logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki wybrać do Numark NV na imprezy i granie na mieście?

89tomasz89 22 Maj 2018 07:17 1398 9
REKLAMA
  • #1 17233944
    89tomasz89
    Poziom 7  
    Witam. Jak w temacie zastanawiam się nad kupnem głośników pod konsole Numark Nv. Krąże po świecie już od 3 dni i dalej mam dylemat. Otóż głośników chciałbym używać zarówno na skromnych komercyjnych imprez typu grill, może granie gdzieś na mieście i chciałbym alby podlaczenie było jak najprostsze i jakość dźwięku znosna dla słuchaczy XD także proszę o wyrozumiałość i o poradę. Mam parę przykładów które przykuly moja uwagę
    https://www.gear4music.com/PA-DJ-and-Lighting...o-SZPA-815-300W-15-PA-System-with-Stands/1TQG
    https://www.juno.co.uk/products/behringer-b210d-eurolive-active-2-way-pa/527513-01/
    https://www.gear4music.com/PA-DJ-and-Lighting/Behringer-EPS500-MP3-Portable-PA-System/PP8
  • REKLAMA
  • #2 17235158
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Zestaw Sub Zero, to mniej niż zero a z b210 i EPS500, będzie zero basu, więc bez podparcia subbasem się nie obędzie.
    Jak nie masz subwofera i na razie nie zamierzasz go mieć, to szukaj kolumn przynajmniej na 12" midbasach a najlepiej na 15".
    Mniemam iż jesteś na wyspach, więc poszperaj na stronach Thomann UK.
    Masz konsolę, to niekoniecznie musi być w tym zestawie mikser. Chyba że oprócz konsoli, będziesz chciał podłączać do systemu nagłaśniającego, więcej źródeł dźwięku.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 17235572
    89tomasz89
    Poziom 7  
    DjMapet, sądziłem, że behringer glosniki dały by radę no ale jak na razie nie mam zamiaru więcej pieniędzy w to inwestować. Tak jak było w temacie tylko konsola, dwa glosniki aktywne żeby za dużo podłączania nie było więcej sprzętu na razie nie będzie podłączane tym bardziej że to na razie będzie granie tylko dla znajomych może max 30 - 40 osób. Znalazłem na stronie Thomann chyba ciekawe glosniki z subem i jestem bardzo skłonny do ich kupna. https://m.thomann.de/gb/fun_generation_pl_110_a_basis_bundle.htm?o=3&search=1527015429#
    Z góry dzięki za szczera opinie :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17236981
    DjMapet
    Poziom 43  
    Hmm, typowa chińszczyzna, ale jak firmowana przez Thomanna, to można zaryzykować, bo i gwarancja 3 lata i serwis bezproblemowy.
    Te PL-110 trochę cieniutkie, więc lepiej dołóż do PL-112. No i zamiast tych kabli RCA-XLRm, dwa kable XLRm-XLRf o dług. przynajmniej 6 mb.

Pozdrawiam.
  • #5 17239546
    89tomasz89
    Poziom 7  
    Na pewno dokonam zmian w osprzecie. Wielkie dzięki za rady bo bym pewnie już dawno jakiś shit zamówił chodź wiadomo te też nie są jakieś wymarzonymi głośnikami ale ze względu na na razie ograniczony budżet muszę nacieszyć się nimi, zobacze co potrafią w plenerze i ocenie je.
    Jeszcze raz dzięki,
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #6 17239958
    DjMapet
    Poziom 43  
    Nim zdecydujesz się na zakup tego zestawu Fun..., to poszperaj jeszcze na portalach sprzedażowych, może trafi się coś markowego w dobrym stanie za podobną kasę. Wyszukane oferty wrzuć w temat - ocenimy czy są warte uwagi.

Pozdrawiam.
  • #7 17251106
    89tomasz89
    Poziom 7  
    Czy już teraz nie potrzebuje wzmacniacza do tego sprzętu? Nie chce żeby coś mi się popalilo. Lub jest możliwość że gdy źle podlacze to również sprzęt może odmówić posłuszeństwa?
  • #8 17252438
    DjMapet
    Poziom 43  
    Wszystkie kolumny mają wbudowane wzmacniacze, więc nie trzeba dokupować wzmacniacza (y).
    Nim podłączysz, przeczytasz manual a jak Ci niewiele to da, to zapytasz na forum jak podłączyć.
    Nie jest to takie trudne, jak się wydaje.

Pozdrawiam.
  • #9 17271607
    89tomasz89
    Poziom 7  
    Glosniki sprawdzone jak na razie tylko w domowych warunkach i sprawiaja sie calkiem niezle jest tylko jeden szkopuł. Zauwazylem, ze jeden z kanałów wyjsciowych z konsoli jakby nadawal slabszy sygnal na glosniki - jeden glosnik gra troszke ciszej. Probowalem przepiąć glosniki i kable sprawdic czy to aby nie jest wina osprzetu ale zawsze jedna strona gra ciszej. Od czego to zalezy? Czy musze miec jakies przejscowki lub inaczej to wszystko podlaczy ze soba? Załaczam zdjecia jak to jest spiete do konsoli. Kolumny podlaczone w konsoli do Mastera

Jakie głośniki wybrać do Numark NV na imprezy i granie na mieście?[img-1]Jakie głośniki wybrać do Numark NV na imprezy i granie na mieście?
  • #10 17271913
    DjMapet
    Poziom 43  
    Chyba coś źle połączyłeś.
    Powinno być tak: Wyjścia BALANCED OUTPUT L, R konsoli, łączysz z wejściami INPUT LEFT, RIGHT subwofera, dwoma kablami XLRm - XLRf.
    Wyjście po filtrze górnoprzepustowym subwofera HIGH PASS OUT LEFT, łączysz z (np. czerwonym) wejściem AUX IN lewej (patrząc od frontu) nadstawki, kablem XLRf - RCA. Wyjście po filtrze górnoprzepustowym subwofera HIGH PASS OUT RIGHT, łączysz z (np. czerwonym) wejściem AUX IN prawej (patrząc od frontu) nadstawki, kablem XLRf - RCA.
    Przyciski LINE/MP-3 w satelitach mają być w pozycji LINE (wyciśnięte), potencjometry TREBLE i BASS ustawione w okolicy godź. 12 (oczywiście można korygować).
    Potencjometr filtra dolnoprzepustowego Hz subwofera, ustaw doświadczalnie (na ucho) w okolicy 100-150 Hz, czyli mniej/więcej miedzy godź. 10 a 12.
    Potencjometry LEVEL i subwofera i nadstawek, musisz ustalić na takim poziomie by i niska z subwofera i średnio-wysoka z satelit część pasma, były jak najbardziej zrównoważone.
    Resztę regulacji wykonujesz z poziomu konsoli.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje głośników do konsoli Numark NV, które będą odpowiednie do skromnych imprez i grania w plenerze. Wskazano na kilka modeli, w tym SubZero SZPA-815, Behringer B210D oraz Behringer EPS500. Otrzymano porady dotyczące wyboru głośników z co najmniej 12" lub 15" midbasami oraz sugestie dotyczące zakupu zestawu z subwooferem. Użytkownik zadał pytania o potrzebę wzmacniacza oraz o problemy z nierównym sygnałem z konsoli. Odpowiedzi sugerują, że głośniki aktywne nie wymagają dodatkowego wzmacniacza, a problemy z sygnałem mogą wynikać z błędnego podłączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA