Mam Neptuna 541A. Mój problem polega na tym że podczas odbioru programu (dowolnego) widać zacieki na obrazie - tak jakby padał deszcz. Widać to na załączonych zdjęciach. Przypadłść ta występuje tylko przy odbiorze programu, gdyż jak włączam DVD (podłączone do Wejścia Video) to obraz jest czysty. Myślałem, że problem tkwi w rozstrajaniu się głowicy, więc ją wymieniłem, później przyszła kolej na stabilizator napięcia +33 V UL 1550 oraz 2 rezystory 6,8 KΩ. Zauważyłem, że jak zdejmę obudowę to problem ten występuje znacznie później niż przy założonej klapie.
Mój 2 problem związany jest z pilotem do tego OTV. Otóż zrobiłem sobie pilota do tego Neptuna zgodnie ze schematem OTV, z tym wyjątkiem, że zamiast 4 diod nadawczych zastosowałem tylko 2 diody nadawcze podczerwieni. Mój problem polega na tym, że zasięg pilota wynosi około 0,5 metra, co jest trochękłopotliwe. Gdzie popełniłem błąd? Czy jak zastosuję 4 diody to cos to poprawi czy może powinienem zastosować takie diody IR-RED jakie podali na schemacie, a może przebudować go zgodnie ze schematem aplikacyjnym?
Pozdrawiam
Mój 2 problem związany jest z pilotem do tego OTV. Otóż zrobiłem sobie pilota do tego Neptuna zgodnie ze schematem OTV, z tym wyjątkiem, że zamiast 4 diod nadawczych zastosowałem tylko 2 diody nadawcze podczerwieni. Mój problem polega na tym, że zasięg pilota wynosi około 0,5 metra, co jest trochękłopotliwe. Gdzie popełniłem błąd? Czy jak zastosuję 4 diody to cos to poprawi czy może powinienem zastosować takie diody IR-RED jakie podali na schemacie, a może przebudować go zgodnie ze schematem aplikacyjnym?
Pozdrawiam