Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Android 8 radio - Peugeot 508 - Brak komunikacji radia z dekoderem canbus

MiketheSeaman 21 May 2018 11:57 13539 6
    MiketheSeaman
    Level 2  
    Witam!

Mam problem z nowo zakupionym radiem do Peugeot'a 508 z 2012 (bez oryginalnej navi, mały wyświetlacz mono). Nowe radio ma rzekomo okablowanie typu plug and play, co oznaczałoby że nie muszę robić żadnych przeróbek instalacji. Podłączając wszystko zgodnie z instrukcją, radio nie działa...niezależnie od tego czy zasilanie idzie z linii akumulatora czy z zasilania po zapłonie. Radio udaje się uruchomić tylko wtedy, gdy zasilanie jest podłączone do linii ACC idącej z dekodera canbus. Powoduje to ominięcie dekodera i załączenie radia. Niestety w tym przypadku radio traci możliwość dekodowania sygnałów pochodzących z linii can bus (sterowanie przyciskami z kierownicy, odczyt klimy itp.).

Walczę z tym już drugi tydzień i za cholerę nie mogę dojść gdzie leży problem. Podejrzewałem uszkodzony dekoder canbus więc sprzedawca go wymienił...nie pomogło. Sprawdziłem połączenia na kostkach, zarówno quadlock'a, iso i dekodera 16pin. Wszystko wygląda dobrze. Napięcia na linii can H i can L są odpowiednio podłączone co mogę potwierdzić multimetrem. Wygląda na to, że dekoder canbus po prostu nie daje impulsu na uruchomienie radia ale czemu?

Oto dane mojego radia:

Android 8
    px5-userdebug 8.0.0 OPR5.170623.007 eng.hct.20180321.165038 test-keys
    MCU version: MTCE_MX2_V2.83_1
    Kernel Version: 4.4.93+

canbus:

MH (PA-SS-05)20180402
    SS-PA0503271018-2
    For: Peugeot 2008
    P/N 1801300412
    Software: PSA V2.27 005BYPS

Radio jest 1dinowe takie jak na fotce:

Schemat do canbusa, który znalazłem gdzieś w necie w załączniku.

Przeczytałem całą masę forów i z tego co widzę, ludzie mają problem głównie z podtrzymaniem radia. U mnie jest problem z zasilaniem.
    MiketheSeaman
    Level 2  
    W przypadku gdyby ktoś z forumowiczów miał pomysł na zmianę ustawień fabrycznych dotyczących wyboru canbusa, informuję że przerobiłem dziesiątki z nich...dalej nic. Poniżej fotka pinoutu canbusa:

Z tego co rozumiem to zasilanie 12V podłączone jest do pinu 16 (B+, akumulator), oraz masa do pinu 15 (GND) - co koresponduje z pinami na quadlocku. Tu też są połączone przewody na masę radia i zasilanie 12V b+ radia. Dekoder liniami canL i canH załącza zasilanie radia pinem 12 (ACC), który jest połączony przewodem z zasilaniem radia (ACC), po spełnieniu warunku przekręcenia kluczyka (lub odpalenia silnika). Poprawność działania sprawdzałem zarówno w trybie ekonomicznym jak i po zapłonie silnia. TX i RX to linie transmisyjne (nadawcza i odbiorcza) połączone bezpośrednio z radiem...te również korespondują z pinami na kostce ISO.
    Android 8 radio - Peugeot 508 - Brak komunikacji radia z dekoderem canbusAndroid 8 radio - Peugeot 508 - Brak komunikacji radia z dekoderem canbus
    Chriskled
    Level 2  
    U mnie w 407sw po podłączeniu działało wszystko fajnie po za funkcjami takimi jak automatyczne światła zablokowało mi czujniki parkowania itp i teraz pytanie doszedł ktoś do tego jak to badziewie poustawiać ?
    esiukw
    Level 11  
    Jeżeli masz canbus z dodatkowym głośnikiem a radio firmy widston trzeba w pp2000 wyłączyć w Bsi czujniki parkowania na brak, wtedy będzie działało pikanie na dodatkowym głośniku, ciekawostka jest taka że przednie czujniki działają tylko na wstecznym ;/
    Co do swiateł dziennych.. polecam włożyć sobie 2w1 kierunki z dziennymi z alli, latam tak prawie 2 lata beż żadnego problemu jak i po wielu kontrolach. Czujnik zmierzchu automatycznie zapali światła krótkie i tak o to oszczędzamy na żarnikach i energii.
    Czujnik tylnej klapy.. słyszałem że ktoś z forum przełączył to w planecie, niestety mi sie to nie udało
    Pjetrek_S
    Level 1  
    @MiketheSeaman rozumiem, że wymieniałeś cały środkowy panel tak żeby wyświetlacz się zmieścił?
    robi4
    Level 17  
    A czy ktoś z was próbował wejść w ustawienia androida i ustawić protokół dla szyny CAN?

kołodziej25
    Level 11  
    I jak udało się ogarnąć to radio? Bo ja mam podobny problem z komunikacją między radiem a kierownicą i środkową konsolą które nie działaja radio to M600 z androidem 10 . Dostałem schemat od sprzedawcy i wydaje mi się że wszystko jest ok ale może ktoś coś zauważy doradzi co i jak Android 8 radio - Peugeot 508 - Brak komunikacji radia z dekoderem canbus Android 8 radio - Peugeot 508 - Brak komunikacji radia z dekoderem canbus Android 8 radio - Peugeot 508 - Brak komunikacji radia z dekoderem canbus