logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor EIZO F931 - padł, przełączniki SW531 i SW532.

becker3 09 Gru 2007 14:54 1821 5
  • #1 4569170
    becker3
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.

Padł mi monitor EIZO F931 rocznik 2001. Objawy przy powstaniu usterki były takie: obraz mocno pojaśniał - praktycznie rozbłysnął (ekran całkowicie biały) i po ok 1 sekundzie monitor się wyłączył. Obecnie po włączeniu zasilania słychać brzęczenie zasilacza, kineskop zostaje rozmagnesowany, monitor się wyłącza (słychać delikatne rozładowywanie się WN??) i miga dioda z przodu obudowy w sekwencji: żółty, żółty, żółty, zielony,żółty, zielony, zielony przerwa ok 1s i ponownie ta sama sekwencja...

Czy ktoś ma jakieś sugestie co uległo uszkodzeniu?
    Czy to może być trafopowielacz, jeśli tak, jak się upewnić? - mam możliwość kupienia oryginału za ok 250zł.

Kineskop przed powstaniem usterki bardzo ładnie świecił - ostry, kontrastowy obraz, poprawne kolory - dlatego myślę, że można go wykluczyć z rozważań.

Przy okazji chciałbym sie dowiedzieć do czego służą dwa przełączniki w okolicach trafopowielacza: SW531 opisany jako RIGHT LEFT (trójpołożeniowy, fabrycznie ustawiony na środek) oraz SW532 opisany jako MIN MAX (dwupołożeniowy, fabrycznie ustawiony na MAX).
  • #2 4569231
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Z dużym prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością można stwierdzić iż siedzi trafo .Mogą oczywiście być uszkodzone inne elementy wokół układu wysokiego napięcia ale po ich wstawieniu i włączeniu monitora może zacząć strzelać i uszkodzenie się powtórzy.Obiektywnie mówiąc czas tych monitorów (CRT) kończy się i pakowanie w niego 250 zł mozna usprawiedliwić tylko względami sentymentalnymi.Ekonomicznie jest to nieopłacalne.Zworki służą do przesuwu obrazu -centrowanie w zasadzie w trakcie produkcji.
  • #3 4570695
    becker3
    Poziom 11  
    Jak sprawdzić czy trafopowielacz jest uszkodzony tak, żeby mieć pewność. Czy trafopowielacz z modelu T966 będzie pasował?
  • #4 4570781
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6843
    Fbt sprawdzisz tak na szybko miernik na ohmy zakres 20Mohm i końcówki do ssawk( to co idzie na kinol w czerwonym przewodzie )i i druga do masy

!!!! uprzednio Rozładuj kineskop ..bo posadzisz miernik i co nieco siebie

p.s

Jak nie czaisz ..zostaw dla znajomego serwisanta/lub kolegi elektronika
    sekwencja
    sekwencji: żółty, żółty, żółty, zielony,żółty, zielony, zielony przerwa ok 1s
    oznacza kod błędu > czyli co jest uszkodz.
    ja nie znam kodów dla Eizo
    Firma jest absolutnie Top-secret
    dla mnie ten rozbłysk na biało to masz coś z fbt /niekoniecznie on sam
    moze elementy w torze siatki S1/ S2
    masz schemat zrób pomiary

masz za free schemat tego maleństwa EIZO FlexScan F931 (MA-21D3)
    jako plik *.rar
    Załączniki:
    • EIZO F931.rar (514.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4570915
    becker3
    Poziom 11  
    Dziękuję za schemat. Myślę, że sobie poradzę (jestem elektronikiem, ale na codzień nie mam styczności z serwisem RTV). Wiem, że monitory Eizo są bardzo tajemnicze dlatego nawet nie pytałem co może znaczyć kod uszkodzenia, ale dla formalności podałem. W bierzącym tygodniu sprawdzę czy jest przebicie, ale wydaje mi się że taki pomiar nie da jednoznacznej odpowiedzi czy trafo jest sprawne. Czy są inne metody sprawdzenia trafa oprócz pomiaru przebicia do masy?
REKLAMA