logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 7/10 home logowanie - Uprawnienia i wymogi co do logowania

ziutostar 24 Maj 2018 09:23 1758 2
REKLAMA
  • #1 17237727
    ziutostar
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam
    posiadam kilka komputerów na których jest zainstalowany Windows 7/10 home niestety te systemy nie posiadają typowej przystawki do zmiany sposobu logowania poszczególnych użytkowników w tym wymogów co do długości hasła , czasu ważności tego hasła itp.
    Jedynym sposobem jest wprowadzenie tych zmian z poziomu konsoli poleceniem net accounts z tym że nie korzystałem z tego polecenia do tej pory i pojawiły mi się pewne pytania , mianowicie polecenie net accounts dotyczy wszystkich kont na komputerze to co muszę zmienić to ważność hasła max 60 dni , ustawienie przypomnienia o zmianie , oraz ustawienie np minimalnej długości i ewentualnie listy haseł tak by dany użytkownik nie wpisywał na zmianę dwóch haseł i tu pojawia się pytanie dotyczące poszczególnych kont . Zmiany te muszą dotyczyć tylko jednego użytkownika który korzysta na bieżąco z komputera natomiast zmiany te nie mogą oddziaływać na konto Administratora to konto musi mieć jedno hasło które nie wygasa i jest ważne bezterminowo . Czy można indywidualnie dla każdego konta ustalić kogo te restrykcje obowiązują a kogo nie ?
  • REKLAMA
  • #3 17245487
    ziutostar
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witaj dzięki za podesłane linki , nie miałem kiedy wcześniej odpowiedzieć przetestowałem i działa , temat uważam za zamknięty dla osób które mogą się znajdować w podobnej sytuacji jak ja dodam że poleceniem net account + odpowiedni parametr możemy ustalić ogólne zasady dla kont w Windowsach w wersji Home takie jak max ważność hasła , minimalny czas po którym użytkownik będzie mógł wprowadzić nowe hasło , długość hasła i parę innych rzeczy, natomiast poleceniem net user możemy dodać nowych użytkowników , określić czy konto jest aktywne, kiedy wygasa, itp.
    Natomiast dla mnie najistotniejsze było to aby pewne restrykcje które zostaną wprowadzone po przez polecenie net account nie oddziaływały np na konto Administratora i w tym przypadku najistotniejsze okazało się polecanie:
    wmic UserAccount where Name='nazwa użytkownika' set PasswordExpires=True
    po wpisaniu tego polecenia z nazwą użytkownika którego maja obowiązywać pewne restrykcje co do okresu ważności hasła opcja "hasło nigdy nie wygasa " zostaje odznaczona i zaczynają obowiązywać to konto restrykcje wprowadzone za pomocą polecenia net account.
REKLAMA