logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zadanie optymalizacyjne, metoda potencjałów węzłowych

SQeed 25 Maj 2018 13:00 1032 11
  • #1 17239803
    SQeed
    Poziom 8  
    Cześć.
    Borykam się z projektem optymalizacji układu elektrycznego.
    Zrobiłem model w excelu na podstawie metody węzłowej, który daje poprawne wyniki dla gotowej odpowiedzi którą uzyskałem modelując układ w Everycircuit.com.
    Kolejnym, oczywistym krokiem jest uzyskanie danej wartości rezystora R2 stosując odpowiednie zależności a następnie obliczenie układu w Solverze. I w tym momencie właśnie utknąłem. Od kilku godzin nie mogę dojść do tego jak powiązać rezystancję R2 z spadkiem napięcia na R8.

Czy byłby w stanie ktoś mi podpowiedzieć jaki tok rozumowania powinienem obrać ?

Zadanie optymalizacyjne, metoda potencjałów węzłowychZadanie optymalizacyjne, metoda potencjałów węzłowych
  • #2 17240064
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17240125
    SQeed
    Poziom 8  
    Błędu nie mam póki co żadnego - przy podstawieniu R2=1.4027[Om] Dane w excelu pokrywają się z modelem z everycircuit.
    Tylko że wartość źródła napięcia 20lx jest zależna od dobranej R2 co implikuje odpowiednim spadkiem napięcia na R8.
    Nie wiem od której strony to ugryźć aby powiązać ze sobą te wartości.
  • #4 17248561
    SQeed
    Poziom 8  
    Prąd płynący przez gałąź z źródłem napięciowym wynosi 4,156A, a przez rezystor R2 ok 1,095A, skąd pomysł o wstawieniu źródła prądowego 20x mniejszego ?
  • #5 17248635
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17250174
    SQeed
    Poziom 8  
    Przede wszystkim bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź.
    Przyznam się, że pierwszy ram mam doczynienia z źródłami sterowanymi, ale z tego co wyczytałem to źródła napięciowe oznaczane są pojedynczym trójkątem, a prądowe podwójnym, czyż, nie?
  • #7 17250192
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17250309
    SQeed
    Poziom 8  
    Ok, w takim razie dla pewności upewnię się i jeżeli faktycznie tak jest to zastosuję się do porad. :)
    ;

Nie, jednak wspomniane źródło jest źródłem napięciowym sterowanym napięciem.
    Pomyślałem, że dobrym pomysłem będzie znalezienie rezystancji widzianej od strony zacisków źródła napięciowego, ale przez to że istnieje źródło 12v - nie potrafię dojść do sensownego rozwiązania.
  • #9 17259049
    SQeed
    Poziom 8  
    Co w przypadku,gdy rzeczywiście jest to źródło napięciowe ?
  • #10 17259081
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 17259958
    SQeed
    Poziom 8  
    Jest to źródło napięcia, bo prowadzący dosadnie mi to sprostował.
    Zadanie optymalizacyjne, metoda potencjałów węzłowych
  • #12 17268945
    SQeed
    Poziom 8  
    Czy węzły są dobrze rozpisane ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pracuje nad projektem optymalizacji układu elektrycznego, wykorzystując metodę potencjałów węzłowych w Excelu, uzyskując zgodność wyników z modelem w Everycircuit.com. Napotyka trudności w powiązaniu rezystancji R2 z spadkiem napięcia na R8. Odpowiedzi sugerują obliczenie prądu przez R2 oraz wstawienie źródła prądowego, co ułatwi dalsze obliczenia. Użytkownik potwierdza, że źródło jest napięciowe, co prowadzi do potrzeby zastosowania metody potencjałów węzłowych. Dyskusja obejmuje również poprawność schematu oraz rozpisanie węzłów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA