logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera 1020D - kresek po czyszczeniu, toner się sypie

tadtadtad12 16 Maj 2018 19:21 1650 5
REKLAMA
  • #1 17224154
    tadtadtad12
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witajcie
    Mam problem z drukarką KYOCERA MITA 1020D.

Drukując około 60 stron zaczęła drukować kreski po lewej stronie (kilka kresek obok siebie)
    Kyocera 1020D - kresek po czyszczeniu, toner się sypie i takie coś Kyocera 1020D - kresek po czyszczeniu, toner się sypie

Zacząłem czyścić bęben szmatką nawilżoną wódką i podajnik tonera patyczkiem do uszów też nawilżony wódką.

Po tym zabiegu pogorszyłem sprawę. Toner zaczął się sypać/przyklejać do bębna i chyba do wałka podajnika toneru.

I chyba tak było później...

Po licznych czyszczeniach *oczywiście w masce i w piwnicy!
    Tak zaczęło się dziać drukując pustkę ;P
    Kyocera 1020D - kresek po czyszczeniu, toner się sypie Kyocera 1020D - kresek po czyszczeniu, toner się sypie

Gdy wytarłem bęben czystą i suchą szmatką chyba była jednak lekko tłustawa, bo zaczło to się dziać

Gdy jeszcze raz wytarłem suchą inną szmatką, to było już lepiej

Kyocera 1020D - kresek po czyszczeniu, toner się sypieKyocera 1020D - kresek po czyszczeniu, toner się sypieKyocera 1020D - kresek po czyszczeniu, toner się sypie

Obecnie tak wygląda cały wydruk...
    Kyocera 1020D - kresek po czyszczeniu, toner się sypieKyocera 1020D - kresek po czyszczeniu, toner się sypie
    Od czego mogą być przypadkowe kropki na każdym wydruku w innych miejscach i taki odcień na całą długość, i to od czego zaczęło się całe rozbieranie i czyszczenie drukarki, to te KRESKI PO LEWEJ STRONIE ?

Nie pamiętam, czy wszystkie fotki były po kolei robione...

Może ktoś wytłumaczyć, co jak się nazywa czyli fuser itd...
    I od czego mogą występować te anomalie na kartce, z poszczególnych, powyższych zdjęć ;) ?

Poniżej pokazuję filmik już po oczyszczeniu śmietniczka z tonerem i ogólne rozbieranie i składanie modułu... *amatorskie nagranie, proszę się nie bulwersować ;)
    Link będzie później :)
  • REKLAMA
  • #2 17225611
    Sir Charles
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Drukarka ma zrobione ponad 100k wydruków i zapewne bęben też.Po prostu czas na niego tym bardziej że cała maszyna ma ponad 10 lat.
    Jeśli nie wiesz na jakiej zasadzie działa IU nie czyść go niczym mokrym.
    Toner oryginał czy jakiś badziew?
    Ostatecznie jeśli będziesz chciał mieć czyste wydruki to musisz wymienić bęben
  • REKLAMA
  • #3 17226642
    tadtadtad12
    Poziom 9  
    Ja kupiłem tę drukarkę 2 lata temu od Pana, który handluje takimi drukarkami, po gruntownym czyszczeniu, smarowaniu itd..

Bęben ma ciemny kolor, także chyba był wymieniany na nowy...

Toner to zamiennik ze sklepu dobretonery.pl, ale to chyba nie wina toneru, bo siostra drukuje na zamienniku z tej firmy, na innej kyocera 1020d i jest ok.
    Wczesniej tez ta moja drukowała na tych tonerach bez zarzutu... Drukując nagle zaczęło coś paskować, przy lewym marginesie...
  • REKLAMA
  • #4 17227015
    Sir Charles
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Skoro "chyba był wymieniony na nowy" to pożycz od siostry bęben i sprawdź w swojej maszynie.
  • REKLAMA
  • #5 17227065
    tadtadtad12
    Poziom 9  
    Sam bęben podmienić? Chociaż siostra nie da grzebać, bo to nie będzie takie proste, bo boję się by nie popsuć drugiej drukarki...

A mam pytanko jeszcze czasami się zdarzało po lewej stronie, że drukarka drukowała tekst i się powielał fragment tekstu w dół... To mogła by być wina wałka grzewczego?
REKLAMA