logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa BCD (bcdedit i fixboot kłamią)

Rognor 19 Maj 2018 20:50 8049 2
REKLAMA
  • #1 17229899
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 120
    Gdzież u licha naprawa cmd z płyty instalacyjnej (Win 7 Home Premium) szuka położenia pliku BCD oraz boota (do bootrec /fixboot)? Skąd wie, że ma szukać w złym miejscu?

Przenoszę system z HDD na SSD i marnie mi idzie (dla innych super, bo wszystko dobrze chodzi, ale ja muszę mieć perfect, bez błędów).
    1. Przeniosłem Acronisem (samo C: + mbr + boot, by się zmieściło na SDD), chodzi dobrze, ale po wgraniu obrazu jest błąd volmgr 46 (zrzut awaryjny się nie powiódł). Ponadto naprawa z płyty wyrzuca błędy.

2. Przeniosłem więc Norton Ghostem z 2003 roku (tak tak działa obsługuje SSD i AHCI o których nie słyszał). Zanim to zrobiłem na SSD dałem partycję aktywną, a na HDD aktywną zmieniłem na nieaktywną (diskpart inacive), inaczej BCD się instaluje na HDD i pokazuje 2 wpisy po jednym do SSD i HDD.
    2a. Oczywiście system nie wystartował więc zrobiłem wszystko co poszło stąd: https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/f...indows-7/b1a02e8a-41fe-45dd-96dd-7726ed135ec2

Pomogło odpięcie kabli HDD i znowu wszystko z linka, system ruszył, po podpięciu HDD mam tak:
    -wszystko działa super bez błędów w dzienniku zdarzeń
    -pod Windows bcdedit /enum pokazuje prawidłowe 2 wpisy odnoszące się do partycji C: (czyli SSD)
    -z płyty instalacyjnej i naprawy:
    --bootrec /fixboot informuje "nie można odnaleźć elementu"
    --bcdedit /enum "nie można otworzyć magazynu danych konfiguracji rozruchu" oraz "nie można odnaleźć żądanego urządzenia systemowego"
    --tak samo kłamie bootrec /rebuildbcd (przypominam, że system działa OK, na SSD C: jest bootsector mbr bootmgr oraz prawidłowy plik BCD w C:\Boot\).
    Jak zmusić te komendy by szukały gdzie trzeba?
  • REKLAMA
  • #2 17229934
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Przepraszam za formę pytającą, ale...
    Może warto zacząć od diskpart i sprawdzenia co i jak system rozpoznaje oraz oznacza, a dopiero potem zastanawiać się czy i co "kłamie"?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #3 17234072
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 120
    Tzn. co sprawdzić? Sprawdziłem diskpart pod Windows i z płyty instalacyjnej, różnice to:
    -dyski zamienione miejscami 0 1 i 1 0
    -z płyty dysk SDD nie jest rozruchowy (HDD też nie), stronicowania nie, zrzut awaryjny nie
    -pod Win wszystko widzi OK.

Ponadto płyta uruchamia się bez wciskania dowolnego klawisza (bo nie widzi żadnego systemu a może boota).

Podejrzewam, że nieprawdziwe dane znajdują się w katalogu C:\Recovery (tam zapewne są te dane z partycji 100 MB, bo ja jej nie mam, zablokowałem to dzieląc dysk na partycje przed instalacją). Podejrzewam, bo któraś auto-naprawa się odwoływała do Recovery. Ponadto obecnie naprawa z płyty wykrywa brak prawidłowej partycji systemowej (zapewne dlatego, że szuka jej na HDD).
REKLAMA