logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Model Spice dla transoptora ILD74 - gdzie znaleźć? Programy do symulacji cyfrówki?

Szczerbax 22 Sie 2005 10:11 1524 4
REKLAMA
  • #1 1754052
    Szczerbax
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam pytanie czy jest coś takiego jak model Spice'owy do transoptora ILD74 ? Nigdzie na necie nie mogę znaleźć google wypluwa może 10 stronek ( tym połowa po japońsku czy chińsku). rozumiem że Spice raczej nie nadaje sie sie do symualcji urządzeń cyfrowych, ale transoptor powonie się znaleźć. A tak btw to jaki program polecacie do symulacji cyfrówki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1754499
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 43
    Nie znajdziesz,ale zastosuj inny dostępny w PSpice.Nie zmieni to w istotny sposób symulacji układu.Ja do symulacji używam msim63a (odmiana PSpice,full),czasem Orcad Pspice v.9.1(full).Pspice nadaje się dobrze do symulacji cyfrówki.Nie wiem co używasz.
  • REKLAMA
  • #3 1754578
    Szczerbax
    Poziom 13  
    Dzięki za poradę, jak do tej pory używałem Orcad'owskiego Pspice'a wyłącznie do analogówki bo tyle mi było potrzebne na uczelni, a teraz chciałem sobie sprawdzić działanie obwodu przed zlutowaniem, chodzi o taki śmieszny interfejs do OBDII i wydaje mi śię że jest nie do końca ok.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1756747
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 43
    Aby w Orcad Pspice przeprowadzić symulację cyfrową trzeba ustalić warunki początkowe flip-flop na np 0,a nie jak jest default x. Robi się to w zakładce Pspice->Edit Simulation Profile->Options->Gate-level Simulation i ustawiamy Initialize flip-flop to na wartość <>X.Wtedy cyfrówka się odblokuje.
  • #5 1767996
    Szczerbax
    Poziom 13  
    Dzięki za pomoc
REKLAMA