logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 3008 przed lift: Android 14 S8 360° rozładowuje akumulator, brak HUD po wymianie RT6

andrejdziadek1 08 Gru 2025 08:33 390 8
REKLAMA
  • #1 21774532
    andrejdziadek1
    Poziom 3  
    Peugeota 3008 przed loft — wymiana radia RT6 na chińskie radio Android 14 S8 360°. Radio po montażu rozładowuje baterię. Radio nie uruchamia wyświetlacza przeziernego head-up. Może ktoś już miał przygody z tymi radiami i może pomóc Podsumowanie zamówienia radia samochodowego Android 14 S8 z AliExpressZbliżenie na złącze ISO z podłączonymi kolorowymi przewodami w samochodzie Peugeot 3008Zbliżenie na wiązkę przewodów podłączoną do czarnej wtyczki w instalacji samochodowej
    AI: Czy podczas montażu radia używałeś adaptera CANBUS lub innych interfejsów do połączenia z instalacją samochodu? Jeśli tak, to jakiego modelu?
    Tak, CANBUS, chiński Reise dedykowany do Peugeota
    AI: Po jakim czasie od zgaszenia auta akumulator się rozładowuje i czy radio wyłącza się całkowicie, czy pozostaje w jakimś trybie (np. świeci się ekran, słychać wentylator)?
    Bateria po 2 dniach: 11 V. Radio gaśnie po przekręceniu kluczyka
  • REKLAMA
  • #2 21777803
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 587
    andrejdziadek1 napisał:
    Peugeota 3008 przed loft — wymiana radia RT6 na chińskie radio Android 14 S8 360°. Radio po montażu rozładowuje baterię.

Rozładowuje, bo jest cały czas podłączone do zasilania, oryginał usypiał się na podstawie informacji z CAN.

andrejdziadek1 napisał:
    Radio nie uruchamia wyświetlacza przeziernego head-up.

Nie uruchamia, bo nie potrafi i nie wysyła właściwych informacji do head-up.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21777817
    andrejdziadek1
    Poziom 3  
    Czyli pobiera ACC z dekodera canbus, bo tam widzę czerwony przewód.>>21777803 Ręka trzyma moduł dekodera CAN BUS z podłączonymi kolorowymi przewodamiZbliżenie dekodera CAN BUS z widocznymi przewodami i etykietą z danymi technicznymi.Zbliżenie na wiązkę przewodów podłączoną do złącza w samochodzie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21777824
    artur.heise
    Poziom 33  
    andrejdziadek1 napisał:
    Czyli pobiera ACC z deckodera canbus

Nie, pobiera cały czas zasilanie ze złącza quadlock, albo co gorsza- może zakłócać CAN. Zależy jak bardzo chińczycy przyłożyli się do przeczytania oryginalnych schematów i połączeń.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21777836
    andrejdziadek1
    Poziom 3  
    Chyba że gdzieś pomylone przewody. Na innych filmikach z chińskimi radiami Android head-up się otwiera, działa.

Zgadza się, plus stały idzie ze złącza quadlock, a ACC z canbus do radia.

Potem z 2 strony canbus pęk zielonych przewodów do wtyczki od modułu klimatyzacji.

Zbliżenie na zielone przewody CANBUS podłączone do wtyczki w desce rozdzielczej samochodu Zbliżenie na zielone przewody podłączane do czarnego modułu CAN bus w kokpicie auta Ekran radia samochodowego z interfejsem Android i ustawieniami CAN oraz klimatyzacją
  • REKLAMA
  • #6 21777851
    artur.heise
    Poziom 33  
    andrejdziadek1 napisał:
    Chyba że gdzieś pomylone przewody . Na innych filmikach z chińskimi radiami Android hed-up się otwiera , działa

Jeśli sterowanie z kierownicy działa, to raczej nie są pomylone- bo to wszystko po CAN idzie, może radio nie ma funkcji, która obsługuje head-up?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21777854
    andrejdziadek1
    Poziom 3  
    To takie radyjko.

Wnętrze samochodu z dużym ekranem dotykowym, który jest wyłączony

No tak — sterowanie działa z kierownicy, kradnie prąd: 2 dni i akumulator pusty. Head-up nie działa i panel klimatyzacji na radiu też, jak widać, nie działa.
  • REKLAMA
  • #8 21777863
    artur.heise
    Poziom 33  
    andrejdziadek1 napisał:

No tak sterowanie działa z kierownicy , kradnie prąd 2dni i akumulator pusty hed-up nie działka i panel klimatyzacji na radiu też jak widać nie działa

Może w radiu jest ustawiona zła wersja modułu CAN?

Wtyczki od klimatyzacji nie da się przez przypadek wpiąć odwrotnie w tą małą płytkę? Tak tylko pytam- dla pewności. :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21777864
    andrejdziadek1
    Poziom 3  
    Wiem, że kradnie, odłączyłem Quadlock i naładowałem baterię, auto 5. dzień stoi i bateria trzyma.
    Nie ma możliwości prowadzenia na jednej stronie wtyczki.
    Co do modułu CANbus, pisze na nim, że od tego modelu. Chińczyk zbywa i do tej pory nie daje odpowiedzi, a to już prawie miesiąc. Słowem Edu...m

Dodano po 14 [minuty]:

Radyjko fajne, Android, lecz jak nie uda się z jego uruchomieniem, tzn. jak powinno być, to pozostanie tylko zdemontować, rzucić w kont i założyć z powrotem RT6. Bo nie da się jeździć bez klimatyzacji (nawiewu i ogrzewania) jesienną porą

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 3008 przed liftingiem dokonano wymiany oryginalnego radia RT6 na chińskie radio Android 14 S8 360°. Po montażu radio powoduje rozładowanie akumulatora w ciągu dwóch dni, mimo że wyłącza się po przekręceniu kluczyka. Problem wynika z ciągłego poboru zasilania ze złącza Quadlock, podczas gdy oryginalne radio usypiało na podstawie sygnałów z magistrali CAN. Radio nie uruchamia przeziernego wyświetlacza head-up, prawdopodobnie z powodu braku odpowiedniej komunikacji lub funkcji w module CAN radia. Sterowanie z kierownicy działa poprawnie, co wskazuje na prawidłowe podłączenie przewodów CAN. Moduł CANBUS użyty do integracji to chiński adapter Reise dedykowany do Peugeota. Panel klimatyzacji również nie działa na nowym radiu, co dodatkowo utrudnia użytkowanie pojazdu. Producent radia nie udziela wsparcia, a brak kompatybilności zmusza do rozważenia powrotu do oryginalnego radia RT6, zwłaszcza ze względu na konieczność obsługi klimatyzacji jesienią. Możliwe przyczyny problemów to błędne podłączenie przewodów zasilających lub nieodpowiednia konfiguracja wersji modułu CAN w radiu.
REKLAMA