logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana karty z GeForce 9800GT na GT 730 zwiększy fps w grach?

Matt2003 25 Maj 2018 12:04 573 7
REKLAMA
  • #1 17239720
    Matt2003
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam. Mam kartę graficzną NVIDIA GeForce 9800GT 1gb ddr3, a w planie mam zakup GT 730 2gb ddr5. Chciałbym się dowiedzieć czy GT 730 podniesie mi fps w grach? Jeśli tak to czy to będzie wielka, czy kosmetyczna róźnica?

Parametry komputera:
    Płyta: Gigabyte GA EG41MF US2H
    RAM: 4GB ddr2 800mhz
    Procesor: Intel Xeon E5430 4x2.66GHz
    Karta Graficzna: GeForce 9800GT 1gb
    HDD: 1TB
    Zasilacz: Qoltec 520w

Proszę o radę...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17240247
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 264
    Matt2003 napisał:

Zasilacz: Qoltec 520w

Proszę o radę...

Poproszę o podanie wysokości budżetu oraz tytułów gier.
    Część tego budżetu przeznaczyłbym na wymianę zasilacza.
  • #4 17240308
    Matt2003
    Poziom 6  
    bolekis napisał:
    Poproszę o podanie wysokości budżetu oraz tytułów gier.
    Część tego budżetu przeznaczyłbym na wymianę zasilacza.

Kartę GT 730 kupuję od kuzyna za grosze tj. 70zł, bo kupił sobie nową... Zasilacz ten jest w tym komputerze kilka lat i nigdy nie sprawiał problemów poza tym, że faktycznie znajduje się na czarnej liście zasilaczy...

Tytuły gier to:

CS:GO
    GTA V
    Fortnite
    LoL
  • REKLAMA
  • #6 17240804
    Matt2003
    Poziom 6  
    Piterixos napisał:
    Kompletnie bez sensu taka wymiana.

http://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-G...T-730-vs-Nvidia-GeForce-9800-GT/m12582vsm7716

Już lepiej dołożyć i kupić coś co rzeczywiście podniesie wydajność, a nie jedną o wiele za słabą kartę na drugą o wiele za słabą kartę wymieniać.

Proszę dokładnie przeczytać post, a dopiero potem coś pisać... Zapytałem o ile będzie wydajniejsza w GRACH i jak bedzie z fps'ami. Nie chodzi mi o kupowanie nie wiadomo jakiej karty graficznej, tylko właśnie tej, ponieważ w tym roku kupuję nowy komputer.
  • #7 17241048
    Piterixos
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    To że kupujesz w tym roku nowy komputer to kolejny, bardzo mocny argument za tym by tej karty nie kupować, nie wiem dlaczego napisałeś to tak jakby było na odwrót.
  • REKLAMA
  • #8 17241050
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8303
    Matt2003 napisał:
    Proszę dokładnie przeczytać post, a dopiero potem coś pisać... Zapytałem o ile będzie wydajniejsza w GRACH i jak bedzie z fps'ami.

Proszę dokładnie przeczytać odpowiedź, to będzie Kolega wiedział, o ile MOŻE będzie ona wydajniejsza w grach i jak będzie z FPS'ami. O ile odpowiedź nie podaje bezpośredniego porównania w grach (ale takich informacji może sobie sam Kolega poszukać w sieci, o ile Kolega znajdzie kogoś, kto dokładnie te dwie karty zamontował dokładnie z Kolegi procesorem, albo chociaż zbliżonym) - o tyle podaje wyniki kart w kilku syntetycznych testach. Już na tej podstawie można wyciągnąć wniosek, że taka wymiana będzie bez sensu, ale skoro taka odpowiedź jest dla Kolegi zła, to odpowiadając:

Matt2003 napisał:
    Chciałbym się dowiedzieć czy GT 730 podniesie mi fps w grach?

Tak.

Matt2003 napisał:
    Jeśli tak to czy to będzie wielka, czy kosmetyczna róźnica?

Kosmetyczna.

Matt2003 napisał:
    Proszę o radę...
    Piterixos napisał:
    Kompletnie bez sensu taka wymiana.

Więc mimo wszystko była to odpowiedź na zadane pytanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa wymianę karty graficznej NVIDIA GeForce 9800GT na GT 730, pytając o potencjalny wzrost fps w grach. Odpowiedzi wskazują, że GT 730 oferuje nieznaczną poprawę wydajności oraz mniejszy pobór mocy, ale ogólnie wymiana nie jest uznawana za sensowną, biorąc pod uwagę, że obie karty są stosunkowo słabe. Użytkownik planuje zakup nowego komputera w tym roku, co dodatkowo podważa sens inwestycji w GT 730. Wskazano, że różnica w fps będzie kosmetyczna, a lepszym rozwiązaniem byłoby zaoszczędzenie na mocniejszą kartę w przyszłości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA