logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eizo F56 - ciemny ekran, obraz narasta i gaśnie, trafopowielacz? Koszty naprawy?

leszekgie 22 Sie 2005 12:39 989 7
  • #1 1754402
    leszekgie
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Piszę w takiej sprawie.Otóż szukałem najpierw postów na ten temat i z tego co mniej więcej się orintuję bedzie to walnięty trafopowielacz(?).
    Jest taki objaw,ciemny ekran,ale po wyłączeniu i włączeniu obraz jest tylko,że w przeciągu 2 sekund narasta,od małego robi się wielki i gaśnie.Efekt identyczny z Zoomem(!)
    Nigdy nie narzekałem na ten monitor,bardzo ładnie świeci i trochę mi go szkoda.Jeżeli ktoś z Was się zna na tym to będę wdzięczny za info ile taka naprawa mnie będzie kosztować i gdzie ewentualnie szukać części zamiennych.Pozdrawiam:cry:
  • #2 1754667
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Obraz "narasta" - co to znaczy? Rozszerza się w pionie czy poziomie. Co dzieje się z napięciami w trakcie tego procesu? Czy jasność się zmienia? Jak tak, to czy ma to charakter stopniowy (ściemnianie) czy natychmiastowy?

Podaj więcej szczegułów a ci pomożemy.

Pozdrawiam.

P.S. Przenieś post do działu dla początkujących. Z twojego opisu wynika, że nie znasz się za bardzo na monitorach.
  • Pomocny post
    #3 1754723
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Efekt zoom świadczy o zmniejszaniu sie wysokiego napięcia.
    Może być trafo, ale najpierw sprawdź płytę czy nie ma zimnych lutów. Zwróć szczególną uwagę na lutowania trafopowielacza.
    Trafa można kupić na www.trafopowielacze.pl
  • #4 1754752
    leszekgie
    Poziom 11  
    No więc efekty opisałem wcześniej.Wygląda to tak samo....Tak jakby z aparatu sobie przybliżył obraz.Dzieje się to w przeciągu 2 sekund i ekran gaśnie.Dioda się świeci dalej na zielono....tak samo jak Ja.Tak jakby nie zatrzymywał się na "swojej"rozdzielczości tylko jechał dalej....Dokładnie Zoom,powiększa się obraz do wielkiego rozmiaru i gaśnie.Nie wiem co mam jeszcze napisać i jak.A piszę tutaj bo sobie pomyślałem,że najlepiej skierować się do fachowców.
    Aha,piszę tylko,żeby z ciekawości się dowiedzieć ile będzie mnie kosztowała naprawa,w żadnym wypadku dobierać się do środka,ponieważ przy trzech kabelkach już się trochę gubię......
  • #5 1754800
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Chiński trafopowielacz kosztuje ok 70zł. Wycena robocizny to indywidualna sprawa każdego serwisu. U jednego będzie 50zł a u drugiego 100zł.
    Może to tylko zimne luty i koszt nie będzie wielki?
  • #6 1754827
    leszekgie
    Poziom 11  
    No dobra,znalazłem w końcu jeden serwis...Gościu pocieszył mnie mówiąc,że trafopowielacz jest chyba dobry.Coś musi być z WN,ale stwierdzi to na warsztacie.Jak zrobię to dam Wam znać o co chodziło.Dzięki za pomoc.
    A te zimne luty można samemu na nowo przygrzać?Od strony płytki,czy jeszcze gdzieś?Może sam włączę lutownicę....
  • Pomocny post
    #7 1755369
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Można! I jest to bardzo proste. Tym sposobem można naprawić naprawdę wiele. To właśnie zimne luty są przyczyną "okresowych" usterek, które ustępują po opukaniu płytki lub, jak to niektórzy opisują, "potraktowaniu monitora dłonią" :-).

Jeśli wcześniej nie lutowałeś to radziłbym trochę poćwiczyć na jakiś starych płytach, bo możesz zwarć narobić, a wtedy będzie kiepsko. A jak poprawiać? Bierzesz płytę, odwracasz ją i szukasz lutów, które są matowe lub pęknięte (widać takie kółko wokół lutu). Dobrze jest najpierw odessać starą cynę, co zwiększy trwałość nowego lutu.

Pozdrawiam.
  • #8 1775642
    leszekgie
    Poziom 11  
    No więc chłopaki dzięki!!!Tym co pomogli już zapewne wiedzą o tym.Jednak była wina zimnych lutów.Zagrzałem lutkolbę i przegrzałem wszystkie jakie widziałem i zadziałało.Nie wiem na jak długo....Czy te zimne luty to jest wina producenta czy też inna?Ważne,że monitorek świeci i za darmo.Dzięki jeszcze raz...Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z monitorem Eizo F56 objawiał się ciemnym ekranem, na którym obraz w ciągu około 2 sekund powiększał się (efekt zoom) i następnie gasł, mimo że dioda zasilania świeciła na zielono. Przyczyną usterki mogło być uszkodzenie trafopowielacza lub zimne luty na płycie wysokiego napięcia. Po wstępnej diagnozie serwisowej wykluczono uszkodzenie trafopowielacza, wskazując na problemy z lutowaniami. Naprawa polegała na przelutowaniu zimnych lutów na płytce, co przywróciło prawidłowe działanie monitora. Koszt nowego chińskiego trafopowielacza to około 70 zł, a robocizna serwisowa waha się od 50 do 100 zł, jednak w tym przypadku wymiana części nie była konieczna. Zaleca się ostrożność przy lutowaniu, zwłaszcza dla osób bez doświadczenia, oraz wcześniejsze ćwiczenia na starych płytkach. Zimne luty są częstą przyczyną okresowych usterek i mogą wynikać zarówno z wad produkcyjnych, jak i eksploatacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA