logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neptun D505 – zaniżone napięcia, załamany obraz, słaba iskra WN, co sprawdzić?

zicon 17 Mar 2006 17:55 1291 4
REKLAMA
  • #1 2425816
    zicon
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam. W moim zabytkowym neptunie d505 pojawił się problem z obrazem. Jest załamany, praktycznie nic nie widać a dźwięk to charakterystyczny przydźwięk sieci 50Hz - napięcia są znacznie niższe od znamionowych. Po wyjęciu bezpiecznika zasilającego układ WN pojawia się dźwięk, a napięcia wracają do normy - oczywiście obrazu brak. Sprawdziłem tranzystory i diody w torze transformatora TVL91A, wymieniłem sam transformator i pomysły mi się skończyły :-( . Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? Może któryś z kondensatorów? Dodam, że iskra między przewodem WN a masą jest b. anemiczna.
  • REKLAMA
  • #2 2425878
    dwroblewski
    Poziom 15  
    witam, napisales ze sprawdziles tranzystory a czy sprawdziles bu i kondensator powrotow miedzy kol a emiterem, czy odlaczales powielacz i mierzyles czy napiecia wracaja do normy
  • REKLAMA
  • #3 2425907
    zicon
    Poziom 11  
    Odłączyłem powielacz tylko od cewki WN - objawy jak poprzednio brzęczenie w głośniku, napięcia zaniżone. Co do kondensatora to stałego zwarcia nie ma, chyba że dostaje przebicia podczas pracy. W miejsce BU wlutowałem jakiś odpowiednik który miałem pod ręką - objawy te same...
  • REKLAMA
  • #4 2425935
    dwroblewski
    Poziom 15  
    A obciazales zarowka 60w glowna galaz zasilajaca
  • #5 2967101
    zicon
    Poziom 11  
    sprawa załatwiona, neptunik śmiga - wystarczyło podmienić główny kondensator w zasilaczu. Temat zakończony
REKLAMA