Witajcie
Mam problem z drukarką KYOCERA MITA 1020D.
Drukując około 60 stron zaczęła drukować kreski po lewej stronie (kilka kresek obok siebie)
i takie coś
Zacząłem czyścić bęben szmatką nawilżoną wódką i podajnik tonera patyczkiem do uszów też nawilżony wódką.
Po tym zabiegu pogorszyłem sprawę. Toner zaczął się sypać/przyklejać do bębna i chyba do wałka podajnika toneru.
I chyba tak było później...
Po licznych czyszczeniach *oczywiście w masce i w piwnicy!
Tak zaczęło się dziać drukując pustkę ;P
Gdy wytarłem bęben czystą i suchą szmatką chyba była jednak lekko tłustawa, bo zaczło to się dziać
Gdy jeszcze raz wytarłem suchą inną szmatką, to było już lepiej

Obecnie tak wygląda cały wydruk...

Od czego mogą być przypadkowe kropki na każdym wydruku w innych miejscach i taki odcień na całą długość, i to od czego zaczęło się całe rozbieranie i czyszczenie drukarki, to te KRESKI PO LEWEJ STRONIE ?
Nie pamiętam, czy wszystkie fotki były po kolei robione...
Może ktoś wytłumaczyć, co jak się nazywa czyli fuser itd...
I od czego mogą występować te anomalie na kartce, z poszczególnych, powyższych zdjęć
?
Poniżej pokazuję filmik już po oczyszczeniu śmietniczka z tonerem i ogólne rozbieranie i składanie modułu... *amatorskie nagranie, proszę się nie bulwersować
Link będzie później
Mam problem z drukarką KYOCERA MITA 1020D.
Drukując około 60 stron zaczęła drukować kreski po lewej stronie (kilka kresek obok siebie)
Zacząłem czyścić bęben szmatką nawilżoną wódką i podajnik tonera patyczkiem do uszów też nawilżony wódką.
Po tym zabiegu pogorszyłem sprawę. Toner zaczął się sypać/przyklejać do bębna i chyba do wałka podajnika toneru.
I chyba tak było później...
Po licznych czyszczeniach *oczywiście w masce i w piwnicy!
Tak zaczęło się dziać drukując pustkę ;P
Gdy wytarłem bęben czystą i suchą szmatką chyba była jednak lekko tłustawa, bo zaczło to się dziać
Gdy jeszcze raz wytarłem suchą inną szmatką, to było już lepiej
Obecnie tak wygląda cały wydruk...
Od czego mogą być przypadkowe kropki na każdym wydruku w innych miejscach i taki odcień na całą długość, i to od czego zaczęło się całe rozbieranie i czyszczenie drukarki, to te KRESKI PO LEWEJ STRONIE ?
Nie pamiętam, czy wszystkie fotki były po kolei robione...
Może ktoś wytłumaczyć, co jak się nazywa czyli fuser itd...
I od czego mogą występować te anomalie na kartce, z poszczególnych, powyższych zdjęć
Poniżej pokazuję filmik już po oczyszczeniu śmietniczka z tonerem i ogólne rozbieranie i składanie modułu... *amatorskie nagranie, proszę się nie bulwersować
Link będzie później