat :|

Czytaj TU ... TU
  • #26 6039594
    miszel
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    A czy to normalne że używając Auro Gordian Knot, konwersja 40 minutowego filmu trwa prawie godzinę? Wydaje mi się że program ten robi to kilka razy (nie wiem dlaczego). Po ustawieniu wszystkich opcji miałem komunikat "Running first pass". Przeleciało to do końca w ciągu 22 minut, stworzony został plik .avi po czym otrzymałem komunikat "Running second pass" i teraz czekam kolejne 35 min. Mam nadzieję, że nie będzie "Running third pass". Czy nie można zatrzymać całego procesu po tym pierwszym przejściu?
  • #28 6039918
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    Konwersja dwuprzebiegowa daje najlepsze rezultaty.
    Co do czasu konwersji to tyle właśnie trwa konwersja z tym że czas konwersji jest także zależny od parametrów komputera czyli procesora, pamięci RAM itd.
  • #29 6040149
    miszel
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    No to trochę długo... Parametry mojego komputera to: procesor AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4600+, Ram 2 GB.
    Chciałem załatwić w miarę szybko konwersję pewnego serialu z DVD na Divx. Mam 12 płyt i na każdej jest około 4 odcinków, co łącznie daje 48 odcinków. Jeśli każdy konwertuje się około 1 godziny... tu wychodzi na to że ten program potrzebuje 2 doby żeby mi przekonwertować te pliki. Trzeba jeszcze doliczyć czas pracy DVD Decryptera. Straaaaaaasznie długo. Nie zależy mi na super jakości i dźwięku przestrzennym. Czy można jakoś skrócić ten proces?
  • #30 6040193
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Można podkręcić CPU, zmienić na szybszy :wink:
    Kiedyś jeden film się kompresowało wiele godzin na przebieg a tu narzekania 1h to straasznie długo :D
    Szybciej pewnie to przekopiujesz na DVD+/-R

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy skutecznej konwersji filmów z DVD na format DivX/AVI bez utraty danych. Użytkownicy polecają użycie programów takich jak Gordian Knot (w tym Auto Gordian Knot dla uproszczenia obsługi), DVD Decrypter do zgrywania płyt DVD na dysk twardy (najlepiej w trybie plikowym), a także kodeków DivX (najlepiej wersja PRO) lub XviD jako standardu kompresji. Wskazano, że konwersję należy wykonywać z plików na HDD, aby uniknąć uszkodzenia napędu i problemów z odczytem. Alternatywnie wymieniono narzędzia takie jak DVD2AVI z kodekiem XviD, SimpleDivX oraz mencoder na systemach Linux. Podkreślono, że proces konwersji jest czasochłonny i zależy od parametrów sprzętowych komputera. Wskazano także na możliwość tworzenia obrazów płyt za pomocą Alcohol 120% do odtwarzania z HDD jak z oryginału. Dyskusja poruszała również kwestie jakości dźwięku (AC3 5.1) oraz problemów z kopiowaniem płyt dwuwarstwowych. Użytkownicy zwracali uwagę na konieczność nauki obsługi programów i unikanie hurtowego instalowania wielu narzędzi, co może powodować konflikty i błędy. Wskazano, że automatyczne programy do konwersji są dostępne, ale zaawansowana kontrola parametrów daje lepsze efekty. Poruszono także temat łączenia wielu ścieżek audio pod Linuxem oraz problemów z nagrywarkami z twardym dyskiem, które nie obsługują dużych plików.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA