logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak uruchomić używany falownik Allen Bradley 160-BA04NPS1 bez instrukcji?

dawid13-22 21 Maj 2018 22:26 1176 6
REKLAMA
  • #1 17233658
    dawid13-22
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam,
    zakupiłem falownik allen bradley 160-ba04nps1 używany bez instrukcji obsługi. Znalazłem pasująca do niego. Ale nie wiem jak go uruchomić. Czy oprócz falownika potrzebuje jakieś akcesoria jak potencjometr i włącznik czy do zmiany obrotów wystarczy sam falownik?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17234782
    AdamC
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Jeżeli falownik posiada klawiaturę to można regulować prędkość i kierunek obrotów z klawiatury.
    Bez klawiatury falownik potrzebuje sygnałów:
    prędkości - np. z potencjometru
    start , zmiana prędkości - Run reverse lub forward.
    To minimum, funkcje wejść można programować w zależności od potrzeb.
    Określ w jakim trybie ma pracować falownik to można coś konkretniej powiedzieć.
  • REKLAMA
  • #3 17234809
    dawid13-22
    Poziom 7  
    Falownik posiada klawiaturę i wyswietlacz. Za jego pomocą ma byś sterowany wentylator więc potrzebuje tylko ustawiania prędkości obrotów. Próbowałem sam go ustawiać ale nie chciał ruszyć. Pewnie źle go ustawiam bo instrukcja jest po angielsku i mylę jakieś pojęcia. Właśnie był by ktoś pomocny w ustawieniu jego?
  • REKLAMA
  • #4 17235810
    AdamC
    Poziom 29  
    Nie wiemy co tam było zaprogramowane, więc z parametru P56 1 wykonaj reset ustawień do wartości fabrycznych, zaprogramuj od nowa.
    Napisz co ustawiłeś i jak jest podłączony falownik - sygnały start stop, prędkość.
    Jak będzie źle to będziemy poprawiać.
    Załączniki:
    • 160-um004_-en-p.pdf (1.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 17235915
    dawid13-22
    Poziom 7  
    Wpisałem wartości takie jak są podane w instrukcji w tej tabelce tylko że zamiast 60Hz wpisałem 50Hz i 460V zamieniłem na 400V.
  • REKLAMA
  • #6 17236621
    AdamC
    Poziom 29  
    To zmiana z zasilania amerykańskiego na europejskie.
    Trzeba podać parametry silnika prędkość znamionową, moc, prąd , sposób połączenia (gwiazda, trójkąt), współczynnik mocy cos φ .
    Prędkości z jakimi ma się obracać docelowo.

Ta wersja falownika jest z PS1 = 􀀀􀀀Preset speed czyli na kontakty 1,2,3 nie podepniesz sygnału analogowego.
    Załączniki:
    • Allen-Bradley-Bulletin-160-VFD-Manual.pdf (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 17264691
    dawid13-22
    Poziom 7  
    Falownik został wymieniony na inny pochodzenia europejskiego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używany falownik Allen Bradley 160-BA04NPS1 bez instrukcji obsługi i poszukuje pomocy w jego uruchomieniu. Falownik posiada klawiaturę, co umożliwia regulację prędkości i kierunku obrotów. W przypadku braku klawiatury, wymagane są sygnały z potencjometru oraz sygnały start/stop. Użytkownik próbował ustawić parametry, jednak napotkał trudności, co sugeruje potrzebę resetu do ustawień fabrycznych oraz ponownej konfiguracji. Wskazano również na konieczność podania odpowiednich parametrów silnika, takich jak prędkość znamionowa, moc i sposób połączenia. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wymianę falownika na inny model pochodzenia europejskiego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA